Borkai: Nem akkora baj, ha valaki túlértékeli magát

A megcsúszott riói célkitűzésekről, a Szabó Bence-afférról és a MOB zsugorodásáról is kérdeztük az elnököt.

Gabay Balázs
2016. 12. 20. 17:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Londontól Rióig című MOB-értékelésből kiderül, egyes sportágak érthetetlenül túlértékelték teljesítőképességüket a 2016-os játékok előtt, és a közelében sem voltak az általuk kitűzött célnak. Az öttusa például érmeket remélt, de még pontot sem szerzett. Az olimpiai bizottságnak is súlyos felelőssége van ebben?
– Semmiképp sem szabad egyetlen sportágra kihegyezni a sikertelenség okát, mi is az összes sportág teljesítményét vizsgáltunk, és mondtunk véleményt arról, hogy reálisnak látjuk a célkitűzésüket vagy sem. A szakmai munkát a szövetségek végzik saját műhelyeikben, ők közölték velünk a várakozásaikat, elindult egy vita erről, és végül eldőlt, hogy mi mihez, mennyi pénzügyi támogatást tudunk nyújtani. Mi ezenfelül a versenyzők riói elhelyezését, ellátását, és persze az olimpiai felkészülését biztosítottuk.

– De akkor, a szövetségeknek tulajdonképpen érdekük, hogy rendkívüli, akár irreális olimpiai célokat tűzzenek ki versenyzőik elé, hisz így komolyabb pénzhez juthatnak a MOB-tól, nem?
– Nem hiszem. A túlzott várakozás fakadhat abból is, hogy a versenyzők rendkívül optimisták és nem feltett kézzel mennek az olimpiára. Nem akkora baj, ha valaki túlértékeli magát, persze, ha kudarcot vall, az rossz érzés. Persze, ha extrém módon túlértékeli egy szövetség a teljesítőképességet, az baj, mi is jeleztük, ha szakmailag nem értettünk egyet a célkitűzésekkel.

– Ezek szerint az olimpiai bizottság is érezte, hogy voltak egyes esetekben túllőtt célok.
– Igen, nem is egyszer. De attól még nem dől össze a világ, hogy különbözik a véleményünk olykor. Viszont, ha a kitűzött cél közelébe se jut egy szövetség, akkor újra kell gondolni az elképzeléseket, ebben a MOB segít.

– Érdeklődtünk önöknél korábban, hogy mikor érkeznek meg az olimpiai érmesek pénzjutalmai, de pár hete még nem volt biztos dátum. Kell még várni?
– Állami forrásból érkezett az összeg, volt egy kis késés, de december 7-én a MOB elutalta az érintett sportolóknak.

– Az új sporttörvény nyomán az olimpiai bizottság szerepe leértékelődik, többek között a pénzosztási feladat visszakerül a minisztériumba. Amikor erről tudomást szerzett, csalódott, kudarcként fogta fel a változtatást, vagy számított erre?
– Úgy éltem meg, hogy az a szolgálat, amit eddig tettünk, az visszaáll abba a rendszerbe, mint 2012 előtt, amikor elkezdtem a MOB elnökeként dolgozni. Balog miniszter úr azt mondta, amikor erről egyeztettünk, hogy nem személyi kérdésről van szó, hanem szeretné, ha egy kézbe kerülne a finanszírozás. Legyünk őszinték: nem volt egycsatornás a rendszer. A tao-pénzek jó része például nem a MOB-on keresztül folyt, de a kiemelt edző programok összegei sem nálunk voltak, és a többi. Én megértettem, elfogadtam, hogy az állam szeretné saját magánál tudni a teljes finanszírozást. Annak örülök, hogy a szakmai munkánkra ugyanúgy számítanak, mint eddig.

– Az Emmivel békés keretek között zajlottak akkor az egyeztetések? Mégiscsak az önök kárára növekszik az ő hatáskörük, és munkatársak tucatjai ülnek át hozzájuk.
– Teljesen békésen. Eddig nem volt olyan pillanat, amikor Szabó Tünde sportállamtitkár asszonyt hívtam, és ő ne vette volna fel a telefont.

– Ön viszont Szabó Bence főtitkárnak nem vette fel a telefont azon a hétvégén, mielőtt közös megegyezéssel elváltak volna az útjaik. Pedig úgy tudni, baráti kapcsolatot ápoltak. Mi volt ennek az oka?
– A töltött káposztát sosem melegítjük fel. Lezárult egy szakasz az életünkben.

– Szakmai okai voltak az ő távozásának, vagy személyes?
– Lezárult egy szakasz az életünkben.

– Azt suttogják az ön elnöki tanácsadójával voltak komoly konfliktusai Szabónak, és emiatt kellett végül mennie.
– Nem fogok erre válaszolni. Eddig sem indokoltam, és ezután sem szeretném. Az olimpiai bizottság oldaláról húztam egy vonalat, innentől kezdve már csak előre vagyok hajlandó tekinteni. Nem nyalogatjuk egymás sebét, illetve én sem a magamét, és szerintem ő sem az övét. A kettőnk munkakapcsolata lezárult. Szívből gratulálok neki, hogy bekerült a nemzetközi vívószövetség végrehajtó bizottságába.

– Ha 1-től 10-ig kellene osztályoznia a Magyar Olimpiai Bizottság idei évét, hányast adna maguknak?
– Szeretem a 10-es számot, azzal nyertem olimpiai aranyat, de ha a teljes évet vesszük, és csak azt nézzük, ami rajtunk múlt, akkor 8-ast adnék.

Újrázás és vita

„Biztos, hogy el fogok indulni az elnöki pozícióért a jövő évi tisztújító közgyűlésen, a tagság dönt. Komolyan gondolom, hogy végig tudom csinálni az újabb terminust is, ha megválasztanak – mondta Borkai Zsolt az MTI-nek hétfőn. Az elnöknek a napokban konfliktusa támadt az alelnökségről lemondó Deutsch Tamással, aki kifogásolta az új alapszabályt, mely szerinte a szövetségeknek és a sportolóknak sem jó. Borkai azzal válaszolt, hogy a túlzott állami és politikai befolyásoltság veszélyeztetné a MOB függetlenségét, sőt még a budapesti olimpia megrendezését is.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.