Jön a legnagyobb show

Az NFL ötvenedik fináléja méltó zárása lehet Peyton Manning pályafutásának. Hatalmas meccsnek ígérkezik a Denver-Carolina.

B.Molnár László
2016. 02. 07. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vélhetően csak a nyári olimpia vagy a labdarúgó-világbajnokság képes annyi embert a képernyő elé ültetni a sportesemények közül, mint a magyar idő szerint hétfőn, 0.30-kor kezdődő Super Bowl, melyen a Carolina Panthers története első, míg a Denver Broncos harmadik bajnoki címét szerezheti meg. Azonban az 50. Super Bowl nem csupán sportesemény, hanem óriási show is.

Kezdjük azzal, hogy 2012-ben Roger Goodell, az NFL elnöke bejelentette: az 50. Super Bowl a valaha megtartott leglátványosabb rendezvény lesz, így pályázatot írtak ki a helyszín kiválasztására. Összesen öt, ultramodern stadionnal rendelkező város adta be a jelentkezését, amiből a kaliforniai Santa Clara lett a befutó, így az 1,2 milliárd dollárért megépített és 2014-ben átadott, 68 500 nézőt befogadó Levi’s Stadionban rendezik meg az idei döntőt. A legolcsóbb jegy a „kakasülőre” 3858 dollárba (1 107 250 forint) kerül, míg a legjobb helyre, a felezővonalhoz 30 385 dolláros (8 720 500 forint) áron lehetett belépőhöz jutni. Természetesen már csak a feketepiacon lehet jegyet kapni, ahol átlagosan jelenleg 6007 dollárba (1 724 000 forint) kerül egy jegy, persze ezek nagy része a legolcsóbb helyekre szól. Az ember azt hinné, ez a csúcs a jubileumi finálé miatt, ám ez nem így van, ugyanis tavaly a New England Patriots és a Seattle Seahawks összecsapására átlagosan 9722 dollárt (2 790 200 forint) kértek el a jegyüzérek.

És ha már a gazdasági résznél tartunk.

A győztes csapat tagjai 97 ezer, a vesztesé pedig 49 ezer dollár bónuszt kapnak a döntőt követően. Hogy ez mennyit érhet számukra, arra Jerry Richardson, a Carolina Panthers tulajdonosa a legjobb példa. Előbb játékosként NFL-bajnoki címet nyert a Baltimore Colts csapatával, s az ott kapott bónuszából alapozta meg annak az étteremhálózatnak a jövőjét, melynek köszönhetően sikeres üzletember lett.

A televízióknak is hatalmas üzlet az 50. Super Bowl, hiszen új csúcsként idén egy félperces reklámspot 5 millió dollárba (1,435 milliárd forint) kerül. A legnagyobb cégek – gyakran világsztárok közreműködésével – egy- vagy kétperces, kizárólag ezen az estén bemutatott hirdetésekkel készülnek. Persze az emberek fogadókedve sem lanyhult: az Amerikai Szerencsejáték-szövetség felmérése szerint az idei Super Bowllal kapcsolatban körülbelül 4,2 milliárd dollárt kockáztatnak a szurkolók, egy részét illegális fogadásokon keresztül. Ha az oddsokat nézzük, akkor a Panthers sikere hoz kevesebbet a konyhára, ugyanis a fogadóirodák szerint a charlotte-i gárda a nagy esélyese a meccsnek, a William Hill fogadóirodánál például 1,4-szeres pénzt fizetnek a Panthers és háromszorost a Broncos sikere esetén.

A repülőtársaságok viszonylag elfogadható áron kínálják jegyeiket, hiszen Denverből 300 (86 100 forint) és 522 (149 800 forint), míg Charlotte-ból 412 (118 250 forint) és 848 dollár (243 400 forint) közötti összegért szállítják el a drukkereket a Santa Clara-i Levi’s Stadionhoz legközelebb eső San José Nemzetközi Repülőtérre. Mivel a szurkolók nem egy napra érkeznek a döntő helyszínére, a szállodások is dörzsölhetik a kezüket. Persze aki csak ezen a héten próbált magának szobát foglalni, annak igencsak a zsebébe kellett nyúlnia, hiszen hetekkel ezelőtt a legtöbb szobát már előre lefoglalták. A legolcsóbb hotelekben 216 (62 000 forint) dollár egy szoba egy éjszakára, míg a középkategóriás szállodákban napi 330 dollártól (94 700 forint) indultak az árak, a minimum négycsillagos hotelokban 999 dollár (286 700 forint) az alapár éjszakánként.

A fentiek ismeretében már természetesnek tűnhet, hogy a világsztárok tolakodnak némi szereplési lehetőségért. Idén a meccs előtt a hatszoros Grammy-díjas Lady Gaga énekli el az amerikai himnuszt, a szünetben pedig olyan – szintén Grammy-díjas – celebritások szórakoztatják majd a közönséget, mint a Coldplay és Beyoncé, de fellép például Bruno Mars is. A díjaknál is megadják a módját a szervezők, ugyanis a győztes csapat játékosai a Vince Lombardi-trófeán kívül kapnak egy 66 kilós, 18 karátos, arannyal bevont 50-es számot is.

A nagy show tán legnagyobb kérdése az, hogy a Denver Broncos legendája, Peyton Manning – 39 évesen és 320 naposan minden idők legidősebb irányítója lesz a Super Bowlon – győztesként zárhatja-e le gazdag pályafutását az 50. Super Bowlon. A szakértők szerint a csaknem negyvenéves Manning nem lesz kétszeres bajnok, ugyanis mindenki az idei szezonban parádézó Panthers sikerét várja: a Párducok 15 győzelemmel és 1 vereséggel megnyerték az alapszakaszt, majd a rájátszásban is magabiztosan verték ellenfeleiket. Diadalmenetük elsősorban annak köszönhető, hogy nemcsak ők szerezték a legtöbb pontot, de az egyik legkevesebbet kapták. A Broncosnak egyébként akkor lehet esélye, ha a védelme képes lesz legfeljebb 20 pont körül tartani a rivális támadóit.

Manninggel szemben egy másik klasszis irányító áll majd, hiszen a jól értesültek szerint a döntőre 50 touchdownnal érkező Cam Newtont, aki 13 évvel és 48 nappal fiatalabb riválisánál, választják majd az NFL idei legértékesebb játékosának (MVP). Külön érdekesség, hogy mindkét irányító volt már drafton első – Manning 1998-ban, míg Newton 2011-ben –, viszont Newton lehet az első irányító, aki egyetemi bajnoki címet (National Championship), a legjobb egyetemi játékosnak járó Heisman-trófeát és Super Bowlt nyerhet.

A két edző is rekordot állíthat be, hiszen a Pantherst irányító Ron Rivera lehet a negyedik, aki játékosként és vezetőedzőként is Super Bowlt nyer, míg a Denvert irányító Gary Kubiak az első tréner, aki játékosként és vezetőedzőként is ugyanazzal a csapattal érdekelt a Super Bowlon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.