A hollandok többet tudnak úszóinkról, mint mi

Gyerekeink 40 százaléka gyógytornára szorul, elemző módszerekben, sportfejlesztésben sehol sem vagyunk.

Arday Attila
2016. 10. 27. 10:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente 60 ezer olyan csonttörést diagnosztizálnak Magyarországon, amely során az oszteoporózis, vagyis a csontritkulás szerepet játszik a súlyos sérülés kialakulásában. Meghatározó, hogy mennyit mozgunk huszonöt éves korunkig, és természetesen az is, gyerekként naponta sportolunk-e. Bár nem elsősorban ez volt a sportinnovációról szóló konferencia témája, Tóth Miklós, az eseményt szervező Magyar Sporttudományi Társaság elnöke többek között a fenti, közérthető információkat mondta el a jelenlévőknek. Például azt, hogy 3700 gyerek felmérése alapján kiderült, a mindennapos tejbevitel és sportolás jelentősen javította a csontminőséget, a megfelelő alapok pedig hetvenéves korig védettséget adhatnak a csontritkulás ellen.

Mocsai Lajos sokkoló adattal szolgált: a magyar gyerekek 40 százaléka szorul gyógytornára. A test képzésének fiatalkori elhanyagolása akár a nemzésképtelenség bizonyos fajtáiig is elvezethet.

Mit bír el a patkányok szíve?

Kisállatkísérleteket is végeznek azért, hogy az élsportolók szívét jobban megismerjék. A városmajori szívklinika munkatársainak előadásából kiderült, patkányokat úsztattak napi kétszáz percen át, tizenkét hétig, hogy a szív változását alaposabban megismerjék a kardiológusok. Az is nyilvánvaló lett, ha egy edzetlen állatnak három órán át kellett úsznia, egyértelműen károsult a szíve a hatalmas terhelésre. Élsportolóknál az úgynevezett sportszív (az átlagosnál nagyobb, izmosabb szív) vizsgálata, az edzettség, terhelhetőség megismerése, a szűrések többek között a hirtelen szívhalál megelőzésében játszhatnak kulcsszerepet. Mint elhangzott, az új kutatások alapját egy sportkardiológiai labor adja majd, de ez még csak az engedélyeztetés szintjén tart.

Az értékmegőrzés melletti fejlesztések zseniálisan gazdagíthatják a sportot – és bizony van hová fejlődnünk… Mocsai példaként hozta fel a holland úszósport elemző módszerét, amellyel az eredményeket figyelve azt is előre jelzik, melyik magyar versenyző milyen időt fog elérni a világversenyeken. Magyarország még nem tart itt.

Ugyanezt támasztotta alá Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója. – Nagy lett a lemaradásunk az elmúlt évtizedekben, folyamatosan jelen kell lenni az új módszerek figyelésénél. Fontos a továbbképzés, a tanulás helyszínei az egyetemek mellett a kis műhelyek és a nagy edzők környezete.

Mint a konferencián elhangzott, innovációvá akkor válik valami, ha egy kreatív ötlet megvalósul. Kiemelten kellene itthon kezelni a mentális képzést, a sportpszichológiát, ez még mindig hiányzik Magyarországon, pedig a rendszerváltás óta eltelt huszonhat év mulasztásait pótolni kell.

Konkrét példával a biomechanikával foglalkozó Rácz Levente szolgált. Ha egy gátfutó mérnökien sík talajon kibillen az egyensúlyából, arra rámehet a versenye, miközben a természetben, göröngyökön vágtázó gepárd könnyedén korrigál egy bizonytalan lépést. Ezért is fontosak az elmúlt 10-15 évben kifejlesztett, instabil ingereket adó sporteszközök. Látványos fejődést hozott az együttműködés Csonka András paralimpikonnal. Az asztaliteniszező oxigénhiánnyal született, sérült oldalán egy másodpercig sem tudott megállni, de most már hatvannál tart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.