Sokkal jobban állunk, mint London előtt

Atlétikában, úszásban, birkózásban, sportlövészetben komoly a javulás. A kéziseinket és Berki Krisztiánt siratjuk.

2016. 04. 27. 7:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok vagy kevés kvótánk van a riói olimpia előtt 100 nappal? E kérdés megválaszolásához helyes viszonyítási pontot kell találnunk. Tekintsük át például azt, a londoni játékok előtt 100 nappal hogyan álltak a legfontosabb számok, csökkenés vagy növekedés tapasztalható-e sportáganként, illetve összességében az olimpiai indulásra jogot szerzett sportolók tekintetében! (A megjelenített számok nem azonosak az utazó csapatok számával, azon sportolókat számoltuk össze, akik az olimpia előtt 100 nappal megszerezték az indulási jogot. Ez a szám csökkenhet a számonkénti nevezési maximumok miatt.)

Asztalitenisz
London: 4 – Rio: 1
A brazíliai repülőjegyeket a májusi világranglista alapján osztják ki, eszerint a nőknél Póta Georgina utazása biztosra vehető, Lovas Petra izgulhat, ahogy a férfiaknál Pattantyús Ádám. Egy „Tóth Krisztinányival” már eleve gyengült a sportág.
Indulási jogot szerzett pingpongozónk: Póta Georgina (ranglistás helyezés)

Atlétika
London: 6 – Rio: 20
Egyértelmű a javulás! Az úgynevezett A-szinteseket számoltuk indulási joggal rendelkezőknek, ez alapján főként a hosszú távú állóképességet igénylő számokban erősödik a csapat. Londonban ez idő tájt három női maratonfutónk, egy kalapács-, egy diszkoszvetőnk és egy 110 gátasunk látszott olimpiai részt vevőnek. Most magasugrónk, férfi maratonistáink, távgyaloglóink, hétpróbázóink is vannak, igaz, jelentős a túlkínálat például a leghosszabb női futótávon, a 20-as szám tehát csökkenhet.
Indulási jogot szerzett atlétáink: Baji Balázs (110m gát), Helebrandt Máté (20 km gyaloglás), Kővágó Zoltán (diszkoszvetés), Pars Krisztián (kalapácsvetés), Srp Miklós (50 km gyaloglás), Papp Krisztina (maraton), Madarász Viktória (20 km gyaloglás), Krizsán Xénia (hétpróba), Szabó Barbara (magasugrás), Márton Anita (súlylökés), Zsivoczky-Farkas Györgyi (hétpróba), Staicu Simona (maraton), Csere Gáspár (maraton), Szabó Tünde (maraton), Józsa Gábor (maraton), Rácz Sándor (50 km gyaloglás), Gyurkó Fanni (maraton), Venyercsán Bence (50 km gyaloglás), Kovács Barbara (20 km gyaloglás), Erdélyi Zsófia (maraton).

Birkózás
London: 3 – Rio: 8
Szerencsénk volt, hogy pár éve nem kapták ki a programból az olimpia egyik leghagyományosabb sportágát, hiszen jelentős erősödést élünk meg az olimpiai jelenlétet tekintve. Már az is biztos, hogy többen lesznek szőnyegen a magyarok, mint négy éve (7), és a jövő hét végén Isztambulban tovább gyarapodhat küldöttségünk lélekszáma – két női és két férfi versenyzővel.
Indulási jogot szerzett birkózóink: Lőrincz Viktor (kötöttfogás, 85 kg), Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 66 kg), Veréb István (szabadfogás, 86 kg), Varga Ádám (kötöttfogás, 98 kg), Bácsi Péter (kötöttfogás, 75 kg), Sastin Marianna (női 63 kg), Németh Zsanett (női 75 kg), Ligeti Dániel (szabadfogás, 125 kg).

Cselgáncs
London: 6 – Rio: 7
Igazából kár spekulálni, hogy ki jut ki, egy későbbi ranglistaállás határozza meg a pontos számot. Londonban 100 nappal a versenyek indulása előtt 6 versenyzőnk állt befutó helyen a rangsorban, a Nemzetközi Judo Szövetség friss összesítése szerint most 7 helyünk biztos, 8 valószínű, a 9.-ért pedig nagyon kellene kapaszkodni. Három, még hátra lévő májusi kvalifikációs viadal után dől el a végleges szám.

