Magyarok tehetik tönkre a székely hokit

Sorra szipkázzák el az utánpótlás játékosokat a magyar klubok. A helyzet tarthatatlanságát minden érintett szereplő felismerte, de megoldás egyelőre nincs.

Földi Bence
2015. 09. 04. 9:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi évek legnagyobb eligazolási hulláma zajlott ezen a nyáron Székelyföldön – írta múlt héten a Hargita Népe című helyi napilap. Az ISK Csíkszeredát 18 játékos hagyta el, zömmel az 1999-es születésű korosztály hokisai. Többségük Győrbe igazolt, néhányan Székesfehérvárra és Debrecenre váltották a székelyföldi életet, ráadásul a ’99-esek edzője, Antal Károly is Győrben kötött ki.

A lap szerint az első nagy hullám 2010-ben kezdődött – igaz, már korábban is áttelepültek székely hokisok Magyarországra, példaként említhetjük a válogatott több kiválóságát: Bartalis és Sofron Istvánt vagy Mihály Árpádot –, amikor hét csíki hokis igazolt a Fradihoz. A lap szerint azóta folyamatos a játékoselvándorlás Székelyföldről Magyarországra. A Márton Simon által vezetett csíkszeredai Sportiskola idén 18 hokist veszített el, méghozzá úgy, hogy mivel fiatalkorú játékosokról van szó, ellenszolgáltatást sem várhatnak értük a szeredaiak. Így a játékosok fejlődésébe eddig befektetett összegek lényegében elfolytak. Márton Simon a lapnak elmondta: panaszt tettek a Nemzetközi Jégkorongszövetségnél (IIHF) is, „ám az a válaszuk, hogy kössünk profi szerződést a játékosokkal, ami után a magyarországi kluboknak már fizetniük kell. Erre viszont nincs jogi lehetőségünk, meg van kötve a kezünk. Próbáltunk beszélni az oktatásügyi minisztériumban a problémánkról, de semmi eredménye sem volt”.

Márton Simon elmondása szerint megoldásuk egyelőre nincs a problémára, minden korosztályt „megfoltoznak”, így ki tudnak állni minden sorozatban. De mi az oka a jégkorongos „népvándorlásnak”? A korábban Gyergyócsomafalván tehetségeket pallérozó Kercsó Árpád – aki megalapozta a dunaújvárosi jégkorongot, majd szövetségi kapitányként feltette Magyarországot a hokitérképre – az MNO-nak elmondta: „később már hiába jön” egy fiatal hokis, ugyanis ha beválogatják valamelyik román korosztályos válogatottba, magyar színekben már nem szerepelhet. Márpedig a székelyek „Magyarországon érzik otthon magukat” – mondta a ma már csak utánpótlásedzőként, Székesfehérváron dolgozó szakember, aki szerint itt jobbak a körülmények, magasabb a színvonal, ráadásul jobbak a továbbtanulási lehetőségek is.

Ezzel kapcsolatos okot a Hargita Népe is említett: mivel Romániában megnehezítették az érettségit, sokan inkább Magyarországon fejeznék be a középiskolát, itt ugyanis többszintű érettségi rendszer működik. Kercsó Árpád egy további tényezőt is megemlített, amely bonyolítja a helyzet megoldását: Csíkszereda korábbi, jégkorongot támogató polgármestere, Ráduly Róbert a román korrupcióellenes ügyészség látóterébe került, le is tartóztatták háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel vádolják.

Kercsó szerint az a fő probléma, hogy a kiemelkedően tehetséges hokisok mellett a közepes képességűek is átjönnek. A legendás hokiedző elmondta: korosztályonként többnyire csak egy-két nagy talentum van – kivéve a \'99-eseket, ott egy tucatnyian. Hozzátette: egyébként nem mindenkit lehet átcsábítani Magyarországra, neki például két olyan esete is volt, amikor már fehérvári utánpótlásedzőként próbálkozott tehetséges fiataloknál, ám a család – egy esetben az ötéves öcs – közbeszólt.

