Kicsi kínai asztalitenisz-Eb, egyetlen magyar reménnyel

Budapesten kiderül, Európa asszisztál-e az ázsiai uralomhoz a kontinensbajnokságon.

2016. 10. 17. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy egész ország ünnepelt nyáron, amikor annyi évtized után kijutott a labdarúgó-válogatott egy nagy világversenyre. Kicsiben ugyanez történik az asztalitenisz világában, hisz Budapest 1982 után fogadja újra a sportág krémjét, igaz, azóta jelentősen átalakultak az erőviszonyok, Ázsia például benépesítette a Földet…

Ennek megfelelően a keddtől vasárnapig tartó, a budai Tüskecsarnokban zajló asztalitenisz-Európa-bajnokságon sem lehetnek például (arany)érmes reményeink – az európai top 10-ből mindkét nemben 9-en itt lesznek –, de van olyan magyar, aki beverekedné magát a kontinentális elitbe. Ő a most 8. helyre rangsorolt Póta Georgina, aki 13 éves felnőtt pályafutása során állt már a dobogó mindhárom fokán Eb-n, de csak csapatban vagy párosban, egyéniben soha.

– Bízom benne, hogy éremért játszhat, de már a 8 közé jutás sem lesz egyszerű feladat – fogalmazott az esélyeiről a Digi Sport televíziónak Téglás Péter női szövetségi kapitány, aki a hazai megatornával búcsúzik pozíciójától, hogy luxemburgi szövetségi kapitányként folytassa pályafutását a jövő év elejétől.

Való igaz, Póta Gina a 16 közé jutásért is kaphat olyan ellenfelet, akitől korábban kikapott. Bosszantó, de inspiráló is lehet, ha egy sportoló öt alkalommal is jár Eb-n az egyéni érem kapujában, de egyszer sem lép be rajta.

Pótának párosban amúgy több esélye lehet az éremre. Még úgy is, hogy a svéd Matilda Ekholmmal korábban mindössze egyetlenegy world tour versenyen mérette meg magát, igaz, azt úgy nyerték, hogy az első és a harmadik kiemelt páros grabancát is elkapták. Pozitív előjel lehet, hogy Ekholm is balkezes, ugyanúgy, mint azok a játékosok, akikkel Póta korábban nemzetközi szinten is sikeres volt.

Az asztalitenisz szőke szépsége a mostani viadalon vegyes párosban is asztalhoz áll, méghozzá a finn–magyar kettős állampolgárságú Oláh Benedekkel az oldalán, akivel a hétfői nap előtt mindössze egyszer edzett együtt – meglátjuk, mi sül ki ebből.

Sorsoltak

44 ország 254 indulója között számos magyar is üti majd a 40 milliméteres labdát, összesen 18 egység.

Egyéni, nők
Póta Georgina: (ellenfél később)
Lovas Petra: (ellenfél később)
Pergel Szandra: Egle Stuckyte (litván), Charlotte Carey (walesi), Ivona Petric (montenegrói)
Madarász Dóra: Mance Fajmut (szlovén), Maria Hrisztoforaki (görög) Inta Zdanovska (lett)
Nagyváradi Mercédesz: Britt Eerland (holland), Dorina Srebrnjak (horvát), Diana Rusinova (lett) Natalija Alekszijejenko (ukrán).
Egyéni, férfiak
Pattantyús Ádám: Laurens Tromer (holland), Omri Ben (izraeli), Dorian Tapia (albán)
Kosiba Dániel: Tomislav Pucar (horvát), Aleksandr Smirnov (észt), Craig Howieson (skót)
Lakatos Tamás: Mihai Bobocica (olasz), David Serdaroglu (osztrák), Miikka O'Connor (finn)
Szudi Ádám: Cedric Nuytinck (belga), Lionel Weber (svájci), Vladislav Ursu (moldáv)
Majoros Bence: Aleksandar Karakasevic (szerb), Ewout Oostwouder (holland), Gabriel Grixti (máltai)
Páros, nők
Póta Georgina, Matilda Ekholm: (ellenfél később)
Pergel Szandra, Madarász Dóra: (ellenfél később)
Lovas Petra, Eva Odorova (szlovák): (ellenfél később)
Páros, férfiak
Lakatos Tamás, Szudi Ádám: (ellenfél később)
Ecseki Nándor, Majoros Bence: (ellenfél később)
Vegyespáros
Póta Georgina, Oláh Benedek (finn, magyar): (ellenfél később)
Pergel Szandra, Szudi Ádám: (ellenfél később)
Nagy Krisztián, Andrea Pavlovic (horvát): (ellenfél később)

A kvalifikációs mérkőzéseket kedden és szerdán rendezik, a főtábla csütörtökön rajtol. A vegyespárosok küzdelmei szerdán rajtolnak. A selejtezők résztvevői közül a legjobb 32 versenyző csatlakozik a főtábla mezőnyéhez.

Igazán nagy meglepetés volna, ha Póta Giná(éko)n kívül, beleértve a férfiakat is, bármely más honfitársunknak a küzdelmek végső szakaszában is drukkolhatnánk, de mindenképp említésre méltó még a Pergel Szandra, Madarász Dóra páros, amelyet az európai szövetség az 5. helyre rangsorolt. Ha tényleg reális a szakvezetés azon elvárása, hogy mindenkinek hoznia kell a kiemelése szerinti helyezést, és még egy pici pluszt rá is tudnak tenni, még az is lehet, hogy egynél több éremmel zárunk október 23-án. De egyelőre maradjunk két lábbal a földön.

Ha már így elmerültünk a női mezőnyben, mindenképp említsük meg, hogy inkább ezt a szakágat lepték el a honosított ázsiaiak. Közülük is különleges az 53 esztendős, sanghaji születésű Ni Xialian, aki 1989 óta Németországban él, 1991-től pedig luxemburgi színekben pingpongozik. Ni több egyéni Eb-elsőséget is magáénak mondhat, de még kínaiként a csapat- és egyéni vb-aranyat is bezsebelte. Edzője, edzőpartnere a férje, Tommy Danielsson. A felhozatalban megtaláljuk a négy korábbi paralimpián is aranyérmes lengyel Natalia Partyka nevét is, a szorgalmas sportoló mind az épek, mind a fogyatékkal élők ötkarikás versenyén ott lehetett Rióban.

És ha már az olimpia és Németország szóba került, rögzítsük, a „pingpongmigránsok” – akik elveszik az európai kollégák munkáját – mellé akár fel is nőhetnek a németek, akik csapatban ezüstéremig verekedték magukat a játékokon. (Két honosított ázsiaival.)

A magyarok közül minden bizonnyal utolsó válogatott versenye lesz a Riót is megjárt Lovas Petrának a hazai Eb. A 28. helyen kiemelt játékostól nagy meglepetés volna a nyolcaddöntő, a másik három magyar lánytól (Pergel Szandra, Madarász Dóra, Nagyváradi Mercédesz) pedig már a 32 közé kerülés is becsületes teljesítmény lenne. A 64-es főtábláról csak Póta és Lovas indul.

Hogy nyomot hagyjunk a budapesti Eb-n, igazából azért is volna fontos, mert 2019-ben – 69 év szünet után – világbajnokságot rendezünk, tehát ezekben az években sok fontos kérdés eldőlhet a sportág jövőjével kapcsolatban.

A magyar versenyzők által idén már kétszer is tesztelt és nem túlzott méretei miatt igen megkedvelt Tüskecsarnokba most 1500 forintért be lehet már jutni, de 20 főnél nagyobb létszámmal érkező csoportok számára a belépés ingyenes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.