Történelmi magyar részvétel Rióban

Tíz érmet remél Rióban a bizottsági elnök, de kettőnek is örül. Szigorú doppingellenőrzésre figyelmeztet.

2016. 09. 07. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Igaz, hogy az olimpián az eredmény, a paralimpián inkább a részvétel számít?

– Nem hinném. A paralimpia a fogyatékkal élő csúcssportolók versenye, ahol nyilvánvalóan mindenki győzni szeretne, érthető hát, ha a paralimpiai csapatot is az eredményei alapján ítélik meg. Más kérdés, hogy szívesen részt vennék abban a vitában, amelyik arról szól: jól ítéljük-e meg, jól kezeljük-e ép és fogyatékkal élő élsportolóink nemzetközi eredményeit.

– Szabad a parasportolókat eredménykényszerrel motiválni?

– Nem, így aztán ezt nem is tesszük.

– Előfordulhat, hogy ha nem szerepel jól a csapat, csökken a parasport állami támogatása?

– Remélem, hogy nem. Ha ez így lenne, akkor olimpiai eredményeik alapján nagy bajban lennének a birkózók, a lövészek vagy a kézilabdások is. A sport hosszú távú tervezést igényel, nem szabad az állami támogatásról úgy gondolkodni, hogy egyszer fent, máskor lent. Szomorú vagyok, hogy például a magyar cselgáncsozók elmaradtak a várt eredményektől Rióban, de nem gondolom, hogy le kellene írnunk őket, sőt.

– Rióban a nők vitték a prímet. Milyen lesz a nemek aránya a paralimpián?

– Mindkét londoni bajnokunk férfi, Sors Tamás úszásban, Pálos Péter asztaliteniszben győzött négy éve. Asztaliteniszben a férfiaknak van esélyük érmet szerezni, vívásban egyértelműen a lányok az erősebbek, bár a kardozó Osváth Richárd az első helyen áll a világranglistán. Lehet nálunk a férfiakra számítani, aztán megeshet, hogy a lányok hozzák az eredményeket. Nincs Hosszú Katinka- kaliberű éremhalmozó sportolónk, aki kiemelkedő sztárja a saját sportágának.

– Mi a hivatalos elvárás?

– Örülnénk, ha tíz érmet szereznénk, de kettővel is boldogok lennénk. A riói csapat minden idők második legnagyobb létszámú magyar paralimpiai küldöttsége. A 2000-es sydney-i paralimpián 54 sportolónk volt, de ebbe beletartoztak a csapatsportok is, viszont 43 egyéni kvótája, mint most, még nem volt a magyar paralimpiai csapatnak. Van asztalitenisz-párosunk, női tőr- és párbajtőrcsapatunk, tagjaik egyéni kvótákat szereztek, ezért tudunk csapatokat is indítani. Ez nagy siker, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy Londonban öt sportágban versenyeztünk, Rióban tizenkettőben állunk rajthoz. Ez pedig azt mutatja, hogy négy év alatt hét újabb sportágban tudtuk elérni azt a szintet, hogy részt vehessünk a világ legnagyobb parasporteseményén, ahova összesen 4350 sportoló jut el. Most a paralimpián részt vevő sportolók egy százaléka magyar, ami fantasztikus teljesítmény.

– Mit gondol a paralimpikonok jutalmáról? Kapjanak annyit, amennyit az ép sportolók?

– Én természetesen azon vagyok, hogy a lehető legtöbbet kapják. A jelenlegi szabályozás értelmében a paralimpikonoknak az olimpikonok pénzének a fele jut. Hosszú Katinkának 35 millió forint jár egy aranyéremért, egy paralimpiai bajnok 17,5 milliót kapna. Életjáradék illet minden harmincötödik életévét betöltött olimpiai és paralimpiai érmes sportolót, az összeg azonos a fogyatékkal élő és az ép érmesek esetében. A Gerevich-ösztöndíjat a két olimpia-paralimpia között kapják a legjobb sportolóink. A parasport keretösszege jóval nagyobb, mint korábban.

– Miért nem ugyanakkora az eredményességi jutalom?

– Nehéz és kényes kérdés ez. Amikor ugyanannyit kaptak a pekingi olimpia és paralimpia után, akkor sokan háborogtak, mondván, sokkal kisebb a konkurencia a parasportban, kevesebb munkával is lehet érmet nyerni. Négy évvel ezelőtt, London után született egy megállapodás: ötven százalékra csökken a juttatás, cserébe érdemben nő a Gerevich-ösztöndíj kerete. Nagyon nehéz összemérni Sors Tamás eredményét Hosszú Katinkáéval, de egy kísérletet megér.

– Nemzetközi szinten van kiemelkedő lobbiereje a magyar parasportnak?

– A Nemzetközi Paralimpiai Szövetségben (IPC) erős az európai befolyás, számítanak a Magyar Paralimpiai Bizottság munkájára. Szeretnénk jövőre Budapesten megrendezni az Európai Paralimpiai Bizottság közgyűlését. Fontos tanácskozás előtt állunk, ugyanis 2017 őszén tisztújítás lesz az elnökségben, az eddigi elnök, Sir Philip Craven két ciklus után már nem vállalhat újabb megbízatást. Hadd tegyem hozzá, hogy jelenleg az orosz helyzet mindent felülír, Oroszország tagságát a doppingügyek miatt felfüggesztette az IPC. Mindaz, ami az oroszok ügyében történik, paradigmaváltást fog hozni az olimpiai és a paralimpiai mozgalomban.