A Hargita Népe megkereste a Magyar Jégkorong Szövetséget, hogy a nevelési költségtérítésre vonatkozó szabályozásuk vonatkozhat-e a csíkszeredai és gyergyószentmiklósi utánpótlás-nevelő műhelyekre. Az MJSZ válaszában közölte: csak a magyarországi átigazolásokra vonatkozik a szabályozásuk, külföldi transzfereknél az IIHF iránymutatását követik. Mivel ezekben az esetekben nem magyarországi születésű játékosok érkeznek magyar klubokhoz, a nemzetközi szövetség szabályozása a mérvadó. Ők viszont az ISK Csíkszeredának olyan javaslatot tettek, amely törvényellenes Romániában.

A magyar szövetség főtitkára, Kovács Zoltán az MNO-nak az ügyben elmondta: „Az MJSZ nem támogatja a székely hokisok nagy számban történő Magyarországra igazolását, ezért is ad az ottani csapatoknak évek óta lehetőséget arra, hogy valamennyi utánpótlás korosztályos magyar bajnokságba nevezhessenek és versenyezhessenek a saját klubjaik színeiben, így a megfelelő színvonalú versenyrendszer biztosított a számukra”. Hozzátette: három évre ötvenmillió forint támogatást különített el az MJSZ a csíkszeredai Sportiskola számára. „Hangsúlyozandó, hogy ez nem játékosvásárlás, hanem általános támogatás az erdélyi és a magyar hoki közös és ezer szálon összekapcsolódó fejlesztése érdekében” – tette hozzá Kovács Zoltán, az MJSZ főtitkára.

„Az semmi” – mondta Kercsó Árpád a támogatással kapcsolatos kérdésünkre. Szerinte ez az összeg a magyar bajnokságban való részvétellel kapcsolatos utazási, étkeztetési és szállásköltségeket nem fedezi. A szakember attól fél, hogy a jelenlegi folyamatok elkedvetlenítik az edzőket, akik feladják a munkát [vagy maguk is átjönnek, mint a fent említett Antal Károly vagy éppen maga Kercsó Árpád – a szerk.], így viszont egyre kevesebb tehetséges hokis lesz Székelyföldön. Éppen ezért az érintetteken kívül is fontos lenne megoldást találni a problémára, ám szerinte olyan lehetőség nincs, amely mindenki számára jó lenne.

A szeredaiaktól tavaly sokan csatlakoztak a Miskolchoz, „Márton Simon szerint akkor a miskolciakkal egyezségre tudtak jutni, és a borsodiak különböző felszerelésekkel kompenzálták az ISK által elszenvedett – a befektetett idő és pénz jelentette – úgynevezett kárt” – írta a Hargita Népe. A lap szerint az ISK Csíkszereda idén felvette a kapcsolatot a győri és debreceni hokiklubbal is, a párbeszéd meg is indult valamilyen fajta kompenzációról. A kérésre elsőre pozitív ígéretet kaptak, de még konkrét döntések nem születtek”.

Megoldás lehetne, hogy ez egyes utánpótlás-műhelyek szerződjenek valamelyik magyar klubbal. Kercsó Árpád szerint valóban lehetne ilyen megoldás, idősebb Ocskay Gábor székesfehérvári szakosztály-igazgató elmondása szerint néhány éve szeretett volna megállapodni a csíkszeredaiakkal, ám nem tudott elegendő forrást szerezni ehhez. Így egyelőre megoldás nincs, a magyarországi csapatok pedig olyan nevetséges kompenzációs ajánlatokat tesznek, mint a Pesterzsébet a Gyergyószentmiklósnak: két játékosért nyolc botot ajánlottak. Farkas Csaba, a Gyergyószentmiklósi ISK jégkorongért felelős szakedzője ezzel kapcsolatban a Hargita Népének kijelentette: „csodálkozunk, hogy a belföldi bajnokságban érik utol a székelyföldi csapatokat. Hát persze, mikor tízesével veszítjük el a sportolóinkat, korosztályok lesznek lyukasok. Nem a többi csapat erősödik, hanem mi és Csíkszereda gyengülünk folyamatosan”. Hozzátette:

Lassan összeomlik a székelyföldi jégkorong.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.