Orosz doppingbotrány: bukhat a labor és minden orosz atléta

A jelentése szerint a kormány tudtával semmisítettek meg több ezer mintát. Örökös eltiltások várhatók.

MNO
2015. 11. 09. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A független testület azután alakult meg, hogy az ARD német televízió tavaly decemberben az orosz atléták szervezett doppingolásáról sugárzott dokumentumfilmet. A Sport-exress.ru orosz sportportál azt írja, hogy Dick Pound a vizsgálat kezdetén találkozott Vitalij Mutyko sportminiszterrel, aki azt kérte tőle, hogy segítsen megtisztítani a doppingtól az orosz sportéletet. Pound erre azt reagálta, hogy megteszi ezt, de a tárcavezető nem fog örülni a végeredménynek.

A WADA különbizottsága 11 hónapon keresztül nyomozott, melynek eredményeképp egy 350 oldalas anyag jött össze, amit hétfőn kiosztottak Genfben megtartott sajtótájékoztatón az újságírók között – írja az Eurosport online kiadása.

A Dick Pound korábbi WADA-elnök vezette bizottság a vizsgálat nyomán úgy döntött, hogy kéri az orosz szövetség eltiltását, illetve a moszkvai doppingellenes laboratórium akkreditációjának visszavonását. Ezen felül örökös eltiltást javasol öt versenyzőre – köztük a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnokára, Marija Szavinovára, illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára, valamint négy edzőre és az orosz szövetség egyik munkatársára.

Pound némiképp meglepő módon leszögezte: a most nyilvánosságra hozott jelentés nem veszélyezteti a 2018-as orosz labdarúgó vb megrendezését.

A jelentés többek között úgy fogalmaz, hogy hosszú ideje zajló, módszeres csalássorozatra bukkantak. Dick Pound erről azt mondta, sokkal súlyosabb korrupcióra bukkantak, mint előzetesen gondolták. A pozitív teszteket eltüntették, a doppingolást igazoló bizonyítékokért pedig pénzt kértek a sportolóktól. Pound úgy vélte, egy olyan kép rajzolódott ki a bizottságuk előtt, hogy államilag finanszírozták az egész korrupt rendszert. A bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutyko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált.

„Egy brit újságíró, aki jelen volt a genfi sajtótájékoztatón, kiposztolta Twitterre, hogy a Grigorij Rodcsenko, a moszkvai doppinglaboratórium vezetője szándékosan megsemmisített 1417 mintát. Emiatt a WADA azt javasolja, hogy a labortól azonnal meg kell vonni működési engedélyét.”

A vizsgálat komoly kritikát fogalmazott meg az orosz kormánnyal szemben is, ugyanis azt tapasztalták, hogy a KGB utódszervezetként működő FSB (orosz belbiztonsági szolgálat) tudott a moszkvai laborban folyó dolgokról.

Dick Pound a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, elképzelhető, hogy a jelentésük nyomán nem lesz orosz atléta Rióban. Hozzátette: reménykedik benne, hogy ha az orosz szövetség megteszi a kellő intézkedéséket, akkor mehetnek az olimpiára atlétáik. A 2012-es londoni olimpián 17 medált, köztük 8 aranyérmet nyertek az atlétáik, ezzel a másodikok lettek az éremtáblázaton.

Az orosz szövetséget vezető Vagyim Zelicsenok szerint az eltiltás nem lenne „objektív döntés”, hiszen a szervezet vezetését leváltották tavasszal a kirobbant botrány hatására. Hozzátette, nem dönthet az IAAF helyett, de bízik abban, hogy nem tiltják el az orosz sportolókat. Zelicsenok kifejtette, hogy bár kétségkívül voltak doppingesetek Oroszországban, nem gondolja, hogy ezek „szisztematikusak” lettek volna.

Valerij Mutyko sportminiszter hétfőn elmondta, hogy a háromtagú WADA-bizottságnak nincs felhatalmazása, hogy bárkit eltiltson, erről maximum a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rendelkezhet.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke, Sebastian Coe szerint sötét időszakát éli a sportág. Az 59 éves brit sportvezető a BBC Rádiónak adott interjújában elmondta: sokk, düh és szomorúság lett úrrá rajta, miután megtudta, hogy az elnöki posztot 1999 és idén augusztus között betöltő 82 éves Lamine Diack, az IAAF volt vezetője ellen korrupció és pénzmosás gyanújával nyomoznak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség feljelentése nyomán. A gyanú szerint Diack több százezer eurót fogadhatott el az oroszoktól azért, hogy ne kerüljenek nyilvánosságra az orosz atléták doppingügyei.

A szövetség elnöke egyébként egy hetet adott az orosz szövetségnek, hogy tisztázza magát a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hétfőn megfogalmazott vádjai alól. Mint mondta meg fogja vizsgálni az állításokat, ezt követően az IAAF tanácsával közösen meghozzák az ítéletet. „Rosszabb a helyzet, mint gondoltuk. Látható eredményei vannak a pályán, s ezt a versenyzők és a sportág Oroszországban és külföldön egyaránt megsínylik\" – mondta Dick Pound, a WADA korábbi elnöke, a vizsgálóbizottság vezetője. „Ez talán a régi szovjet rendszer maradványa. Ennek véget kell vetniük, és újra kell kezdeniük.\"

A korrupciós botrányba keveredett Lamine Diack tiszteletbeli tagságát felfüggesztette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.