Martinek János és Kállai Ákos az öttusa-válogatottak élén

Parázs viták után új kapitányok kerültek a válogatottak élére.

MNO
2017. 01. 20. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Viharos napok előzték meg a vezetőváltást az öttusa-válogatottak élén. A sportág az elmúlt években nem a legfényesebb eredményeket produkálta, és emiatt sokan a válogatottak vezetését hibáztatták.

Kritikák kereszttüzébe került a leköszönő szakvezető, a 72 éves Pálvölgyi Miklós is, aki a férfi- és női válogatottnak egyaránt a szövetségi kapitánya volt. Pálvölgyi már november közepén jelezte, hogy szerződése január 31-én lejár, és ő már nem pályázik. 

A két új szövetségi kapitány személye nem jelent különösebb meglepetést, és forradalmi változtatások sem feltétlenül várhatóak tőlük; mindketten a Magyar Öttusa Szövetségben viseltek tisztséget.

A versenyzőként kétszeres olimpiai, négyszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok Martinek az elmúlt években megbízott főtitkárként dolgozott, a szintén világbajnok Kállai Ákos pedig az utánpótlás szövetségi kapitánya volt. Kállait is érték kritikák a változást szorgalmazó tábortól, mivel az utánpótlás-nevelés sem hozott átütő sikert az elmúlt években.

A sportágon belül uralkodó feszültségeket Marosi Ádám öttusa-világbajnok, a londoni olimpia bronzérmesének kirohanása is jelezte: a sportoló Hosszú Katinkához hasonlóan nyilvánosan emelte fel a hangját a sportág vezetése ellen, de az olimpiai bajnok úszónál keményebb szavakat használt. A sportoló a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) decemberi tisztújító közgyűlése előtt szólalt fel.

„Hányingerem van attól, amit tapasztalni lehet a sportágban. Mindenki keresi a pozíciót, a tuti állást, mennek az ígérgetések. Közben pedig minden felelősség rajtunk, versenyzőkön volt és van” – mondta Marosi. Szerinte a versenyzők pontosan látják, mi zajlik a háttérben, lemaradtak a világtól. Ráadásul azt is mondta: súlyos pénzösszegek tűntek el.

„Ádám felnőtt ember, de ezek súlyos vádak. Mi állunk elébe minden vizsgálatnak, az Emmi félévente elszámoltatja a szövetséget, ez egy részletes, nagyon alapos ellenőrzés. Még az LPM is megnyilvánult az ügyben. Ötvennyolc éve ismerem belülről az öttusát, nem tudok róla, hogy valaki tisztességtelen lett volna ezen a téren” – reagált lapunknak Pálvölgyi, aki szerint eredmények tekintetében sem tragikus a sportág helyzete. 

A 2013-as Európa-bajnokságon azért megnyerték az egyénit a férfiaknál és a nőknél is, és a világranglistán is előkelő helyen vannak. Bár elismerte, hogy a versenyzők 2008 óta szerepelnek világversenyeken, folyamatos terhelés alatt vannak, és ebből nem biztos, hogy mindig pozitívan jöttek ki, ráadásul három fontos női versenyzőjét veszítette el a sportág 2012 óta.

Hiányzó megújulás, hiányzó eredmények?

A magyar öttusának az olimpiai versenyszámokban (férfi és női egyéni verseny) 2011-től öt éven át nem volt érmes versenyzője. A 2012-es londoni olimpiát Marosi Ádám bronza mentette meg, a többiek mélyen a tudásuk alatt teljesítettek. 2016-ban Kovács Sarolta egyéni világbajnok lett, az olimpián viszont nem jutott a legjobb tíz közé egyetlen magyar sem. Vagyis 2016 zsinórban a negyedik év volt, amikor az esztendő legfontosabb versenyén egyetlen versenyzőnk nem volt a dobogón az olimpiai számokban.

 

Martinek szerint szellemi és nem szakmai problémákkal kell megküzdenie a szövetségi kapitánynak

– ezt az MTI-nek nyilatkozta az új szakvezető. – A megváltozott világban a versenyzők motiváltsága, hozzáállása is új szemléletet kíván – hangsúlyozta.

Kállai kifejtette: szeretné Martinek Jánossal kialakítani azt a munkamódszert, amivel garantálhatják az előrelépést, biztosíthatják a megfelelő felkészüléseket. Szeretné, ha az eredményesség terén is látványos lenne a javulás – hangsúlyozta.

Abban bízom, hogy a tokiói ötkarikás játékokra már egy ütőképes és eredményes csapattal utazhatunk – nyilatkozta Kállai az MTI-nek.

A MÖSZ elnökségének pénteki döntése értelmében az utánpótlás irányításáért ezentúl a székesfehérvári Szloboda József felel, aki évek óta tagja volt a fiatal versenyzőket felkészítő csapatnak.

A szövetség január 4-én írt ki nyílt pályázatot a férfi és külön a női, valamint az utánpótlás-válogatottak vezetésére. A múlt pénteki határidőig négyen adtak be pályázatot. Vörös Zsuzsanna, a MÖSZ általános alelnöke az MTI érdeklődésére akkor neveket nem mondott.

A megbízások időtartama határozott idejű lesz, 2017. február 1-től 2018. január 31-ig szól, de a felek kölcsönös elégedettsége esetén közös megegyezéssel hosszabbítható évenként az olimpiai ciklus lezárásáig.

Bretz Gyula, a szövetség decemberben megválasztott új elnöke szerint „elegendő számú és jó minőségű pályázat érkezett”, ugyanakkor elismerte, hogy több jelentkezőre számítottak.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.