Evezés
London: 2 – Rio: 0
Volt egy kormányos nélküli duónk a britek fővárosában, e sportágban bizony hanyatlás tapasztalható.
Indulási jogot szerzett evezőnk: -

Kajak-kenu
London: 14 – Rio: 15
Aranysportágunk a brazíliai olimpián is szép estéket tartogat számunkra, Szabó Gabriellától magunk is találkoztunk a közhellyel, miszerint egy hazai válogató adott esetben keményebb mezőnyt jelenthet, mint egy olimpiai finálé. A kvótamegoszlás: 6 férfi és 5 női kajakos, 4 kenus (férfi). A csapat összetételéről a szövetségi illetékesek döntenek, nem személyek, hanem egységek nyerték a kvótát. A kenus szakág erősödni látszik. Reméljük, a kajakos férfiszakágat nem rázza meg Dudás Miklós közelmúltbéli doppingvétsége.

Kerékpár
London: 1 – Rio: 0
Ez a pillanatnyi helyzetkép.

(Kézilabda
London: 0 – Rio: 0
Nem harcolta ki riói részvételét a férfiválogatott, a nők pedig már másodszor hiányoznak egyhuzamban... ez a statisztikában igen rosszul festene, ha a férficsapat London előtt 100 nappal már megváltotta volna részvételi jogát, ám ez 4 éve csak később, a svédországi kvalifikációs tornát követően véglegesült.)

Ökölvívás
London: 3 – Rio: 1
Nincs, aki Kovács Koko István vagy Erdei Zsolt örökébe lépjen...
Indulási jogot szerzett bokszolónk: Harcsa Zoltán (75 kg)

Öttusa
London: 4 – Öttusa: 2
Az előző olimpián már idejekorán kimaxoltuk a repülőjegyeket, most a 2-2 férfi és nő helyett 1-1 az állás.
Indulási jogot szerzett öttusázóink: Kasza Róbert, Kovács Sarolta.

Sportlövészet
London: 3 – Rio: 8
Puskások, pisztolyosok, minden tekintetben gyarapodott a fegyveres magyarok tábora. A kész hadsereg tagjai között igazi világsztárok is vannak, Sidi Péternek pedig jó lenne feledtetnie a londoni tragédiát – ellopták az irányzékát, közvetlenül a verseny előtt.
Indulási jogot nyert sportlövőink: Tobai-Sike Renáta (pisztoly), Sidi Péter (puska), Péni István (puska), Szabián Norbert (puska), Csonka Zsófia (pisztoly), Miskolczi Julianna (puska), Tátrai Miklós (pisztoly), Egri Viktória (pisztoly).

Súlyemelés
London: 1 – Rio: 1
Sportágunk 2004, Gyurkovics Ferenc athéni olimpiai doppingbotránya óta nem tud felkelni a padlóról. Egy szem nemzeti kvótánkat a szövetség később osztja ki.

Szörf
London: 3 – Rio: 2
Férfi szörfösünk, Gádorfalvi Áron már a hatodik olimpiájára készül. Ami viszont váratlan helyzetet teremthet, az a Brazíliában is fenyegető Zika-vírus, illetve a várhatóan gyenge szél és erős áramlások. Kiutazni a versenyhelyszínre – felszereléssel – nincs lehetőség, ez is rontja a versenyképességet. Az elvárás mindkét versenyzőnk esetében a 10.-15. hely környéke. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a londoni 3 indulást nyert szörfcsapat is csak kéttagú lehetett a szabályok szerint.
Indulási jogot nyert szörföseink: Gádorfalvi Áron, Cholnoky Sára.

Torna
London: 3 – Rio: 2
A visszalépés egyértelmű: Berki Krisztián megsérült, aki így a pekingi után a riói olimpiáról is iszonyúan peches körülmények közt marad le, miközben Londonban nyert lólengésben. Amennyiben Hidvégi Vid utazik, lehet döntősünk, de érmet aligha várhatunk tornászainktól. A kvóták nem tartoznak személyekhez, az utazó duóról a szövetség később dönt.
Indulási jogot nyert tornászaink: Kardos Botond/Hidvégi Vid és Kovács Zsófia/Markra Noémi.

