A válogatott ásza többéves eltiltást kaphat

Szinte biztosan Sofron István a Fehérvár doppingvétségen kapott játékosa. Súlyos büntetés vár rá.

Gabay Balázs
2017. 02. 16. 10:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem elég, hogy a Fehérvár AV19 megsemmisítő vereséget (2-8) szenvedett hazai pályán a Dornbirn csapatától, és így biztosan lemarad az osztrák jégkorongbajnokság rájátszásáról, egy másik, igen kellemetlen ügy is borzolja a kedélyeket a csapat háza táján. Szerdán délután felkerült a honlapjukra egy hír, miszerint a fehérváriak egyik legjobbja, Sofron István biztosan nem fog játszani az EBEL-meccsen. „A játékos oldalán a mérkőzésen való részvételhez szükséges alapvető feltételek maradéktalanul nem teljesültek. Jelen pillanattól az ügyet belső ügyként kezeljük, további információval nem áll módunkban szolgálni” – olvasható a kurta közleményben. A Nemzeti Sport hiába próbálta az ügyben elérni a vezetőséget, a fentiek szellemében senki nem nyilatkozik semmit.

Ez első ránézésre akár a játékos és a klub közti összezördülésnek is tűnhet, egészen addig, míg el nem olvassuk a Magyar Jégkorongszövetség honlapjára kitett tájékoztatást, amely alig néhány perccel a fehérváriak közleménye után került ki.

„A Magyar Antidopping Csoport (MACS) hivatalosan értesítette a Magyar Jégkorongszövetséget (MJSZ), hogy az egyik válogatott játékos szervezetében tiltott szert találtak. Az MJSZ értesítette a játékos egyesületét és a megfelelő szervezeteket arról, hogy a vizsgálat ideje alatt mostantól felfüggeszti a versenyjogát. A Magyar Antidopping Csoport (Hunado) rendelkezett a doppingbizottság összehívásáról és a doppingfegyelmi eljárás megindításáról. A MACS tájékoztatása szerint ez önmagában még nem jelenti a doppingvétség megállapítását.” A két közlemény szinte egyidejű megjelenéséből arra lehet következtetni, hogy Sofron Istvánról van szó. Kerestük őt telefonon, de nem reagált, ahogy Ocskay Gábor szakosztály-igazgató sem. 

Ebben a helyzetben az antidoppingcsoporthoz fordultunk. Annyi bizonyos, hogy Sofron A mintája pozitív lett, így szinte biztosan eltiltásra számíthat. A kérdés az, hogy mekkorára. Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője levezette a lehetséges forgatókönyveket: egy bizottság hamarosan meghallgatja a hokist, itt beszámolhat arról, együtt akar-e működni vagy sem, szándékosan szedett valamilyen doppingszert, vagy tudtán kívül került tiltott anyag a szervezetébe. Ezt követően 30 napon belül a testület dönt az ügyében, ami megfellebbezhető, sőt a másodfok után még harmadfokú „ítélet” is születhet, ha a sportoló a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul. Utóbbi elég ritkán fordul elő.  

„Doppingvétség esetén években mérhető a büntetés. Valószínűtlennek tartom, hogy pár hónap alatt visszakapja a versenyjogát”

– fogalmazott tisztán Tiszeker, ami azt jelenti, hogy Sofron azonnal le is mondhat arról, hogy áprilisban jégre lép a kijevi divízió 1-es világbajnokságon. A MACS első embere a kajakozó Dombvári példáját hozza: a napokban négy évről kettőre mérsékelték az eltiltását, ugyanis nem sikerült bizonyítani, hogy szándékosan szedett tiltólistás szert. De ha az ő esetéből indulunk ki, Sofronnak akkor is hosszú időre be kell rendezkednie a civil életre, ami nemcsak az ő, de a válogatott szempontjából is elkeserítően hangzik.

A csíkszeredai születésű Sofron István 2006 óta játszik Fehérváron csatár poszton, de időközben német és osztrák csapatoknál is megfordult. Az osztrák ligában egy ízben gólkirály lett. A válogatottban 2010 óta szerepel, több divízió I-es világbajnokságot is megjárt már, és 2016-ban az A csoportos vb-re is eljutott. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.