Oroszországban fejek fognak hullani, de nem Putyiné

A szakértő szerint Putyin elnök hatalmát nem fogja megrengetni a doppingbotrány.

MNO
2015. 11. 11. 14:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Vélhetően mindenkit le fognak váltani, aki egy kicsit is besározódott, ugyanis ha nem teszik meg a szükséges lépéseket, úgy életbe léphet a felfüggesztés” – véli Tiszeker. Hozzátette, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) csupán ajánlásokat fogalmazhat meg, ám ezeket komolyan szokták venni, így véleménye szerint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) megfogadja az ajánlást. „A vizsgálóbizottság azért jött létre, hogy ne lehessen eltüntetni a szálakat. A moszkvai laboratórium egyik legnagyobb bűne az volt, hogy a már folyó vizsgálat alatt eltüntetett több mint 1400 mintát, hogy azokat ne vizsgálhassák újra máshol” – mondta a MACS vezetője.

Tiszeker Ágnes a DigiSporton kedden kifejtette: a szocsi olimpiáig nyúlnak vissza a szálak, bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint minden rendben volt a tavalyi téli játékokon. Kitért arra is, hogy vélhetően részt fognak venni az orosz atléták a jövő évi riói olimpián, szerinte akik átmentek az ellenőrzésen, azok ellen nincsen vád. Nem lenne szép a MACS-vezető szerint, ha ők sem indulhatnának az olimpián, amely négyévente van, így négy év munkája veszne kárba a számukra.

Emlékeztetett rá, ha egy sportágon belül több doppingeset előfordul, úgy a szövetséget lehet büntetni, ha viszont egy országon belül több sportágban is nagy számban fordulnak elő szabályszegések, akkor akár az egész országot is lehet „pihentetni”, ki lehet zárni a sportolókat az olimpiáról, de ez nagyon felborítaná az egyensúlyt, és sok ártatlan is bűnhődne.

A politikai szintről irányított doppingolás nem ingatja meg a lakosság hitét vezetőiben – állítja Deák András Oroszország-szakértő. Az MTA munkatársa a DigiSport V-közép című műsorában fejtette ki véleményét az orosz atléták általános eltiltásával fenyegető doppingbotrány oroszországi hatásairól.

A médiatúlsúlyban lévő hatalom kedve szerint határozhatja meg az értelmezési kereteket, amelyek közül kézenfekvő az eset igaztalan külföldi támadásként való bemutatása, és a szabálytalanságok alacsonyabb szintre, jelen esetben a doppinglabor vezetőire hárítása. Vlagyimir Putyinnak amúgy is csak saját híveinek kell megfelelnie, akik nacionalista érzelmektől vezetve erre az értelmezésre fogékonyak – fejtette ki Deák.

Az orosz elnök a 2018-as labdarúgó-világbajnokság odaítélése körüli, a FIFA vezetőségét is elsöprő botrány kirobbanásakor erre már mutatott példát, amikor az egész ügyet amerikai akcióként tüntette fel. Az orosz lakosság immunitását az ilyen esetek iránt jól mutatja, hogy a megkérdezettek nagy része a szocsi téli olimpia rendezéséről előre is sejtette, hogy jelentős korrupcióval jár majd, ezzel együtt is támogatta.

Gyulai Márton, az Európai Atlétikai Szövetség Európai Tanácsának üléséről érkezve arról beszélt a V-középben, hogy jövő évi junior atlétikai világbajnokság megrendezése körül problémák adódhatnak. Elvileg nem rendezhetnék meg a WADA-jelentés nyomán, ám a szerződésükben jó eséllyel nincs ilyen kitétel a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára szerint. „Nemzetközi sportpolitikai-jogi hercehurca” kezdődhet Gyulai vélekedése szerint Vlagyimir Putyin és az IAAF-elnök Sebastian Coe között.

Szerinte egyáltalán nem biztos, hogy az orosz atlétikai dopping a jéghegy csúcsa, Oroszországon kívül és más sportágakban is vizsgálódni kellene. „Annyira naivak vagyunk, hogy tényleg azt gondoljuk, hogy ott van egy labor, ahol felsőbb utasításra azt mondják, »Csináljátok úgy, srácok, hogy nekünk jó legyen!«, majd zárójelben hozzáteszik, hogy »csak az atlétáknál, a többit korrektül csináld«?” – tette fel a kérdést Gyulai Márton.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.