időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Hosszú Katinka és Szilágyi Áron az év sportolói

Radványi Benedek
2017.01.12. 18:47

Az este során Gera Zoltán utalt rá, hogy a női kajakosoknak is a színpadon lett volna a helyük.

Csütörtök este fél nyolckor kezdődik az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála, amelyen kiderül, hogy a kilenc kategóriában a legtöbb szavazatot kapó három-három jelölt közül ki léphet fel a Nemzeti Színház színpadára, hogy átvegye az elismerést. Az eseményen két életműdíjat, valamint az év góljának járó elismerést is átadják. Folyamatosan frissülő cikkünkben az alábbiakban számoltunk be a gáláról.

A jelen és a múlt kiváló sportolói este hattól folyamatosan érkeztek, a legnagyobb érdeklődés nem meglepő módon Hosszú Katinkát övezte, aki nagyjából negyedórán át osztogatta az aláírásokat és állta a szelfikérők ostromát a bejárat előtt. Ott edző-férje, Shane Tusup, bent pedig még édesanyja is készített róla felvételeket mobiljával. A szerkesztőségek fotósainak egy „Koszonjuk szepen”-nel nyugtázta az amerikai tréner az érdeklődést.

Ünnepélyes zászlófelvonás, a Himnusz és a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke, Szöllősi György köszöntője után elsőként az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzőjét díjazták: Beliczay Sándor (Osváth Richárd és Hajmási Éva kerekesszékes vívók trénere) kapta az elismerést.

Az év fogyatékos női sportolója Krajnyák Zsuzsanna lett, a kerekesszékes vívóként egy ezüst és két bronzérmet hozott haza Rióból. Ezt követően derült ki, hogy a három, győzelemre esélyes találat közül kiére szavaztak a legtöbben. Gera Zoltán portugálok ellen lőtt találata nyerte el az év gólja elismerést.

Az év női labdarúgójának járó díjat Jakabfi Zsanettnek Novák Károly Eduárd, a román színekben paralimpiai bajnok kerékpáros adta át. (Itt nem volt szavazás, az Magyar Labdarúgó-szövetség, az MLSZ döntése alapján kapta az elismerést.) 

Az év fogyatékos férfi sportolója díjat nem kaphatta más, mint az úszó Tóth Tamás, aki a riói paralimpia egyetlen aranyérmét szerezte.

A színpadon elsősorban nagyszülei segítségét emelte ki, elmondva, hogy négy éve nagypapája volt az egyik legnagyobb kritikusa, aki 2016-ban viszont többnyire hallgatott.

Az év férfi labdarúgója Király Gábor lett, aki mellett Nagy Ádám és Gera Zoltán volt még a top 3-ban. A kapus a Haladással éppen Horvátországban edzőtáborozik, így egy előre felvett videoüzenetben tolmácsolta csak jókívánságait.

Néhány perccel később is színpadra állhatott volna. Az év csapata díjat ugyanis Claude Makélélé, a francia BL-győztes futballista adta át, aki meg is próbálta magyarul kimondani: férfi labdarúgó-válogatott. A csapatkapitány Dzsudzsák Balázs távollétében Gera Zoltán vette át az elismerést, aki rendkívül sportszerűen utalt rá, hogy lehetséges, a Rióban győztes női kajak négyes vagy a páros legalább ennyire megérdemelte volna az elismerést: „Szeretnék gratulálni a jelölteknek, akik olimpiát nyertek, kicsit kellemetlen számomra, mert mi nem nyertünk Európa-bajnokságot. De jól szerepeltünk, talán ennek köszönhető a címünk.”

Szabó Gabriella sem rejtette véka alá érzéseit: 

Az év edzője Shane Tusup, Hosszú Katinka mestere lett. Köszönőbeszédében méltatta Magyarországot, segítőit, s így szólt: „Őszintén mondom, nagyon sokat jelent ez az elismerés.” (A vicces jelenet kedvéért mindenképpen meg kell jegyezni, hogy az egyik műsorvezető, Kovács Kokó István a kategória másik jelöltjét így nevezte meg: Hertai Pál.)

Az év fogyatékos csapata a női kerekesszékes vívóválogatott lett, akik két érmet hoztak haza a paralimpiáról. Ezután is – miként már többször a gála műsora folyamán – zenés műsorszámmal szakították meg a díjátadók sorát, ám a Kowalsky meg a Vega fellépése egészen különleges volt, hiszen a daluk végén a háttérben megjelent közel száz, tavaly utánpótlás-világversenyeken érmet szerzett sportoló, azaz a jövő reménységei.

Csányi Sándor, a szervezet elnöke adta át az MLSZ életműdíját, amelyet a 62-szeres válogatott, olimpiai bronzérmes, kétszeres Közép-európai kupa-győztes Göröcs János kapott. 

Az Év férfi sportolóját díjazták ezután. Nem történt meglepetés, az egyetlen riói aranyérmes, Szilágyi Áron kapta az elismerést, aki a színpadon olimpiai címvédését követő első nyilatkozatára utalva így szólt: „Nem csak azért vagyok áldott ember, mert olimpiai bajnok lehettem.” Menyasszonyát, edzőit, segítőit is említette, majd azt mondta: „Őszintén azt gondolom, hogy nemcsak én vagyok áldott, hanem áldott Magyarország is.”

Mielőtt kiderült volna, ki lesz az év női sportolója, a MSÚSZ-MOB életműdíját vehette át Kulcsár Győző, a négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok vívó, többek között Nagy Tímea és Szász Emese mestere. Így kezdte beszédét: „Itt valami baj van, nem tudom, én hogy kerülök ide. Aki ilyen életműdíjat kap, az már befejezte a pályafutását, de mi az Emesével a következő olimpiára készülünk, igaz?”

És aztán jött Hosszú Katinka. Mert hiába nyert szintén három aranyat Rióban Kozák Danuta, s győzött az olimpián Száz Emese, az Iron Lady győzelméhez nem férhetett kétség. „Elég hosszú út vezetett az olimpiai aranyéremhez, négyszer is voltam olimpián, negyedikre végre összejött” – nyitotta beszédét.

A köszönetek sorában édesanyjának háláját kifejezve megjegyezte: „Anyukám főzte minden reggel a kakaókat pontban 5.40-kor.” Hosszú Katinka meglepetésként az európai sportújságírók elismerését is átvehette az Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) két képviselőjétől.

A tíz kategóriában 370 sportújságíró voksolt, amire 59 éve nem volt példa a hazai szavazáson. A győztesek a Herendi Porcelánmanufaktúra jóvoltából az eseményre készített egyedi trófeát kapnak. A Magyar Sportújságírók Szövetségének tagjai 1958 óta szavaznak az év legjobb sportolóira, edzőire.

A díjazottak sorrendben:

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.