Hosszú-ügy: vagy reklámozod a vébét, vagy nem kapsz pénzt

Az úszószövetség köti az ebet a karóhoz, az állami támogatás kifizetését pedig a vizes vb promóciójához.

Havasi Zsolt
2016. 11. 21. 18:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A folyamatosan új álláspontokkal és nyílt levelekkel bővülő úszóbotrány egyik konkretizált pontját Bernek Péter menedzsmentje szolgáltatta. Mint a Strongaa nemrég jelezte, a 2015 decemberében bejelentett, 2016-ra vonatkozó támogatást, amelynek célja a zavartalan riói felkészülés biztosítása lett volna, visszatartották – és tartják a mai napig –, egyoldalú, a sportolót kiszolgáltatottá tévő szerződést akarnak aláíratni vele, kvázi sajátjukként gazdálkodva a sportoló képmásával, nevével.

A problémával kapcsolatban megkerestük a Magyar Úszó Szövetséget. Mint elmondták, alapvetően nem kötik a támogatás kifizetését médiamegjelenéshez. Hozzátették ugyanakkor: tavaly év végén úgy döntöttek, hogy a kasszában maradt pénzeket a versenyzők felkészülésére fordítják. A felkészülési támogatáshoz kapcsolódó szerződésekben – amelyek összeghatára 2-től 12 millió forintig terjed – szerepel, hogy a sportoló vegyen részt a vb promotálásában. „Ennyi van összesen leírva, és nem több” – fogalmazott Csurka Gergely, a MÚSZ sajtófőnöke. Azt is elárulta, az elmúlt egy évben talán két olyan esemény volt, amikor médiaszereplésre kérték a versenyzőket.

Üzengetés

Hétfőn Hosszú Katinkáék hétpontos követelésével folytatódott az úszó-saga, erre pedig újfent reagált a szövetség.

Ez az a szerződés, amelyet Bernek Péter is megkapott, és nem írt alá, ez az a szerződés, amelyet Hosszú Katinka a sajtó előtt nyilvánosan összetépett, és ez az, amelyet Gyurta Dániel, Risztov Éva vagy éppen Verrasztó Dávid kézzel ellenjegyzett. Csurka elmondta, ha Bernek aláírja a szerződést, megkapja a benne szereplő összeget.

A fent említett, kasszában maradt pénz egyébként állami forrás. Hosszú éppen ezen háborodott fel, hogy micsoda dolog, hogy a szövetség állami támogatás kifizetését köti a médiaszerepléshez, és Bernek menedzsmentje is ezt kifogásolja. Miképp ők is hangsúlyozták, itt világnézetbeli különbség van köztük és a szövetség között.

Hosszú Katinkáék korábban többször is jelezték, a szövetségnek komoly anyagi háttere van, és ebből sem juttat el minden támogatást az úszóknak. Ennek kapcsán érdemes röviden áttekinteni a MÚSZ 2016. évi szakmai és működési költségvetés tervezetét. Ez alapján jól látható, hogy a szövetség saját bevétele három egységből tevődik össze:

– tagdíj, amely 6 millió forint,

– egyéb bevételek, amelyek 1 millió forintot tesznek ki,

– szponzori bevételek (Arena, Kalotherm, Telekom, Fővárosi Vízművek, Groupama, Mauri, MKB), amelyek összege 126 millió forint.

A támogatások résznél már jóval nagyobb összegeket találunk:

– MOB szakmai támogatása: 229 millió forint;

– MOB működési támogatása: 17 millió forint;

– MOB egyéb támogatása (Héraklész, Sport XXI program, EYOF): 91 millió forint.

A legnagyobb tétel az államtól, egész pontosan az Emmitől érkezik kiemelt sportágfejlesztési program címszóval, ami majdnem eléri az 1,3 milliárd forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.