Hosszú bukhatja az amerikai túrát, ha nem telefonál

Az úszószövetség üzent az Amerikában tartózkodó bajnoknőnek: jó lenne, ha felhívná Kiss Lászlót.

2016. 01. 12. 11:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Úszó Szövetség versenyengedélye nélkül nem versenyezhet Hosszú Katinka az Egyesült Államokban. Erre hívja fel a figyelmet a szakszövetség, mely legfrissebb állásfoglalásában arra kéri Hosszút, hogy hívja fel Kiss László szövetségi kapitányt és tisztázza a helyzetet.

Kiderült, hogy Hosszú Katinka nem tájékoztatta időben tartózkodási helyéről a szövetséget, ez nála bevett szokás, többek között ez is olvasható az úszószövetség állásfoglalásában, melyet teljes terjedelmében közlünk!

„Bár január 14-én, csütörtökön a Nemzeti Színházban rendezik meg az 58. Év sportolója gálát, Hosszú Katinka január 10-én vasárnap elutazott az Egyesült Államokba, hogy részt vegyen Austinban a pénzdíjas Arena Pro versenysorozat második állomásán, amelyre január 15-17. között, péntektől vasárnapig kerül sor.

 

Kiss László szövetségi kapitány Katinka Facebook-oldaláról hétfőn értesült arról, hogy a versenyző és edzője már Austinban tartózkodik. A Magyar Úszó Szövetség és a kapitány arról sem kapott tájékoztatást, hogy meddig lesznek távol, hazautaznak-e a versenyről, vagy a továbbiakban külföldön készülnek.

 

Miután Hosszú Katinka már vasárnap elutazott a tengerentúlra, versenyengedélyezési kérelme – a menedzsmentje révén – hétfőn érkezett meg a szövetségbe.

 

A szövetség kényszerhelyzetbe került: ha megadja a versenyengedélyt, akkor igazolja, hogy Magyarországon egy kiemelkedően sikeres sportoló bármit megtehet. Ha nem adja meg – és amennyiben az Arena versenysorozat rendezői megkövetelik a startengedélyt –, akkor a MÚSZ a legjobb szándéka ellenére is kárt okozhat a legeredményesebb magyar versenyzőnek, mint ahogy a verseny rendezőinek is. Nyilvánvaló, hogy Hosszú Katinka neve szerepel a programban, a verseny rangját emelő részvételére a házigazdák joggal számítanak, a repülőjegyét alighanem megvették, kint tartózkodásának költségeit minden bizonnyal kifizették.

 

Mindezek ismeretében a Magyar Úszó Szövetség úgy döntött: bár a versenyzőnek a versenyengedélyt még az austini meghívás elfogadása előtt illett volna megkérnie, a kialakult helyzet mielőbbi békés rendezésének elősegítése érdekében a versenyengedélyt megadja – ha azt Katinka Austinból megkéri a szövetségi kapitánytól. Kétségtelen, hogy a sportolónak a versenyek előtt már az úszásra kell összpontosítania, Austinban azonban mégsem az olimpia zajlik; egy néhány perces telefonbeszélgetés Katinka teljesítményét nem befolyásolhatja negatívan, viszont ily módon a részéről is kifejezésre juthat a vita lezárásának szándéka.

 

A fentiek alapján a MÚSZ kiváltképp örömmel és köszönettel fogadja Borkai Zsolt hasonló indíttatású bejelentését, melynek értelmében a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kész egy asztalhoz ültetni Hosszú Katinkát és a szövetség elnökét. A sportág vezetése reméli, legalább a MOB tájékoztatást kapott arról, Hosszú Katinka mikor lesz újra Magyarországon, mert a sportági szövetségben ezt senki sem tudja.

 

Az ügy szempontjából figyelemre méltóak Siklós Eriknek az M4 Sporthétfő c. műsorában megfogalmazott szavai. Arra a kérdésre, hogy miért vett részt tevőlegesen Hosszú Katinka sajtótájékoztatóinak szervezésében, a MOB kommunikációs igazgatója eddigi eljárása igazolásul a NOB Chartára hivatkozott: »A sportoló mindig az első.« Ugyanakkor a műsorban felvetett kérdésre, hogy mit akar Hosszú Katinka, maga is azt válaszolta, hogy nem tudja.

 

A Magyar Úszó Szövetség, alávetve magát a NOB Chartában megfogalmazottaknak, azokkal összhangban, mindenkor a Magyar Olimpiai Bizottság joggal hangsúlyozott célkitűzéseit szeretné követni, amely a tiszta játékot, egymás kölcsönös tiszteletét ösztönzi.”

A Hosszú Katinka-ügy előzményeiről bővebben ide kattintva olvashat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.