A kajak-kenu szövetség elnöke követi Gyárfás útját

Míg Gyárfás önként mondott le, addig a 21 éve regnáló Baráth Etele nem jelöltette újra magát.

MNO
2016. 12. 09. 12:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem maradt Baráth Etele a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöki posztján. A szakszövetség élén 21 éve álló vezető ugyanis a december 9-i tisztújító közgyűlésen nem jelöltette újra magát. Az új elnök szavazás után az eddigi főtitkár Schmidt Gábor lett. De a 74 éves Baráth Etele sem távozik teljesen: innentől a stratégiai bizottságot vezeti és a közgyűlés elnökeként tevékenykedik.

Az ATV december első napján, Gyárfás Tamás távozása után megpendítette a húrt Baráthnál, nevezetesen, nem fél-e attól, hogy ő lesz a következő áldozat. Az MSZP korábbi politikusa jelezte, nem fél, ugyanis az elmúlt húsz évben lett volna politikai akarat az eltávolítására, ezt teljesen demokratikus megoldhatta volna a hatalom. Mint akkor mondta, a december eleji tisztújításra nagy tervekkel készül – úgy tűnik ez a terv a hátrébb lépés volt.

Baráth Etele már augusztus elején is nehéz helyzetbe került, miután bizonyított doppingvétség nélkül kitettek két férfi kajakost a riói olimpiára készülő csapatból. Az elnök akkor azt mondta: meggyőződése, hogy jó döntést hoztak. Az ötkarikás játékok eredményessége is hagyott kívánnivalót maga után, lévén hogy Kozák Danutáék három aranyérme mellett a legjobb eredmény a Vasbányai–Mike duó 4. helyezése kenu kettes 1000 méteren. (Más kérdés, hogy a játékok végén vidám hangulatban együtt vacsorázott Orbán Viktor miniszterelnökkel, illetve az akkor már ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danutával.)

 

Miniportré

Baráth Etele 38 éves korában, 1980-ban lépett be az MSZMP-be, s bár 1987-ben távozott a párt tagjainak sorából, fontos politikai tisztségeket töltött be a rendszerváltás előtt és után is. 1994-ben az MSZP színeiben, pártonkívüliként indult az országgyűlési választáson, egyéni mandátumot szerzett, ahogy négy évvel később is, a budapesti területi listájáról bejutva. Ekkor már az MSZP-frakció helyettes vezetőjeként dolgozott.

A következő két ciklusban is, egészen 2010-ig megtalálható volt az Országgyűlésben, Medgyessy Péter miniszterelnöki regnálása idején felmerült, hogy gyermek-, ifjúsági és sportminiszterré is kinevezik. A 2009-es európai parlamenti választások után belső viták miatt felfüggesztették MSZP-tagságát.

Fiatalon maga is kajakozott, 1993-ban a Budapesti Kajak-Kenu Szövetség elnöke lett, két évre rá pedig a Magyar Kajak-Kenu Szövetség vezetőjévé választották. 21 éven át tartó „uralma” során a nemzetközi testületben is töltött be tisztségeket, s 1997-től a Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként, 2000 és 2002 között pedig alelnökeként tevékenykedett. Tagságáról viszont 2005-ben lemondott, miután sértőnek titulálta Schmitt Pál MOB-elnöknek a Fidesz alelnökeként elmondott március 15-i beszédét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.