„Komoly változásokra van szükség”

Kovács Kokó István szerint újra kell építeni a magyar amatőr ökölvívást.

B. Molnár László
2015. 10. 08. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mi volna az az egyetlenegy ok, amit megnevezne: miért van csődhelyzetben a magyar amatőr ökölvívás?

– A válaszom egyszerű: Csötönyi Sándor, a hazai szövetség elnöke. Persze közvetlenül nem ő a felelőse annak, hogy a most zajló világbajnokságon az éremesélyes Harcsa Zoli már az első meccsen kiesett, ám az már igenis az ő számlájára írható, hogy a sportág odáig jutott el, hogy esélye sincs a jó szereplésre.

– Tényleg egyedül az elnök a felelős ezért?

– A legnagyobb felelősség az övé, de ebben a diktatórikus hatalmához asszisztáló elnökségi tagok is osztoznak. Hiszen ha megnézzük, amióta kiemelt sportág lett az ökölvívás, elképesztő közpénzek áramlanak a szövetséghez, ám az egyenlet másik oldalán a szinte nulla eredményességet, a csökkenő számú klubokat és az egyre kevesebb bokszolót látjuk. A szövetség mellett gyakorlatilag elrepült az idő, például a főtitkár az elnök bevallása szerint egy számítógépet sem tud bekapcsolni. Mégis a helyén van

– Nem ez az első eset, amikor igencsak markánsan fogalmazza meg a véleményét

– Sajnos rajtam kívül senki sem meri kimondani az igazságot. 2000 óta nincs érmünk olimpiáról, de mint mondtam, nem ez a fő probléma. Teljesen lezüllött a sportág, alig van már olyan szakember, akinek komoly iskolai végzettsége és komoly szakmai tudása volna.

– Áprilisban választották újra elnökké Csötönyi Sándort, mégpedig ellenjelölt és ellenszavazat nélkül. Miért nem hívta őt ki, miért nem indult harcba az elnöki tisztségért?

– Mi értelme lett volna? Csötönyit nem nekem, hanem a közgyűlésnek kell leváltania. Én a magyar ökölvívást szeretném talpra állítani. Mondom ezt úgy, hogy mielőtt a kiemelt állami támogatás megjelent volna a sportágban, még maga az elnök szeretett volna az utódjának, ám amikor kiderült, hogy öt év alatt több mint ötmilliárd forint felett diszponálhat, hirtelen ragaszkodni kezdett a székéhez, ráadásul elkezdett engem folyamatosan támadni.

– Ha elnökként megkaphatná a lehetőséget, milyen változtatásokat hajtana végre a magyar ökölvívásban?

– Ez csak teória, hiszen jelenleg még a WBO alelnöke vagyok. Vezetőváltás csak úgy mehetne végbe, hogy az olimpiai felkészülést – már ha egyáltalán lesz Rióban bokszolónk – ne befolyásolja. Kiüresedett a szakma, így fel kellene ébreszteni a tanulási vágyat, nemzetközi színvonalú edzőképzés beindítása volna az egyik legfontosabb. A TF segítségével igenis fel lehetne építeni egy korszerű edzői bázist. A sportdiplomáciánkon javítani kellene, modern gondolkodású, fiatal, nyelveket beszélő vezetőket kellene kinevezni, új alapokra kellene helyezni a bírókkal is a kapcsolatot. A 2013/14-ben beindított akadémiák működését is meg kell vizsgálni, hogy valóban a legjobb helyeken, a legjobb edzőkkel működik-e ez a rendszer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.