Erőltetett központosítás?

Újabb „facebookos támadást” indított egy kiválóságunk a szövetsége ellen.

Radványi Benedek
2016. 12. 14. 6:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú Katinka-szintű akciónak azért nem neveznénk, de újabb „facebookos támadást” indított egy kiválóságunk a szövetsége ellen. Ezúttal a sportág a birkózás, az alany pedig az Európa-játékok-győztes Barka Emese. A szabadfogásúak 60 kilogrammos kategóriájában versenyezve vasárnap még bronzérmet nyert a nem olimpiai súlycsoportok budapesti birkózó-világbajnokságán, s szinte még le sem vette a nyakából a medált, amikor hétfő este posztolta sérelmeit, amelyeknek középpontjában az erőltetett központi felkészülés áll.

 

A konkrétumokért közvetlenül is megkerestük a Csepel birkózóját. Azzal kezdte, hogy muszáj megjelennie a válogatott felkészülésein, mert csak az kerülhet be a csapatba, aki részt vesz a közös edzéseken. Ami elsőre természetesnek hangzik, csakhogy, állítja, ezek a tréningek még a válogatóversenyeket is megelőzik. – Miközben én a klubomban az edzőmmel úgy dolgozom, hogy kifejezetten rám szabja a feladatokat, itt azt kell csinálni, amit ők mondanak, s nem veszik figyelembe az egyéni igényeket. Ráadásul ilyenkor nincsen megfelelő partnerem, azokkal gyakorlok, akiket a klubomból hívnak be, mert nem akad más, velem egy súlycsoportú versenyző. Így aztán sokkal egyszerűbb volna, ha maradhatnék a Csepelben. Nemegyszer előfordult, hogy összesen négyen-öten voltunk egy ilyen edzőtáborban.

Barkának tavasszal az 58 kilósok között nem sikerült kvalifikálnia magát az olimpiára, így viszont újra a klubjában tréningezhetett. – Hónapokon át tudtam a saját edzőmmel készülni, ennek is az eredménye a vasárnapi bronzérem. De október közepétől ismét be kellett vonuljak az edzőtáborba, ha viszont befejezem a megkezdett munkát, könnyen lehet, hogy még jobb eredményt érek el.

A 27 éves birkózónőnek a külföldi edzőtáborokkal is nehézsége támadt. – Az utóbbi időben nem tudtam nőkkel birkózni, márpedig amikor egy vb-n a világ legjobbjai ellen kell bizonyítani, ez visszaüt – mondta. A Facebookon a női nem gondolkodásmódjának ismeretét is hiányolja a vezetők részéről, erre is rákérdeztünk. – Sokszor nem látják, velünk másképp kell bánni, nem érzem, hogy eléggé toleránsak és empatikusak volnának. Ha elmondom, milyen igényeim vannak, gyakran nem veszik komolyan, s ez nálunk másként csapódik le, mint a férfiaknál – állította. Hozzátette, nem szeretne személyeskedni, csak azt, hogy egyéni edzésterv szerint készülhessen. De nem titkolta, hogy bár ez csak az ő véleménye, tudja, nem mindenkinek tetszik a központosított rendszer.

Gulyás Istvánt, a szabadfogásúak novemberben kinevezett szövetségi kapitányát is megkerestük, ő csupán úgy reagált, hogy a munkáját szeretné elvégezni, amiért a fizetését kapja, s nem akar nyilatkozatháborúba belemenni. A Rióban ötödik Lőrincz Viktor viszont úgy fogalmazott lapunknak, teljesen meg van elégedve a szövetség munkájával, és számára pont előnyös a klubján kívül készülni, mivel Cegléden nincs partnere.

„Kizárólag a sportág szeretete tartja bennem a reményt” – posztolta Barka Emese, s nem is tagadja, hogy megfordult a fejében: befejezi. – Úgy érzem, ha így folytatódik, ugyanaz lesz a vége, mint az olimpiai kvalifikációs sorozatnak – mondta a Magyar Nemzetnek. – Előtte több fontos versenyt megnyertem, majd jött ez a drasztikusabb szemléletmód, s nem tudtam a saját munkámat folytatni, sem úgy birkózni, ahogyan korábban. Kiábrándít ez a helyzet, s fogalmam sincs, hogyan jutottam el odáig, hogy amit a legjobban szeretek, ne élvezzem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.