Orbán: A sportból jöhet a nemzeti önbecsülés

Orbán szerint senki nem tántorítja el őket attól a céltól, hogy a sport továbbra is stratégiai ágazat legyen.

MTI
2016. 04. 10. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök több száz miskolci-diósgyőri, egri és salgótarjáni gyerek és fiatal, valamint szüleik és nagyszüleik előtt úgy fogalmazott: a sport adja majd vissza Magyarország önbecsülését, „ha összefogunk, ha van támogatás, ha elszántak vagyunk, akkor a világ bármely, nálunk nagyobb népével versenyképesek vagyunk, legyen az tudomány, kultúra vagy éppen sport.”

Önbecsülés nélkül sem az üzlet, sem a politika nem működik, amire szükségünk van, az a nemzeti önbecsülés, és ez Magyarországon a sportból jöhet, „mert mi Puskás Öcsi, Egerszegi Krisztina, Papp László, Balczó András nemzete vagyunk” – mondta Orbán Viktor, megemlítve azt is: nem lehet a sportot – amely nemzeti ügy – pártalapon művelni.

Akármelyik párthoz is tartozunk, mindannyian magyarok vagyunk, és mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy a magyarok sikeresek legyenek – tette hozzá. Szólt arról is, hogy a futball nem a pénzhez, hanem a sporthoz tartozik, a sportnak, mely a kultúra része, az a lényege, hogy nemzedékről nemzedékre öröklődik – utalt a DVTK egykori, legendás játékosaira, akik közül többen jelen voltak az eseményen. Orbán Viktor rájuk tekintve azt mondta: ahol nincsenek sikeres és tiszteletben tartott, megbecsült volt játékosok, ott sosem lesznek sikeres, jelenbeli csapatok sem.

Kiemelten beszélt arról a miniszterelnök, hogy egyesek időnként megtámadják a sportfejlesztéseket, mondván, aránytalanul sok jut a közpénzből sportra. Miskolc példáját hozva fel erre azt mondta: a város 2010 és 2014 között 136 milliárd forintot fordíthatott fejlesztésekre, a kormány 31 milliárd forint adósságot vállalt át, ezen pénzek 10-13 százaléka jutott a sportra, az új, megépülő stadionnal együtt. Szerintem ez helyes arány, és semmi nem tántorít el bennünket attól a céltól, hogy a sport továbbra is stratégiai ágazat legyen – jelentette ki.

Orbán Viktor a Diósgyőrt modern európai klubnak, a labdarúgócsapatot az európai középmezőnybe tartozónak nevezte. Szerinte ez Leisztinger Tamás tulajdonosnak és társainak köszönhető elsősorban.
Mint mondta: szükség van arra, hogy ezek az emberek, akárhová is tartozzanak, akárkivel is szimpatizálnak, higgyenek a közös magyar jövőben. A kormányfő leszögezte: 2016 őszén megkezdődik az új, 15 ezer férőhelyes labdarúgó-stadion építése Diósgyőrben, ugyanakkor további fejlesztések is megvalósulnak itt, elsősorban az utánpótlás-nevelés területén. A gyerekeknek, fiataloknak azt üzente Orbán Viktor: aki nem sportol, az nagyon nehezen viszi sokra az életben. Beszédét azzal zárta: „Hajrá, Diósgyőr!”

Szabó Tamás, a DVTK ügyvezetője az edzőközpont átadásán arról beszélt, hogy a DVTK életében új korszak kezdődik, a létesítmény a 21. század sportolási követelményeinek megfelelő. Mint mondta: a DVTK-nak az a stratégiai célja, hogy az észak-magyarországi régió utánpótlási rendszerét összefogja.
Az edzőközpont csaknem 900 millió forintba került, a beruházás 70 százalékát tao-forrásból, 30 százalékát pedig önerőből finanszírozta a klub. A több füves és műfüves pálya mellett megépült háromszintes épületben sporthelyiségek – gyógytorna, rehabilitáció, konditermek; gyúrószoba, szauna-kryo-jégkád terem; orvosi szoba, doppingszoba, pszichológus szoba, szertár, mosoda, cipőmosó –, öltözők, irodák, raktárak, étterem, konyha, társalgó, tárgyalóterem, s multifunkciós terem találhatók.

A szombat is a sporttal telt a miniszterelnök számára: ekkor adták át csaknem négy év munka után az újjáépített Tiszaligeti Stadiont Szolnokon. A miniszterelnök akkor a kormány nevében köszönetét fejezte ki a szolnoki vállalkozóknak, akik „megtették, amit megkövetelt a haza”. Az átadón ott volt a Szolnoki MÁV Utánpótlás FC tulajdonosa, Nyerges Zsolt is, aki a Hír TV szerint arról beszélt: „Három évvel ezelőtt nem messze innen, a vízilabda-aréna avatásán a miniszterelnök arról beszélt, hogy a sikeres építkezéshez mindig összefogás kell. Az állam, a szakma, az üzleti világ és a helyi társadalom összefogása. Akkor ezt mondta nekünk. Azt gondolom, hogy most egy ilyen szempontból példás építkezést ünnepelhetünk együtt, és bízom abban, hogy a beruházás valamennyi résztvevője így érzi.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.