Remek magyar szereplés Bakuban

Trónfosztás a vb-válogatón a kajakosoknál, nagy magyar sikerek az 1. Európa Játékokon.

Lipiczky Ágnes
2015. 12. 22. 4:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy miként lehet romba dönteni egy bajnokságot nyerő, elviekben erős alapokon álló és erős értékekkel rendelkező klubot? Mintapéldája ennek a Videoton, ahol a bajnokság megnyerését követően szerződést bontottak az edzővel, Joan Carrillóval. Burcsa Győző, a klub vezetője menesztette a spanyol szakembert, aki bár bajnokcsapatot faragott a Vidiből, a vezetés véleménye szerint nem kezdte meg időben a csapatépítést a következő szezonra, így a BL-selejtezőre sem, s ezzel a Vidi.hu-n megjelentek szerint „Carrillo szakmai, erkölcsi és anyagi kárt is okozott a klubnak”.

Hogy nem volt minden rendben a csapat háza táján, azt jól mutatja, hogy a szezon végén távozott a klubtól Sándor György, Juan Calatayud és Nemanja Nikolics is. Carrillo helyét a francia Bernard Cassoni vette át, aki azonban nem sokáig maradt a csapat kispadján...

Nem maradt Bogdán Ádám sem a Boltonnál. A magyar válogatott kapus ugyanis meglehetősen jó ajánlatot fogadhatott el: a Liverpool csapatához szerződött. Bogdán ugyan nem jutott szóhoz a finnek elleni Eb-selejtezőn, de ő is örülhetett Stieber Zoltán góljának, amellyel idegenben 1-0-ra nyert csapatunk.

Nemzetközi színtéren a Barcelona ismét csúcsra ért, a Bajnokok Ligája fináléjában Rakitic, Suárez és Neymar góljával 3-1-re győzte le a Juventust, s ezzel ötödik BL-győzelmét aratta.

Az egyéni sportágakban is felpörögtek az események. Egyik legeredményesebb olimpiai sportágunkban, a kajak-kenuban trónfosztás történt: az első világbajnoki válogatón Kárász Anna legyőzte a londoni aranyérmes Kozák Danutát K–1 500 méteren, aki több mint négy éve nem kapott ki hazai vizeken. Kozákot a vereség arra sarkallta, hogy a következő válogatóra összerakjon egy csúcskategóriás párost, s ehhez – már a riói eredményességet is szem előtt tartva – korábbi világbajnok társát, Szabó Gabriellát választotta.

És ha már a párosokról esett szó: az első válogatót követően felbomlott az elmúlt egy évtized leginkább meghatározó női párosa, a háromszoros olimpiai bajnokokból álló, Athénban és Pekingben győztes Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa duó. Az ok: a fináléban verseny közben Douchev-Janics egyszerűen letette a lapátot. „Nem voltam abban a formában, hogy képes legyek egy jó párosra” – fogalmazott utólag Douchev-Janics az esettel kapcsolatban.

A kajakosok és kenusok számára egyébként mozgalmas volt június hava, a bakui Európa Játékokon öt aranyérmet szerzett a sportág, mellettük még a birkózó Barka Emese és Sastin Mariann, valamint vegyes aerobikcsapatunk állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Bakuban 8 arany-, 4 ezüst- és 8 bronzérmet nyert a magyar delegáció, bár míg egyes sportágakban (cselgáncs, birkózás) az Európa-bajnokságot helyettesítette az esemény, több esetben csak ifjúsági versenyzők indultak a kontinens első játékán.

Vívásban is egy fiatalabb generáció lépett pástra, hiszen a nagyok a hónap elején a montreux-i Európa-bajnokságon szerepeltek, s értek el remek eredményeket. Szilágyi Áron londoni olimpiai és szentpétervári csapatvilágbajnoki aranyérme mellé egyéniben megnyerte első Európa-bajnokságát is. Szilágyi sikere mellett még négy bronzérmet ünnepelhetett a sportág: a párbajtőröző Boczkó Gábor és Szász Emese, a tőröző Mohamed Aida, valamint a férfi kardcsapat is felállhatott a dobogóra.

Júniusban Magyarország adott otthont a női kosárlabda Európa-bajnokságnak, amelyen Szerbia sportágtörténeti sikert aratott, csapatunk pedig a 17. helyen zárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.