Skandináv rejtvény: utak Rióba

Női válogatottunk a dániai vb-n keresztül alighanem eljut az olimpia selejtezőre.

Arday Attila
2015. 12. 04. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rengeteg út kínálkozik női válogatottunk számára, hogy eljusson Rióba, az olimpiára, és mivel a kerete erős, valamelyik úton ez alighanem sikerülni is fog. A legegyszerűbb és egyben legnehezebb, ha megnyeri a hétvégén kezdődő dániai világbajnokságot, így azonnal kvótát szerez.

Mivel az elmúlt tíz évben nem jutott a négy közé, ilyen elvárásunk azért ne legyen, bár Zácsik Szandrával, Tomori Zsuzsannával, Görbicz Anitával, Kovacsics Anikóval és Kiss Évával a főszerepben még ez is előfordulhat. (Másként fogalmazva a kapuban, az irányítók, az átlövők és a szélsők között is van klasszisunk.)

Ha Brazíliával döntőt játszik nemzeti együttesünk, akkor is riói szereplő lesz – erre azért szerények az esélyek. A brazilok házigazdaként biztosan részt vehetnek a jövő nyári játékokon, a vb-n ráadásul címvédőként lesznek jelen, nagy tétben azért ne fogadjunk arra, hogy megint kiharcolják a finálét, és ott éppen a magyarokkal találkoznak.

Mint Kocsis Máté, a hazai szövetség elnöke fogalmazott, vb és vb között is van különbség, az olimpiák előtti kvalifikációs világbajnokságra jóval erősebb csapatot szokás építeni a nagy kézilabdanemzeteknél (főleg a norvégoknál), mint az olimpiát követő vb-kre.

A holnap kezdődő világversenyen a 2-7. helyezett csapat jogot szerez a márciusi olimpiai selejtezőtornán való részvételre. A tornákon összesen tizenkét csapat indulhat, és a mezőny fele kvótát szerez – a legnagyobb eséllyel Magyarország így jut majd ki Rióba, ahogy korábban a pekingi játékokra is.

Ha az olimpiát rendező brazilok a hétbe kerülnek a vb-n, akkor a vb-8. is részt vehet az olimpiai selejtezőtornán. Ugyanez a helyzet akkor, ha nem Norvégia lesz a világbajnok, hiszen a tavalyi Eb győzteseként már szintén van kvótája.

Mindezek alapján a nyolc közé kerüléssel az olimpia közelébe juthat Németh András válogatottja.
A csoportjában Tunéziával, Szerbiával, Montenegróval, Dániával és Japánnal játszik. A csoport első négy helyezettje továbbjut a legjobb 16 közé, márpedig az észak-afrikai és a távol-keleti együttes megelőzése papírforma.

A két éve vb-ezüstöt nyert szerbektől belső konfliktus és sérülés miatt alapemberek hiányoznak, női válogatottunk a viszont a londoni olimpiai ezüstérmes Montenegró és a házigazda Dánia közül is megverheti legalább az egyiket.

Ha a magyarok az A-csoport második vagy harmadik helyén végeznek, várhatóan a lengyelekkel vagy a hollandokkal találkoznak a nyolc közé jutásért, a játékosállomány alapján válogatottunk jobb mindkettőnél.

Az esetleges csoport-4. hellyel várhatóan az Eb-bronzérmes Svédországgal kellene meccselni az egyenes kieséses szakasz elején. Ha a mieink megnyerik a csoportjukat, az Angola, Kína, Kuba-hármasból kerülhet ki a nyolcaddöntős ellenfél – ide nekünk bármelyiket!

Amennyiben a fenti variációból semmi nem jönne össze, a tavalyi Eb-6. hely olimpiai selejtezőtornát érhet, ami tovább csökkentheti a terheket. De a célokat nem, az együttes tagjai érmet akarnak a vb-n.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.