– A doppingellenőrzésekre gondol?

– Arra is. Felhívtam a sportolóink figyelmét, hogy még szigorúbb doppingellenőrzés várható Rióban.

– Ne haragudjon, nehezen tudom elképzelni a doppingot a parasportban.

– Pedig előfordulnak ilyen esetek, és még csak nem is feltétlenül a legjobbak használnak tiltott szereket. Mi a legnagyobb szigorral büntetjük azokat, akik nem tiszta eszközökkel élnek.

Évtizedek után a riói lesz az első olyan paralimpia, ahol Szekeres Pál nem lesz ott a páston. 1992-től 2008-ig nemcsak részt vett a játékokon, hanem érmet is hazahozott kerekes székes vívóként. Legutóbb, 2012-ben Londonban már leszorult a dobogóról, de küldöttségünk így is tizennégy érmet gyűjtött össze.

Rióban ott lesz két címvédőnk, az úszó Sors Tamás és az asztaliteniszező Pálos Péter. Sors Tamás Peking után Londonban is három érmet nyert, a 100 méteres pillangóúszásban pedig mindkétszer aranyérmes lett. A huszonnégy éves pécsi fiatalember először e héten vasárnap, 200 vegyesen méreti meg magát az idei paralimpián, legjobb esetben a (magyar idő szerint) 23.47-kor kezdődő döntőben is úszik majd. Nagyobb éremesélyt jelent számára másnap a 100 méteres gyorsúszás, amelynek 19.10-kor kezdődő fináléjában jó barátjával, a londoni ezüstérmes Tóth Tamással küzdhet a dobogóért.

Sors Tamás univerzális versenyzőként szinte az egész paralimpiát végigússza; jövő kedden 19.49-től az 50 gyors döntőjében láthatjuk, míg jövő csütörtökön 22.30-tól védheti meg címét 100 méter pillangón.

Míg a joghallgató sportoló a küldöttség egyik legintelligensebb tagja, a szintén úszó Vereczkei Zsolt a legvidámabbak közé tartozik. A bajai para-fenomén először huszonnégy (!) éve, a barcelonai játékokon diadalmaskodott 50 háton, majd Atlantában és Sydney-ben is megvédte a címét. Azóta is minden paralimpiáról éremmel tért haza, harmincnyolc évesen pedig szabadkártyát kapott, amellyel Rióban is rajthoz állhat. Egy nagy bravúrral jövő pénteken (honi idő szerint szombat hajnali egy órakor) nyerhet zsinórban hetedszer is medált!

Az úszók közül érmes reményekkel indul Rióban Kézdi Réka, Illés Fanni, Ádám Zsanett és Pap Bianka is. Előbbi kettő már az első versenynapon, csütörtökön érdekelt, Ádám Zsanett pénteken, Pap Bianka szombaton versenyez először.

Másik nagy sikersportágunk a már említett kerekes székes vívás. A Szatmárnémetiből származó Osváth Richárd először kardot vesz a kezébe a jövő hétfőn, de a szúrófegyverekkel sokkal veszélyesebb. A tőrvívás hazai fellegvárában, a Törekvésben edződő sportoló négy éve Londonban bronzérmet szerzett tőrrel, egy évvel később pedig ezüstöt a budapesti világbajnokságon, ahol a parák és az épek versenyeit egyszerre tartották meg a Syma-csarnokban, más-más teremben. Osváth Richárd nagy napja a jövő hét szerda lehet, minden esély szerint 19 órától az elődöntőben láthatjuk tőrrel, a bronzmérkőzés 20.30-kor, a döntő 22.47-kor kezdődik. Ugyanebben a szakágban tartozik a világ legjobbjai közé Krajnyák Zsuzsanna és Dani Gyöngyi, csak más-más kategóriában. A járóképes parasportolók között Krajnyák Zsuzsanna jövő szerdán 19.30 és 22 óra között küzdhet éremért tőrrel, Dani Gyöngyire 19 órától várhat az elődöntő, 20 órától a bronzmérkőzés, 21 órától pedig talán az aranyasszó. Krajnyák Zsuzsanna, az újpestiek kétszeres világbajnoka párbajtőrrel is képes lehet eljutni az éremért folyó asszókig, ezek jövő kedden 19.30 és 22 óra között várnak rá, míg Dani Gyöngyi e napon 19 óra és 21.30 között küzdhet jó esetben medálért, szintén párbajtőrrel. A két neves sportoló egy csapatban küzdhet a dobogóért jövő csütörtökön és pénteken 22.25 után, párbajtőrrel és tőrrel.

További küzdősportolóink közül Szabó Nikolett juthat a legtovább a látássérült cselgáncsozók között. Súlycsoportjában, a női 70 kilogrammban e hét szombaton 20.30 után tartják a bronzmérkőzést és a finálét. Ugyanezen a napon érdemes lesz megnézni 15 órától a triatlonversenyt. A XXI. század egyik sikersportja először szerepel a paralimpia műsorán, itt is látványos lesz, Boronkay Péter pedig világbajnoki címmel is büszkélkedhet.

A bolondos viselkedésüknek köszönhetően népszerű Biacsi lányok, Ilona és Bernadett jövő pénteken 16.09-től az 1500 méteres síkfutás döntőjében gyarapíthatják érmeink számát, míg a Bundesligában is keresett asztaliteniszező, Pálos Péter e hét vasárnap 17.30-tól várhatóan az elődöntőben mutathatja meg a tudását, másnap 21 órakor pedig talán megvédi címét. (A. A.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.