Elek–Martín tandem irányítja a nőket, a férfikispad üres

Dujsebajevet elküldték, a női válogatottat 4 meccsre veszi át a duó.

Gabay Balázs
2016. 02. 02. 17:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gombostűt sem lehetett leejteni a kézilabda-szövetség székházában tartott keddi sajtótájékoztatón, melyet első ízben élőben közvetített egy hazai sporttelevízió. Az egymás sarkát taposó médiamunkások arra voltak kíváncsiak, pálcára tűzi-e Talant Dujsebajev fejét a Kocsis Máté vezette testület, vagy mindenki legnagyobb meglepetésére a kirgiz–spanyol mester folytathatja munkáját a világbajnoki lebőgést – 12. hely – követően, melynek nyomán lemaradtunk az olimpiáról. Mocsai Lajos tiszteletbeli elnök már a svédek elleni tragikus vereséggel véget érő találkozó alatt is bőszen ecsetelte a Dujsebajev-rendszerrel kapcsolatos alapvető problémákat a Sport TV stúdiójában, majd ezt a Harmadik félidő című műsorban is megismételte. Marczinka Zoltán, a szövetség szakmai és sportigazgatója múlt pénteken szintén a Sport TV-ben mondta el, hogy a szakembereknek a szövetségi kapitány rossz húzásait illető negatív véleményét nehéz figyelmen kívül hagyni. Ha ezek után sem távozott volna Dujsebajev, alighanem maga a sajtóhad gyújtotta volna rá az épületet.

Erre nem volt szükség, sem lehetőség, hisz Dujsebajev nem volt jelen. A trénert kirúgták, bár ezt próbálták árnyalni a sajtótájékoztatón. Ne feledjük, a Kielce edzője 2017 januárjáig szerződött a magyar szövetséggel, viszont kikötés volt vele szemben, hogy jusson ki a riói olimpiára. Azért arra kíváncsiak vagyunk, hogy kevésbé kiábrándító vereségek és mondjuk egy-két ponttal több a vb-ről milyen irányba befolyásolta volna a döntéshozókat.

Marosi László megköszönte Talant Dujsebajev munkáját, ő maga enyhébb, Mocsai Lajos már jóval erőteljesebb kritikát mondott a volt kapitány húzásairól, melyet az utolsó pillanatig tiszteletben tartott a szövetség. Mocsai megjegyezte, nem a legerősebb kerettel elindulni egy kvalifikációs világeseményen rossz döntés (Ilyést, Császárt és Lékait is itthon hagyta), ahogy az is, hogy egyes játékosoknál magasabb volt a léc, mint, amit kalkulálhatóan meg tudtak volna ugrani, ami a csapaton belüli kohézió elillanásához vezetett.

Az új kapitány személye még bizonytalan, Marosinak – mint Kocsis Máté elnök elmondta – több név is van a fejében.

A kézilabda-szövetség keddi tájékoztatóján nem Talant Dujsebajev távozása volt a legnagyobb meglepetés, hanem a női szakággal kapcsolatos bejelentés. A szövetségi kapitányi posztot Pálinger Katalin javaslatára ugyanis Ambros Martín és Elek Gábor vette át. Segítőjük Siti Bea lesz. A megbízatásuk viszont mindössze a négy Európa-bajnoki selejtezőre szól, utána hosszabb távra keres majd kapitányt az MKSZ. A döntés annyira friss volt, hogy az újságírói kérdésre, miszerint ki dönti majd el, hogy ki lesz például a kapus, Elek nem tudott válaszolni. Ambros Martín meg sem tudott jelenni a sajtótájékoztatón, ugyanis bajnoki mérkőzésre készült, így levélben üzent. Elek is hamar lelépett, mert szintén videós felkészülést kellett tartania. Róla azért még nem árt elmondani, hogy amikor Németh András lemondása után felvetődött a neve kapitányként, több alkalommal ellenmondást nem tűrően utasította el a lehetőséget. Ambros Martín és ő is marad Győrnél és a Ferencvárosnál, klubmunkájuk mellett irányítják majd a válogatottat a selejtezőkön.

