Három ironman a fizikai határ alvás nélkül

Szőnyi Ferenc azt vallja: akinek ötven fölött semmije sem fáj, az valószínűleg nem él már.

2016. 11. 04. 17:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bakancslisták mind gyakoribb fejezete a maratonfutás. Aki ezen túl van, becélozhatja az ironmant (3,8 kilométer úszás, 180 km bringa és a klasszikus 42,2 km futás). Szőnyi Ferencnek, ennek a szemre tán kicsit pocakos, 52 éves embernek ez mind smafu, ráadásul Szent Ágostonéhoz hasonlóan az ő igazi élete is a negyedik iksz után kezdődött. A hihetetlen fordulatról a Megszállottak klubjában mesélt.

– Fiatalon nősültem, jöttek a gyerekek, majd a házasságon kívüli magán­élet és az unokák, sok minden adódott. Harminc éve vállalkozom, és bárcsak olyan könnyű lenne a befektetett munkát forintokra váltani, mint a pulzusgörbékből kikövetkeztetni egy világbajnoki címet – rendezi le gyorsan első 40 évét Szőnyi, akit az indított fizikai határai irányába, hogy lihegve is alig jutott fel a negyedik emeletre. Olaj volt a tűzre csupán, hogy családja – leginkább felesége – nem hitt benne, az első verseny után többre nem is kísérte el. Ebből számára egyenesen következett, hogy a családi kasszából több ház árát beletolta új hóbortjába, az extrém távú sportba. „Családja” így nem maradt más, mint az ultratriatlonista közösség.

Igazából 2006 tavaszán tette le egy haverjával a szent esküt, hogy minden hétvégén futnak egy focipálya körül 8 kört – 3200 métert –, de ez hamarosan nem volt elég. Első extrém távú, „mellékesen” dupla ironman triatlonversenyén – amely előtt három héttel még nem is tudott gyorsúszni – csak önmagát akarta leküzdeni.

2007-ben a Bécs–Budapest 223 kilométeres ultrafutást már értékelhető idővel, 23 óra alatt teljesítette. 2009-ben, Mexikóban ért fel a csúcsra: 10 nap, 10 ironman, 114 óra 59 perc, első hely Monterreyben! Ekkor már övé volt itthon a 24 órás kerékpáros távrekord és az ezer km-s időrekord is. 2010-ben csak minimális pihenéssel teljesített húsz ironmant, és kilencedikként tekert keresztül az újvilág kontinensén a Race Across America versenyen – ez 3 ezer mérföldet és 33 ezer m szintet jelent. Három éve 30 nap alatt „befalt” 30 ironmant, néhány hete pedig a 6 órás országos futóbajnokságon 69 kilométerig jutott. Pihenés nélküli határa 40 óra, magyarul 3 ironman – zsinórban.

A szakirodalomban nem hisz, azt vallja, az ultrás sportteljesítmények alapigazságai közül mindig mindenkire minden nem igaz. Titka a következetesség, a precizitás és az önfegyelem. A triatlonba most belevágóknak azt ajánlja, a kerékpározást fejlesszék, a számok közül ezen keresztül javul leginkább az összteljesítmény. A 24 órás futó-Eb-ről nemrég visszatért ultrázókhoz azért van még egy megjegyzése: normál emberi táplálék nélkül, kizárólag szintetikus kajával nincs verseny.

Az ultrasportoló egyszer Sir Roger Moore és más sztárok társaságába keveredett egy sporteredménye kapcsán. Szőnyi Ferenchez odalépve egy újságíró arra célzott, hogy mintha kilógna a sok gazdag ember közül. Mire Szőnyi: neki van valamije, amit nem lehet megvenni, a zakózsebéből pedig elővett egy világbajnoki érmet.

Okkal vetődik fel a kérdés: vannak-e fájdalmai egy ultratriatlonistának? Sző­nyi azonnal rávágja: akinek ötven fölött nem fáj semmije, az valószínűleg nem él már. Beszámolójában többször visszatért rá: a különbség a feleség és a szerető között az, hogy a szerető „bármire, bárhova, akár világ végére is”, a feleséggel szemben pedig ő tudja, hogy „te nyersz, te leszel a legjobb”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.