Hosszú Katinka és Szilágyi Áron az év sportolói

Az este során Gera Zoltán utalt rá, hogy a női kajakosoknak is a színpadon lett volna a helyük.

Radványi Benedek
2017. 01. 12. 18:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök este fél nyolckor kezdődik az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála, amelyen kiderül, hogy a kilenc kategóriában a legtöbb szavazatot kapó három-három jelölt közül ki léphet fel a Nemzeti Színház színpadára, hogy átvegye az elismerést. Az eseményen két életműdíjat, valamint az év góljának járó elismerést is átadják. Folyamatosan frissülő cikkünkben az alábbiakban számoltunk be a gáláról.

A jelen és a múlt kiváló sportolói este hattól folyamatosan érkeztek, a legnagyobb érdeklődés nem meglepő módon Hosszú Katinkát övezte, aki nagyjából negyedórán át osztogatta az aláírásokat és állta a szelfikérők ostromát a bejárat előtt. Ott edző-férje, Shane Tusup, bent pedig még édesanyja is készített róla felvételeket mobiljával. A szerkesztőségek fotósainak egy „Koszonjuk szepen”-nel nyugtázta az amerikai tréner az érdeklődést.

Ünnepélyes zászlófelvonás, a Himnusz és a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke, Szöllősi György köszöntője után elsőként az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzőjét díjazták: Beliczay Sándor (Osváth Richárd és Hajmási Éva kerekesszékes vívók trénere) kapta az elismerést.

Az év fogyatékos női sportolója Krajnyák Zsuzsanna lett, a kerekesszékes vívóként egy ezüst és két bronzérmet hozott haza Rióból. Ezt követően derült ki, hogy a három, győzelemre esélyes találat közül kiére szavaztak a legtöbben. Gera Zoltán portugálok ellen lőtt találata nyerte el az év gólja elismerést.

Az év női labdarúgójának járó díjat Jakabfi Zsanettnek Novák Károly Eduárd, a román színekben paralimpiai bajnok kerékpáros adta át. (Itt nem volt szavazás, az Magyar Labdarúgó-szövetség, az MLSZ döntése alapján kapta az elismerést.) 

Az év fogyatékos férfi sportolója díjat nem kaphatta más, mint az úszó Tóth Tamás, aki a riói paralimpia egyetlen aranyérmét szerezte.

A színpadon elsősorban nagyszülei segítségét emelte ki, elmondva, hogy négy éve nagypapája volt az egyik legnagyobb kritikusa, aki 2016-ban viszont többnyire hallgatott.

Az év férfi labdarúgója Király Gábor lett, aki mellett és Gera Zoltán volt még a top 3-ban. A kapus a Haladással éppen Horvátországban edzőtáborozik, így egy előre felvett videoüzenetben tolmácsolta csak jókívánságait.

Néhány perccel később is színpadra állhatott volna. Az év csapata díjat ugyanis Claude Makélélé, a francia BL-győztes futballista adta át, aki meg is próbálta magyarul kimondani: férfi labdarúgó-válogatott. A csapatkapitány távollétében Gera Zoltán vette át az elismerést, aki rendkívül sportszerűen utalt rá, hogy lehetséges, a Rióban győztes női kajak négyes vagy a páros legalább ennyire megérdemelte volna az elismerést: „Szeretnék gratulálni a jelölteknek, akik olimpiát nyertek, kicsit kellemetlen számomra, mert mi nem nyertünk Európa-bajnokságot. De jól szerepeltünk, talán ennek köszönhető a címünk.”

Szabó Gabriella sem rejtette véka alá érzéseit: 

Az év edzője Shane Tusup, mestere lett. Köszönőbeszédében méltatta Magyarországot, segítőit, s így szólt: „Őszintén mondom, nagyon sokat jelent ez az elismerés.” (A vicces jelenet kedvéért mindenképpen meg kell jegyezni, hogy az egyik műsorvezető, Kovács Kokó István a kategória másik jelöltjét így nevezte meg: Hertai Pál.)

Az év fogyatékos csapata a női kerekesszékes vívóválogatott lett, akik két érmet hoztak haza a paralimpiáról. Ezután is – miként már többször a gála műsora folyamán – zenés műsorszámmal szakították meg a díjátadók sorát, ám a Kowalsky meg a Vega fellépése egészen különleges volt, hiszen a daluk végén a háttérben megjelent közel száz, tavaly utánpótlás-világversenyeken érmet szerzett sportoló, azaz a jövő reménységei.

Csányi Sándor, a szervezet elnöke adta át az MLSZ életműdíját, amelyet a 62-szeres válogatott, olimpiai bronzérmes, kétszeres Közép-európai kupa-győztes Göröcs János kapott. 

Az Év férfi sportolóját díjazták ezután. Nem történt meglepetés, az egyetlen riói aranyérmes, kapta az elismerést, aki a színpadon olimpiai címvédését követő első nyilatkozatára utalva így szólt: „Nem csak azért vagyok áldott ember, mert olimpiai bajnok lehettem.” Menyasszonyát, edzőit, segítőit is említette, majd azt mondta: „Őszintén azt gondolom, hogy nemcsak én vagyok áldott, hanem áldott Magyarország is.”

Mielőtt kiderült volna, ki lesz az év női sportolója, a MSÚSZ-MOB életműdíját vehette át Kulcsár Győző, a négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok vívó, többek között Nagy Tímea és Szász Emese mestere. Így kezdte beszédét: „Itt valami baj van, nem tudom, én hogy kerülök ide. Aki ilyen életműdíjat kap, az már befejezte a pályafutását, de mi az Emesével a következő olimpiára készülünk, igaz?”

És aztán jött Hosszú Katinka. Mert hiába nyert szintén három aranyat Rióban s győzött az olimpián Száz Emese, az Iron Lady győzelméhez nem férhetett kétség. „Elég hosszú út vezetett az olimpiai aranyéremhez, négyszer is voltam olimpián, negyedikre végre összejött” – nyitotta beszédét.

A köszönetek sorában édesanyjának háláját kifejezve megjegyezte: „Anyukám főzte minden reggel a kakaókat pontban 5.40-kor.” Hosszú Katinka meglepetésként az európai sportújságírók elismerését is átvehette az Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) két képviselőjétől.

A tíz kategóriában 370 sportújságíró voksolt, amire 59 éve nem volt példa a hazai szavazáson. A győztesek a Herendi Porcelánmanufaktúra jóvoltából az eseményre készített egyedi trófeát kapnak. A Magyar Sportújságírók Szövetségének tagjai 1958 óta szavaznak az év legjobb sportolóira, edzőire.

A díjazottak sorrendben:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.