A szövetségi kapitányi bejelentések előtt a szövetség több igen meglepő, úgynevezett elvi állásfoglalást fogalmazott meg a jövőre nézve. Az egyik, melynek alapján egyébként Dujsebajev is automatikusan alkalmatlanná vált a feladatra, hogy innentől kezdve csak olyan szövetségi kapitányt lehet a válogatott élére választani, aki életvitelszerűen Magyarországon él.

Az üzenet természetesen annak szól, hogy a kirgiz–spanyol tréner a lengyel Kielce edzője is, ott él, és csak időnként látogatott hazánkba, hogy a nemzeti csapattal legyen. Azzal viszont nem számol a szövetség, hogy így sokkal kevesebb trénerből lehet majd válogatni, sokan ugyanis nem akarnak országot váltani csak azért, hogy az év néhány hetében a válogatottal tréningezzenek. Jó példa a román válogatott, melynek a svéd Tomas Ryde a kapitánya, aki csak időnként látogat Romániába, a vébén viszont mégis bronzérmet szerzett csapatával.

A szövetség második határozati pontja arról szól, hogy még tavasszal ki kell dolgozni a magyar és külföldi játékosok arányáról szóló szabályozást a hazai bajnokságban. Kérdésre persze azonnal kiderült, hogy a Veszprémet, a Szegedet, illetve a nőknél a Győrt és a Ferencvárost nem érheti emiatt versenyhátrány, erre odafigyelnek majd, hiszen Magyarországnak szereznek nemzetközi megbecsülést eredményeikkel. Így viszont nem egészen világos, hogyan is gondolták ezt a szövetség vezetői, hiszen annak már nincs túl nagy jelentősége, hogy a Ceglédben vagy épp Mezőkövesden mennyi a légiós (amúgy nem sok). Ezek a (férfi)csapatok ugyanis nem a nemzetközi kupákban edződnek, csak magyar csapatok ellen mutathatják meg, mit tudnak, így nem nagyon képesek komoly fejlődésre. A Bundesliga középcsapatai ellenben például most is vannak olyan erősek, mint egy-egy gyengébb BL-klub, ott a bajnokság hátsó régiójában tanyázóknál is többet lehet előrelépni egy magyar játékos számára. Ezt megmutatta az Eb-győztes német csapat példája is. Ha a Veszprémnek és a Szegednek nem kell majd betartania a légiós limitet, akkor ennek a szabálynak nem igazán lesz értelme.

Az MKSZ a fentieken túl újjá akarja szervezni az edzői és utánpótlás-bizottságot, a válogatottnak több hétközi összetartást akarnak szervezni (lásd Pintér Attila), létre szeretnének hozni egy tudományos munkacsoportot a Testnevelési Egyetemmel karöltve a „háttérben zajló munkák” tökéletesítésére, és végül valamilyen módon kötelezni akarják majd a klubokat, hogy több pénzt fordítsanak utánpótlásképzésre.

Az összetartásokra a jövőben sem feltétlenül lesz sokkal több idő a zsúfolt versenynaptár miatt, az utánpótlásra fordítandó összeget pedig nem biztos, hogy a kis csapatok elő tudják majd teremteni. A tudományos munkacsoport és az edzői és utánpótlás-bizottság megszervezésével nagy gond nem lehet.

Portálunk a tájékoztató végén azért feltette a vélhetően sokakat izgató kérdést: az idősebb játékosok (Császár Gábor, Nagy László, Iváncsik Gergő) vállalják-e a továbbiakban a válogatottsággal járó plusz fizikai és egyéb terheket. Nagy László válaszában úgy fogalmazott: a többiek nevében nem beszél, de amíg hívják, ő jönni fog.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.