Vívás: bemutatjuk a riói magyar hadsereget

Londoni aranylegényünk, Szilágyi Áron mellett a férfipárbajtőr-csapat bármire képes lehet.

2016. 04. 29. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemes először is néhány szót vesztegetni arra, hogyan jutott ki februárban a riói olimpiára a magyar férfipárbajtőr-válogatott, bonyolultabb, mint egy nyolcperces bepillantás a Trónok harcába

Szóval az történt, hogy a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András és Somfai Péter alkotta csapat úgy szerezhette meg a kvótát, ha a vancouveri világkupaverseny során

A verseny aztán még izgalmasabb lett: a magyar–cseh nyolcaddöntőben nyertünk, Egyiptom pedig ugyanekkor elvérzett. Korea az észtekkel szemben hasalt el a tizenhat között, a németek viszont még versenyben voltak. A nyolc között mi a világranglistát vezető franciákat egyetlen tussal vertük (39-38), majd jöttek a németek, akikkel szemben az ukránoknak kellett drukkolni – történt mindez sikerrel. Azonban hiába teljesültek a feltételek, meglepetésre Észtország és Kazahsztán is ott volt a legjobb négy között, ami úgy meglódította olimpiai ranglistapontjaik számát, hogy eléjük is kellett kerülnünk. Idegesítő párbajban 15-14-re gyűrtük le Észtországot az elődöntőben, és mivel az ukránok még egy szívességet már nem tettek, Kazahsztánt a döntőben kellett ledöfni. Ez is sikerült: horrorisztikus tusában, 25-24-re nyert a magyar csapat, a lehető legalaposabban megdolgozva a kvótáért.

Ezzel az is kiderült, a vívósport felfelé javítja majd az olimpián részt vevő csapat létszámát – háromról kilenc plusz egyre – a párbajtőrcsapat három fővel plusz egy tartalékkal utazik a játékokra. További jó hír, hogy a kijutásért jutalmul egyéniben is rajthoz állhat három legjobb versenyzőnk, és nem is esélytelenek: a világranglistán a negyven év fölött járó, de ennél sokkal fontosabb, hogy regnáló világbajnok Imre Géza a harmadik, Boczkó Gábor a negyedik, a világkupaverseny hajrájában parádézó, az olimpiai részvételre huszonegy éve váró Rédli a negyvenhetedik, a tartalék Somfai Péter pedig az ötvenegyedik – jegyezzük meg: a magyar országos ranglistán a második hely az övé. A csapatrangsorban a hatodik helyen állunk.

Tőrcsapatunk nem vesz részt az olimpián.

Ha már a férfiakkal kezdtük, folytassuk közülük a kardozókkal, hiszen ebben a fegyvernemben tusakodik londoni olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron, aki a szintén kvótás Decsi Tamással az oldalán a minap hozott össze a riói világbajnokságon egy csapatezüstöt. Szilágyi Áron az orosz Alekszej Jakimenko és a koreai Bongil Gu mögött harmadik a világranglistán, a tavalyi, montreux-i Eb-t viszont megnyerte, a fontos versenyeken tehát jól teljesít, és ne feledkezzünk meg róla: ő az olimpiai bajnoki címvédő. Decsi is bármire képes lehet, noha „csak” a huszonötödik a rangsorban. Ahogy azonban tőrcsapatunk nem vesz részt, egyéni versenyzőnek sem szurkolhatunk az olimpia első napjain rendezendő vívószámokban.

Az illetlenül hátrébb sorolt hölgyekre sajnos nem kell ennyi szót veszejteni, összesen négy versenyzőnk van, csapatunk egy sem.

A párbajtőrözők között Szász Emese mellé nem tudott felnőni Budai Dorina, Antal Edina és Révész Julianna, így a Vasas sportolója harmadik olimpiáján egyedül marad a szakág képviseletével, csapat nem lesz. A márciusi, budapesti világkupaversenyen az volt a feladata, hogy a vb-ezüstérmes, svéd Emma Samuelssont és a korábbi világbajnoki és olimpiai első, német Britta Heidemannt maga mögött tartsa. Heidemann aztán már az első fordulóban, peches körülmények között elvérzett egy észt lánnyal szemben, Samuelsson pedig az olasz Rizzivel nem bírt. Szász felszabadultan, kvótával a zsebben vívhatott ezután, és ment még két kört, a hatodik helyen végzett – az olasz Rizzié volt az utolsó skalpja. A harmadik olimpiájára készülő Szász Emese a ranglistán hetedik, az első helyen egy kezelhetetlennek tűnő kínai hölgy áll.

Néhány napra rá a kardozó Márton Anna is kivívta a maga repülőjegyét, de ez a március végi szöuli pontszerző nagydíjversenyen pástra lépés előtt már el is dőlt. Azerbajdzsáni, a világranglistán tizenkilencedik vetélytársa, Sabina Mikina egy névtelen olasz versenyző előtt térdre kényszerült, így gyakorlatilag nem kerülhetett már Márton elé a világranglistán, aki most a kilencedik helyen áll.

Egyéni tőrözőink közül a negyvenedik életévét márciusban betöltött Mohamed Aida a világranglista tizenhetedik helyéről várja élete hatodik olimpiáját, Knapek Edina a huszonnegyedikről a harmadikat. Utóbbinak a könyöke rakoncátlankodott, reméljük, egészséges lesz augusztusra. Ők a március elején Havannában rendezett nagydíjon jutottak a harminckettő közé, amivel meglett a jegy. Varga Gabriella is küzdött ezért, de őt ezen a versenyen a hatvannégyes táblán letörölték.

Csapat szempontjából ugyanakkor nem osztott, nem szorzott Varga szereplése, ugyanis az olimpiai rotációs szabály miatt Rióban a párbajtőr és a kard számára van csapatverseny, a tőrnek nincs – férfiaknál idén a tőrcsapatverseny marad el. Annak mindnyájan nagyon örülhetünk, hogy három főről ekkorára, kilenc plusz egyre nőtt az olimpiai utazói létszám, összesítésben sem állunk rosszul, erről bővebben ITT olvashat.

Az olimpiai csarnok már kész van – ebben szereztek csapatezüstöt Szilágyi Áronék –, de a környéket még most gereblyézik. Csillag alakban lesznek a pástok, ami például Szász Emesének nagyon tetszik. A vívószámok az olimpia első hetében lesznek, íme a program:

augusztus 6.: Szász Emese (párbajtőr, egyéni)
augusztus 8.: Márton Anna (kard, egyéni)
augusztus 9.: Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András (párbajtőr, egyéni)
augusztus 10.: Decsi Tamás, Szilágyi Áron (kard, egyéni), Mohamed Aida, Knapek Edina (tőr, egyéni)
augusztus 14.: Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András + Somfai Péter (párbajtőr, csapat)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.