Aki bújt, bújt, aki nem, nem

Érdeksérelmekkel teli átigazolási időszak zárult a magyar úszósportban.

2016. 10. 01. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül rossznak tartom, hogy a Komjádi uszoda használata miatt torzsalkodnak az egyesületek. Mit is mondjak? Ez minden, csak nem a magyar úszás érdeke – mondta lapunknak egy neve elhallgatását kérő szakosztályvezető. A Komjádiban jelenleg Hosszú Katinka klubja, az augusztusban alapított Iron Aquatics gyerekversenyzői kaptak nagyobb teret, részben miattuk költözik hamarosan a Jövő SC a budapesti Tüskecsarnokba. Legalább harmincöt gyerek folytatja az úszást az új klubban, aminek elsősorban az lehet az oka, hogy a szülők nem vállalták a több utazást a lágymányosi komplexumba. Hargitay András szövetségi kapitánynak erről Wladár Sándor példája jutott az eszébe, az olimpiai bajnok hátúszó a Petőfi hídhoz közel eső Bogdánffy utcában lakott, és onnan járt nap mint nap a Margit híd mellett levő Komjádiba.

– Valahol megértem a szülőket. A háromszoros olimpiai bajnok, Hosszú Katinka klubja hatalmas vonzerő lehet a fiataloknak. Ahogy annak idején az lehetett Szabó Joe vagy Darnyi Tamás úszóiskolája is – közölte Hargitay. A Jövő SC szakosztályvezetője, Verrasztó Zoltán nem csak az Iron Aquatics térnyerése miatt boszszús. A korábbi kiváló úszó mindkét gyermeke, a világbajnoki ezüstérmes Dávid és az Európa-bajnok Evelyn, sőt Molnár Ákos edző, a korábban a Komjádiban úszó Biczó Bence is elhagyta a klubot. A történet persze nem ennyire egyszerű A Jövő SC atyja mellett a Kőbánya SC vezetőedzője, Turi György sem lehet felhőtlenül boldog: az ő klubjából érkezett utánpótlás a Jövő SC-be. Több 2006-os és 2004-es születésű gyermek vált telephelyet, azaz klubot. Még egy érdekesség a Jövő SC háza tájáról. Hosszú idő után októbertől nem lesz a klubnak felnőttkorú élversenyzője, pedig korábban többek között a Gyurta testvérek úsztak az egyesületben.

A Vasas „elvesztette” a saját egyesületet alapító, háromszoros olimpiai aranyérmes Hosszú Katinkát, de nem marad úszók nélkül. A TF SE-vel és a Testnevelési Egyetemmel tavaly megkötött megállapodásnak köszönhetően biztos a klub utánpótlása. A legígéretesebb TF-es tehetségek – köztük az ifjúsági Eb-n részt vevő Labán Eszter – hamarosan az angyalföldi klubhoz igazolnak, az erről szóló kérelmet már bejegyezték az úszószövetségben. Itt úszik be a képbe a Honvéddal december 31-ig szerződésben álló Szilágyi Liliána, akinek a TF SE edzője, Egressy János vezeti az edzéseit. Az együttműködés szabályos, semmi nem tiltja, hogy egy adott klub versenyzője egy másik klub edzőjénél készüljön.

A vidéki fellegvárnak számító Győri Úszó SE-nél a helyzet nem sokat változott. A nagy tehetségnek induló, egykor a Jövő SC-ben Széles Sándornál is megforduló Gyurinovics Fanni már februárban visszaköltözött a fővárosba, az MTK-ban edz, igaz, csak most, a szeptemberi átigazolási időszakban lett hivatalos a klubcsere. Jakabos Zsuzsanna, Balog Gábor és Takács Krisztián egyesülete új olimpikonnal bővül. Kenderesi Tamás barátnője, az eddig Székesfehérváron készülő Sebestyén Dalma Győrben, Petrov Iván vezetésével folytatja a pályafutását.

Egyik forrásunk szerint 100-150 millió forintos éves költségvetéssel dolgoznak a versenyképes magyar klubok, ebben benne van a versenyzők bére, ami az olimpikonoknál 200–400 ezer forintos fizetést jelent. A versenyző oda megy, ahol jobb feltételeket kínálnak neki – legközelebb januárban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.