Hová tűntek a magyar edzők Európából?

Alkalmatlanok-e edzőink, vagy nem bíznak bennük eléggé? Erre ad választ Mocsai Lajos.

Arday Attila
2015. 11. 25. 8:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi helyzet sem sokkal jobb: külföldi szövetségi kapitány vezeti a labdarúgókat, a férfi kézilabdázókat, a női kosárlabdázókat, a női röplabdásokat – és természetesen a jégkorongosokat. Európa és a világ legjobb együtteseinek élén kézilabdában Németh András maradt meg hírmondónak a női válogatottnál és Elek Gábor a Ferencvárosnál, a többi Bajnokok Ligája-együttesnél viszont már szóba sem jön, hogy magyar edzőt szerződtessenek. Arról, hogy mi a baj velük, és mi a megoldás, Mocsai Lajost, az újra önálló, továbbra is TF-ként ismert Testnevelési Egyetem rektorát kérdeztük.

– Az edző személyisége a döntő, hitelesnek kell lennie. A magyar edzőknél a legnagyobb probléma az, hogy világsztárok vezetésére nem tartják alkalmasnak őket – mondja Mocsai Lajos, aki 2012-ig a Veszprém férfi kézilabdázóinak vezetőedzőjeként, 2014-ig férfi szövetségi kapitányként dolgozott, így az egyik utolsó szakember, aki ilyen magas szintű megbízást kapott. – Kézilabdában nem a szakmai tudással van gond, az európai megfigyelők a kontinens mesteredzői vizsgáján kimagaslónak értékelték a Testnevelési Egyetem szakedzői szakáról kikerülő hallgatókat, és ez jó érzés. Ez azonban nagyon összetett hivatás, a világsztárok pedig nagyon magas képzettségű játékosok, és erős személyiségek, elég, ha csak Ilicsre, Nagy Lászlóra vagy akár a skandinávokra gondolunk. Ez egy nemzetközi színház.

De valóban alkalmatlanok-e az edzőink, vagy csak nem bíznak meg bennük eléggé? Ma már a BL-csapatokat a legtöbb sportágban hatalmas szakadék választja el más együttesektől, és magyar tréner esélyt is alig kap rá, hogy ilyen szintre fejlődjön. A rektor úgy látja, a siker záloga a kiművelt ember, akinek hosszú távú programja van, azt napról napra meg is tudja valósítani, és képes a játékosokat motiválni. Olyan személyiséggel kell megjelennie, amely nemcsak a szakmai tudásra épít, hanem együtt tud működni világsztárokkal, realizálni tudja a szakmát, szemben azokkal, akik begörcsölnek, és már a rajtvonalnál hátrányból indulnak. Éppen ezért tervezik egy személyiségfejlesztő kurzus beindítását is.

– Nem ártana a spanyolok példáját átvenni, akik a kilencvenes évektől elkezdték egy hétre meghívni a világ kiemelkedő szakembereit, így megismerték a játékfilozófiájukat, elméleti és gyakorlati tudást kaptak tőlük. Én is jártam kétszer-háromszor előadóként ilyen kurzuson – mondja Mocsai Lajos. – Felvettek minden előadást, és kialakították mostani elképzésüket a játékról. Aztán odavittek rengeteg világklasszis játékost, és kimondták, hogy csak spanyol edzők foglalkozhatnak velük. Tíz év alatt így téthelyzetben kinevelték magukból a legjobb szakembereket, akik kiválasztással és kiválasztódással kerültek ki az edzők közül. Kellene egy nagy levegőt venni, és a legtehetségesebb magyar edzőket hagyni dolgozni közvetlenül a Bajnokok Ligája-csapatok mögötti együtteseknél.

A rektor a kialakult helyzettel kapcsolatban hozzáteszi, a bolognai törvény a felsőoktatásban óriási törést hozott, hiszen testnevelő-edzői szakot lehetett működtetni, a diplomás szakedzői képzést pedig levették a palettáról. Mint mondja, teljes mértékben leromboltak egy olyan struktúrát, amelyet irigyelt Európa, a kiemelt sportstruktúrájú egyetemekről leválasztották a képzést.

– És mi maradt? OKJ-s szint, sok kalandor, ellenőrizhetetlen minőséget jelentő forma – folytatja. – Az önálló Testnevelési Egyetemen visszaállhat a rend, felülvizsgáltuk a struktúrát, de a törvény szerint két év az átfutási idő. Több prioritásunk lesz. Az egyik a testnevelő tanárképzés, a másik a diplomás szakedzőképzés, ami megfelel a régi szakedzői szaknak. Itt az első három évben a szakma az elsődleges, mellé a sokoldalúságot segítő specializálódás történik a terv szerint, így az edző például fiziológus, képességfejlesztő, személyiségfejlesztő-szakember is lehet mellette. Ez jelenti a csúcsot. Az edzői tudáshoz menedzseri ismereteket is lehet szerezni, vagyis egy sportvezető mélyen ismerheti majd a sportágát. További lehetőség a prevenció és a rehabilitáció elsajátítása. Mindezzel az egész sport megkapja, ami jár neki: az élsport, az utánpótlássport, a szabadidősport, az egészség helyreállítását, megvédését jelentő sporttevékenység is. Egy-egy nagycsapatnál a csapatsportokban nyolc-tizenkét fős stábok dolgoznak.

A rektor által felvázolt elképzelés szerint a hároméves képzésre épülhet az MSc-n az okleveles szakedzői képzés. Ennek célja egyrészt a kiképzők kiképzőinek kiképzése, ami jelenleg nagyon hiányzik, ezért külön hangsúlyt kap. Egy másik lehetőség a kutató szellemű embereknek való, akik PhD-fokozatot szeretnének. Azok is megtalálják majd a helyüket, akik az adott sportág speciális területével, például a biokémiájával akarnak foglalkozni. Mocsai Lajos úgy látja, a sportélettan vagy a sportpszichológia szakemberei elsősorban a Testnevelési Egyetemhez kötődnek, most külsős kurzusokat tartanak, de ezt a folyamatot meg kell fordítani, és koncentrálni kell a tudást.

– A hallgatóknál a bejutás minőségére is odafigyelünk, az eredményesség, a szakszövetségek javaslata és az egyetem saját felvételi rendszere alapján. Szigorúan ellenőrizzük a felvételizők képességeit, készségeit. A tanári szakon is emelt szintű érettségire lesz szükség történelem vagy biológia szakon. További tervünk, hogy a hallgatókat kiküldjük a csúcsklubokhoz, nemzeti akadémiákhoz, hiszen a képzés az utóbbi években belterjes lett, nem volt kapcsolata a nagycsapatokhoz. Az egyetem élén kutatóműhelyek, tudományos intézetek állnak majd, amelyek többek között döntéselmélettel foglalkoznak. A sportági szakszövetségekkel folyamatosan kötjük az együttműködési szerződéseket. A kiemelkedő tudással párhuzamosan a TF új egyetemi campussal is gazdagodik, a fejlesztési tervet már elfogadta a kormány – mondja az intézményvezető.

Ez alapján hatalmas és gyönyörű egyetemi területtel, sportpályákkal, uszodával gazdagodik a jövőben a TF, amely számára a legnagyobb kihívás, hogy visszaszerezze régi hírnevét, hiszen valaha itt nevelték a világ legjobb edzőit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.