Ezúttal a másik ujját harapta meg Fazekas

A 2012-es londoni olimpia után visszavonult, idén ismét a nemzeti csapatban szerepel Fazekas Nándor.

Radványi Benedek
2017. 01. 04. 21:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tavasszal azt hittük, azért tért vissza bő négy év után, hogy a szerbek elleni vb-selejtezőn segítse a csapatot. Ez sikerült, de vállalta a januári franciaországi tornát is. Kijelenthető, hogy ismét állandó tagja a válogatottnak?

– Erre nehéz válaszolni. A selejtezők során nagyon jól éreztem magam, úgy láttam, tudok még segíteni a csapatnak, majd Xavi Sabaté felhívott, s azt mondta, szeretné, ha tagja lennék a világbajnokságra készülő keretnek is. Nagyon pozitívan beszélt rólam, ami további önbizalmat adott, s úgy gondoltam, van annyi erő bennem, hogy ezt is bevállaljam.

– Tehát nem kellett hosszasan győzködnie a szövetségi kapitánynak?

– Én mindig nagy megtiszteltetésként éltem meg, ha felvehettem a címeres mezt, úgyhogy örömmel jöttem.

– Felesége és három gyermeke hogy fogadta ezt? 2012-es visszavonulásának az volt a fő indoka, hogy így nem kell annyi időre elszakadnia tőlük.

– A feleségem azt mondta, nem akar beleszólni, döntsem el én, hogy van-e annyi lelki- és fizikai erőm, hogy egy világbajnokságot és az előtte való felkészülést végigcsináljam. A gyerekek pedig ugyan még kisebbek, de nagyon örülnek, amikor apukájukat a tévében láthatják, büszkék rám, és jól fogják fel ezt az egészet. Persze, azt nem tudják, hogy mekkora felelősséggel jár.

– A 2013-as vb-t otthonról követve azt nyilatkozta, hogy segíthetne még a csapatnak, de amikor fiával a karjában nézheti az eseményt a tévéből, hasonlóan jó, vagy talán még jobb érzés.

– Ez olyan, hogy melyik ujjamat harapjam meg Szeretek velük együtt meccset nézni, de most is, amikor a felkészülési mérkőzéseken játszottam, egyből hívtak, és örültek ennek az egésznek, ami nekem is nagyon sokat számít.

– Benne van a visszatérésben, hogy ezzel segíti a fiatalabb hálóőröket?

– Mindenféleképpen. Mikler Rolival szerintem nagyon jó párost alkotunk, próbálok a megszerzett rutinomból átadni neki és a két fiatalabb kapusnak, Bartucz Lászlónak és Borbély Ádámnak.

– Meglátása szerint mi a cél a jövő héten kezdődő vb-n?

– Egyelőre nem hangzott el az elnökségtől konkrét célkitűzés, minél előrébb szeretnénk végezni, de ebben a férfimezőnyben kapásból fel tudnék sorolni hat-nyolc válogatottat, amelyik esélyes rá, hogy bejusson a legjobb négy közé. De én a miénket is nagyon erős csapatnak érzem, persze szükségünk van a szerencsére és a kimagasló teljesítményekre is. Ráadásul a fiatalabbak is kezdenek meghatározó tagjai lenni a válogatottnak.

– Manapság hányan emlegetik fel azt az emlékezetes pillanatot, amikor a londoni olimpia Izland elleni negyeddöntőjének utolsó percében hétméterest hárított?

– Bár mostanában inkább a vb-re kapom a jókívánságokat, azért sokan felhozzák ezt az ominózus esetet, de nekem nem jut sűrűn eszembe. Lékai Máté szokta rengetegszer emlegetni, mondván, hogy jó passzt kapott (a védés után hozzá került a labda, ő egyenlített, s hosszabbítás után a mieink jutottak a legjobb négy közé – a szerk.), sokáig nem is néztem vissza, ám aztán egyszer, amikor a nagyobbik fiam rákeresett az interneten, meghallottam a videó hangját, odamentem, és kicsit el is kapott a hév. De igazából nem szoktam így visszapörgetni az eseményeket.

– Ha már az olimpiánál járunk: akár a 2020-as tokiói játékok is beleférnének a pályafutásába?

– Hát, azért ennyire messzire ne menjünk, először a világbajnokság van előttünk, azelőtt pedig csütörtöktől a dániai felkészülési torna, egyelőre erre koncentrálok. Ám ha hirtelen kellene válaszolnom, azt mondanám, nem tudom elképzelni, hogy a következő olimpiáig válogatott legyek. Azért ennyire nem vagyok fiatal De nem akarok kijelenteni semmit, ki tudja, mit hoz a jövő, ám a terveimben Tokió nincs benne. Maximum az álmaimban, csak addigra már nem biztos, hogy úgy fog mozogni a testem, ahogyan szeretném.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.