Mikor vett idén levegőt Hosszú Katinka?

Felsorolni is fárasztó, mit művelt ebben az évben az Iron Lady. Belenéztünk idei osztályozónaplójába. 137 ötös van benne.

2016. 12. 05. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha bárkit – és a bárkibe beleértjük Katie Ledecky háromszoros riói olimpiai bajnok úszót is – váratlanul ért, hogy Hosszú Katinka lett az év úszója a nemzetközi szakszövetség vasárnap éjszakai kanadai gáláján, azok kedvéért elmeséljük a magyar úszó 2016-os esztendejét. (Az elismerést annak ítélték oda, aki az ötkarikás egyéni eredmények, a világcsúcsok, a világkupában elért eredmény, valamint a világranglistán elért legjobb eredmények összesítéséből a legjobban jött ki.)

A zsinórban harmadszor is a világ legjobbjának választott úszó az évet két olimpiai úszószámban kezdte a ranglista első helyén, 200 és 400 méter vegyesben. Akkoriban a 2015-ös karácsonyi sajtótájékoztató és a vízkeresztkor eltépett szerződés jelenete között voltunk, de Katinka ügyelt rá, hogy minden markáns kritikáját eredmények is alátámassza: két héttel a 12 milliós papír megsemmisítése után 3 arannyal és 1 ezüsttel jelentkezett az austini idénynyitón. Négy nappal később már Nizzában tempózott, három nap alatt 7 elsőséget söpört be. Még mindig januárt írtunk, amikor Cseh Lászlóval halmozott sikert sikerre Luxemburgban, egy pénzdíjas versenyen, 6 arannyal zárt.

A január utolsó napján rendezett FINA-gálán – amelyet Gyárfás Tamás hozott Budapestre – nem jelent meg, mondván versenyez. Ez egyébként így is volt, 8 amiens-i aranyérméhez minden energiájára szüksége volt a február első hétvégéjén rendezett pénzdíjas versenyen. Marseille volt a következő franciaországi állomás, március első hétvégéjén, 3 elsőséget söpört be – köztük a 400 méteres vegyesúszásét, amellyel kapcsolatban parádés hírt kapott a célba érkezés után: a táv nagymedencés kínai olimpiai bajnoka, Je Si-ven nem szerzett indulási jogot a riói játékokra.

Az áprilisi országos bajnokságon Hosszú nem állt rajthoz, helyette egy arizonai versenyt választott edzőtáborozása kellős közepén, ahol „mindössze” 2 érmet szerzett, és egyik sem volt a legfényesebb. Ez az időszak számára, mint akkor közölte Facebook-oldalán, az alapozásról szólt az ötkarikás játékok előtt.

Májusban, az olimpia előtt alig három hónappal következhetett az Európa-bajnokság, ahol 3 egyéni számban diadalmaskodott, valamint kihalászott 1 ezüstérmet is. És nem állt le. Tíz nappal a londoni kontinensviadal után már a norvégiai Bergenben állt rajthoz az összes egyéni számban, az első napon 7-ből 6-ot nyert meg, a másodikban pedig két számjegyűre növelte norvégiai aranykészletének darabszámát.

Alig fordultunk át júniusra, már a monte-carlói Mare Nostrum versenyen csobbant, amelynek szombati és vasárnapi versenynapján is 2 aranyérmet akaszthattak a nyakába. Július elején rajthoz állt a francia nyílt országos úszóbajnokságon, és 3-szor is lefagyasztotta a mosolyt a hazaiak arcáról.

Az olimpia előtt néhány nappal bejelentette az Iron Aquatics úszóklub megalapítását, amelybe azonnal át is igazolt a Vasasból, és bár azt is közölte a nyilvánossággal, hogy nem ígér érmet az olimpián, végül mindkét vegyesúszószámot megnyerte (200 és 400 méter), és a 200 és 100 méter hát közül utóbbit is, előbbiben ezüstérmet szerzett.

Mostani sikeréhez ez a 4 medál kellett a legjobban, de az olimpia után sem állt le, két héttel az ötkarikás úszóesemények befejezése után megkezdte szereplését az őszi rövidpályás világkupaszezonban (összdíjazás: 2,178 millió dollár), amelynek első, chartres-i állomásán 7 aranyat szakított le, azonnal tetemes előnyre téve szert. A berlini folytatásban ugyanennyit tett hozzá, és Moszkvában sem maradt el ettől a teljesítménytől, és még mindig csak szeptember 4-ét írtunk ekkor. Pekingbe repült a „villámsorozat”, és ha már ott járt, Hosszú Katinka onnan is elhozott „7-et egy csapásra”, Dubajból viszont már nem érte be ennyivel, 9 arany volt a termés. Három nappal később, október 8-án már Katar fővárosában, Dohában versenyzett, és megint hozta a 9-es szintet. A vk-szezon harmadik szakaszára a Távol-Keleten került sor, Szingapúrból 5, Tokióból 8, Hongkongból pedig 10 aranyéremmel tért haza – utóbbi teljesítményt egyetlen úszó sem tudhatja magáénak, ahogy a statisztikusok számára is komoly házi feladat volna kikalkulálni, végzett-e bárki bármikor ekkora fölénnyel a világkupa-sorozat élén.

Hogy idén már zsinórban ötödik alkalommal nyerte a pontversenyt, az „mindössze” bebiztosította számára a világ legjobb női úszója címért folytatott harc első helyét, az olimpián ugyanis egy ezüstéremmel bővebb volt az éremkollekciója, mint a háromszoros első Katie Ledeckynek, akinek túl sok kedve nem is volt ezek után a rövidpályás világkupa őszi szezonjához.

A vk után Hosszú Katinka még át sem állt magyar időzónára, utolsó versenynapját követően negyvennyolc órán belül már a medencében volt a százhalombattai országos bajnokságon, ahol mind a 17 egyéni versenyszámban rajthoz állt, de egy rossz rajt miatt „csak” 16-ban győzött. Ekkor már csak egyetlen női országos csúcs nem volt a birtokában, ezt néhány nappal később egy ausztriai versenyen „korrigálta”.

December 6-ától hat napon át Kanadára irányul a figyelem, ahol az évadzáró úszóvilágversenyre kerül sor, Windsorban Hosszú Katinka 12 egyéni számban állhat rajthoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.