Úszás
London: 14 – Rio: 25
Mondanánk, hogy az előrelépés egy „Hosszú Katinkányi”, hisz nem nyert még olimpiai aranyat, most pedig nehezen elképzelhető, hogy nem „húzza be” legalább az egyik vegyesszámot (200 m, 400 m). A kvóták száma tovább nőhet még a néhány hét múlva esedékes londoni kontinensviadalon – az utolsó kvótaszerző versenyen –, ha Hargitay András szövetségi kapitány úgy dönt, kijutáshoz közeli helyzetben lévő sportolókat indít el olyan számokban, amelyekben biztosan van már kvótás versenyző. A 25-ös szám ugyanakkor csökkenhet is, amikor kiesik a csapatból több olyan versenyző, akinél adott számában ketten is jobbak – egy számban ugyanis nemzetenként két versenyző indulhat az olimpián. Az Eb-n a selejtezőkben ugyanez a szám négy, ezzel is kedvezve a kvótakérdésben még nem döntött nemzeteknek. Ez megmentheti például Verrasztó Evelyn vagy Biczó Bence olimpiai szereplését is. Hogy micsoda harc megy az indulási jogért, arról itt olvashat többet , Hosszú Katinka szándékairól pedig a Blikk értesüléseit itt.
Indulási jogot nyert úszóink: Takács Krisztián (50m gyors), Bernek Péter (200m gyors, 400m gyors, 1500m gyors, 400m vegyes), Gyurta Gergely (1500m gyors, 400m vegyes), Balog Gábor (200m hát), Gyurta Dániel (100m mell, 200m mell), Cseh László (100m pillangó, 200m pillangó, 200m vegyes), Kenderesi Tamás (200m pillangó), Biczó Bence (200m pillangó), Verrasztó Dávid (200m vegyes, 400m vegyes), Grátz Benjámin (400m vegyes), Hosszú Katinka (200m gyors, 400m gyors, 800m gyors, 100m hát, 200m hát, 200m pillangó, 200m vegyes, 400m vegyes), Kapás Boglárka (400m gyors, 800m gyors, 200m pillangó), Szilágyi Liliána (100m pillangó, 200m pillangó), Jakabos Zsuzsanna (200m pillangó, 200m vegyes, 400m vegyes), Verrasztó Evelyn (200m vegyes, 400m vegyes), Sebestyén Dalma (200m mell, 200m vegyes), György Réka (400m vegyes), Kis Gergő (400m gyors), Késely Ajna (400m gyors), Kozma Dominik (a 4x200-as váltóban 200m gyorson), Zámbó Balázs (200m hát), Földházi Dávid (200m hát), Juhász Adél (800m gyors), Rasovszky Kristóf (1500m gyors). Risztov Éva (800m gyors) továbbá a kazanyi világbajnokság nyílt vízi 10 km-es számában elért 10. helyével is kvótát kapott.

Vitorlázás
London: 1 – Rio: 3
Igazán parádés hír Érdi Mária – vagy ahogy mindenki ismerheti a nevét: Mári – indulása, ő alig pár hete jutott kvótához az utolsó európai kvalifikációs versenyen, Laser Radial kategóriában. Ő titkos reménység lehet, fiatal kora ellenére igen nagy versenyrutin és alkalmazkodókészség ragadhatott rá. Tormai Balázs Laser Standardben indul, Berencz Zsombor pedig Finndingiben. Utóbbi a barcelonai Eb-n nemrég ezüstérmet nyert.
Indulási jogot nyert vitorlázóink: Berecz Zsombor (Finndingi), Tomai Balázs (Laser Standard) és Érdi Mária (Laser Radial)

Vívás
London: 3 – Rio: 9+1
A tekintélyes különbséget az okozza, hogy egy februári kvótaszerző vívóvilágkupa-thriller végén a magyar párbajtőr-válogatott kvótához jutott, ez pedig 4+1 plusz versenyzőt jelent, egy fő tartalékként utazik. Négy éve az összesen 3 fős kontingensből is kijött egy aranyérem Szilágyi Áron révén.
Indulási jogot nyert vívóink: férfi párbajtőr-válogatott (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédl András és Somfay Péter szerezte meg a kvótát, az olimpián egy fő tartalékként vesz részt), Knapek Edina és Mohamed Aida (tőr), Szász Emese (párbajtőr), Márton Anna (kard), Szilágyi Áron, Decsi Tamás (kard).

Vízilabda
London: 26 – Rio: 26
Nem várt módon a nők csekkoltak be hamarabb a transzatlanti viszonylaton a vb váratlan megnyerésével, de a kvalifikációs tornán Benedek Tibor férficsapata is viszonylag simán átrágta magát a mezőnyön, így ez a két labdás csapatunk lesz ott az olimpián. Legalább ők...
Indulási jogot nyert: a férfi- és a női vízilabda-válogatott. Kerethirdetés később.

Összegzés: London előtt 97, Rio előtt 130+1 sportolónk szerzett indulási jogot az olimpián, ami a következő két hónapban még emelkedik a kvalifikációs versenyek miatt, de csökkenni is fog a különböző versenyek létszámlimitje következtében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.