Egyszeri csoda volt a CSM Bucuresti BL-győzelme?

Bukarestben tavaly még sztrájkoltak a játékosok a fizetés miatt. Igen, ők verték a Győrt a BL-döntőben.

Énekes András
2016. 05. 12. 2:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar szurkolók nagy bánatára a Győrnek nem sikerült újabb Bajnokok Ligáját nyernie, pedig Görbiczék többször is csak másodpercekre voltak a sikertől. Kim Rasmussen csapata a rendes játékidőben és a hosszabbításban is egyenlíteni tudott, és hétméteresekkel sikerült megnyernie a budapesti döntőt.

A román csapat sikere többszörösen is komoly meglepetés. A BL csoportkörében még a Vardar Szkopje és a Győri Audi ETO is oda-vissza legyőzte a bukarestieket. A négyes döntőben már ők verték mindkét csapatot: a macedónokat az elődöntőben, Lökééket a fináléban. A másik érdekesség, hogy a csapat mindössze kilenc éve létezik. 2007-ben alapította a bukaresti városvezetés, de már minden fronton felért a csúcsra. A villámgyors, de tudatos építkezés 2015-re hozta meg a gyümölcsét: a fővárosiak tavaly megnyerték a román női ligát, és nemcsak kiharcolták a BL-szereplés jogát, de hazavitték a női kézilabda legrangosabb klubserlegét is.

Az idegőrlő hetesek végén a románok örülhettek:

A történet fontos szereplője Kim Rasmussen. A dán vezetőedzőt, aki egyúttal a lengyel női válogatott szövetségi kapitánya is, tavaly szeptemberben szerződtette a bukaresti klub. A későbbi BL-győzelem fényében elmondhatjuk, hatalmas pofont osztott ki a Vardarnak az elődöntőben. A macedónok tavaly januárban nagy dérrel-dúrral igazolták le a trénert, majd huszonnyolc nappal később kiadták az útját. Ezután jött a bukaresti lehetőség.

Rasmussen az idei szezonban mindkét csapatával megkeserítette a magyarok életét, hiszen a múlt hétvégi BL-döntő mellett 2015 végén, a világbajnokság nyolcaddöntőjében a lengyel válogatottal kiejtette a mieinket, így a lányok a londoni után a riói olimpiáról is lemaradtak.

A dán mester neve már a budapesti Final4 előtt is felmerült egyébként a Magyar Kézilabda Szövetségnél mint lehetséges kapitány, a CSM Bucurestivel végrehajtott bravúrja után pedig lehet, hogy tényleg érdemes lenne komolyan elgondolkozni a szerződtetésén. Ha másért nem is, legalább azért, hogy ne törjön több borsot az orrunk alá.

Rasmussen persze bivalyerős keretet kapott kézhez Bukarestben, a játékosok fizetése állítólag 1,2 millió eurójába került a fővárosnak, vagyis a román adófizetőknek ebben a szezonban, ami csaknem 380 millió forint. Ezenkívül tetemes összegbe került szerződtetésük is, de az idegenlégiósok rá is szolgáltak a pénzükre. Többek közt a Győrből érkező horvát kapus, Jelena Grubisic, aki nagyszerű védéseivel a Final4 legértékesebb játékosa lett, vagy épp a döntőben tizenöt gólt dobó svéd irányító, Isabelle Gulldén.

Érdekes adalék a bukaresti kézicsodához, hogy több mint egy éve, 2015 első négy hónapjában nem kapta kézhez fizetését az akkor már sztárjátékosokkal teletűzdelt keret. A kézis hölgyek sztrájkkal is fenyegettek, de a klub vezérigazgatója, Constantin Caliman technikai problémákra hivatkozott, és április végére rendezték az anyagi kérdéseket a játékosokkal.

A problémát, úgy tűnik, elég jól megoldották Bukarestben, olyannyira, hogy a csapat bő egy évvel később már BL-győztesnek és kétszeres román bajnoknak mondhatja magát. Nem úgy tűnik, hogy ennyivel beérnék, hiszen már olyan nevek szerződtetését is bejelentették a következő szezonra, mint Majda Mehmedovic, a Budocnost Podgorica szélsője, vagy a két francia válogatott játékos, Gnonsiane Niombla és Camille Ayglon. Egyértelmű, hogy új erőd épült a női kézilabda térképén, a kérdés már csak az, hogy a bukaresti önkormányzat meddig pumpál pénzt a csapatba. A sikerek mindenesetre megalapozhatják, hogy hosszú távon kelljen számolni a CSM Bucurestivel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.