Lefölözheti az agydopping a tablettákat

Az USA-ban a síugrók teljesítményén tesztelik az agy elektromos serkentésének hatásait.

MTI
2016. 03. 17. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) legfrissebb jelentése ismerteti a Nature Magazine-ban közölt tanulmányokat. Eszerint az Egyesült Államok Sí- és Hódeszkaszövetsége (USSA) síugrók teljesítményén teszteli az agy elektromos serkentésének hatásait. Azt ellenőrzik, hogy tudják-e „élesíteni, fejleszteni a tudásukat”.

Más kutatások szerint az agyi stimuláció csökkentheti a sportolók fáradtságérzetét, illetve lerövidíthető a sérülések utáni rehabilitációs időszak. Az agydopping révén az agyban új idegkapcsolatok létesülhetnek, ezáltal javulhat bizonyos technikák elsajátítása, hogy mielőbb készségszinten tudja használni őket a sportoló.

A cikk jelzi: egyelőre nem lehet tudni, hogy kell-e félni az agyi doppingolástól.

Az AIPS utal rá, hogy az elmúlt hetekben ismét a dopping a fő téma a sportban. Most a meldonium a „főszereplő”, és a gyógyszergyártóknak egy-egy sztár – például Marija Sarapova orosz teniszező – lebukása a legjobb reklám. Ezt támasztja alá Ben Johnson kanadai sprinter 1988-as szöuli sztanozolol-ügye, aminek hatására az amatőrök körében is ugrásszerűen megnőtt az anabolikus szteroidok használata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.