Bajnoki címet érhet a meló utáni, költségtérítős röpi

2-0-ra áll a munka után edző és meccselő játékosok csatája a heti tízszer tréningező profik ellen.

Radványi Benedek
2017. 03. 24. 7:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a magyar röplabdasportot sosem az álomfizetések jellemezték, mégiscsak meglepő, hogy története első bajnoki címének kapujába került az a Pénzügyőr SE, amelynek sorait amatőr státusú játékosok alkotják. A fővárosiak az elődöntőben összesítésben 3-2-vel léptek túl a Kazincbarcikán, s szerda esti sikerüknek köszönhetően már a Kaposvár elleni fináléban is 2-0-ra vezetnek.

Papíron mindkét professzionális vidéki férfialakulat erősebb a Pénzügyőrnél, ráadásul míg Barcikán és Kaposváron heti tíz, Budapesten csak három edzés zajlik. A fővárosiak keretét idejük nagy részében tanuló és dolgozó játékosok alkotják, akik költségtérítésben részesülnek, biztosítják az utazásukat, a felszerelésüket és a meccsnapokon az étkezésüket.

– Ettől az idénytől több olyan játékos is került a klubhoz, akik abbahagyták a profiskodást, de azért ez nem azt jelenti, hogy amatőrök lennének. Szerepeltek külföldi profi klubokban, van mögöttük több magyar bajnoki cím, válogatottság. Ráadásul rögtön a profikarrierjük után igazoltak ide, nincsenek még annyira leeresztve – avat be az edző, Weczera Csaba, aki négy éve kezdte el felépíteni a csapatot, akkor még fiatal budapesti játékosokat gyűjtve. Már az első évben megnyerték az NB II-t, aztán évről évre sikerült erősíteni, most ősszel pedig négy kiemelkedő tudású röplabdázó szerződött a Pénzügyőrhöz: Bagics Balázs, Bokor Gábor, Tóth András, valamint a finn Marko Ronkainen, aki szintén a fővárosban dolgozik.

– Mivel a magyar férfi röplabdából nehéz jövőt tervezni, a pályafutásuk végéhez közeledőket

meg tudjuk győzni azzal, hogy költségtérítéssel játszhatnak nálunk, és segítünk nekik állást keresni.

Így azért tudunk halászni jobb játékosokat – magyarázza Weczera, hogy miért éri meg a budapesti munkalehetőségek miatt otthagyni a profi klubokat (amelyek a magyar mezőny mintegy negyven százalékát teszik ki).

Ez a játékosok részéről is rendben van: – Amikor elkezdtük, tudtuk, hogy így lesz, így vállaltuk el. Az a szép benne, hogy miután mindenki ledolgozta a maga munkaidejét, mentálisan fel tud készülni egy ilyen meccsre – állítja az egyik említett kiválóság, Bagics Balázs. – Külföldre már nem szerettem volna szerződni, úgy éreztem, eljött az idő, hogy mérlegre tegyem a dolgokat, s eldöntöttem, megpróbálok elhelyezkedni. Emellett a pénzügyőrös röplabda nagyon jó kiegészítés, mert a sportot mégsem akartam abbahagyni – állítja. Hozzátette, azért a munkahely az első (ő épp váltásban van, egy multinál, pénzügyi vonalon fog dolgozni a jövő héttől).

Azért akadnak nehézségek, a közelmúltban többször is hét közben kellett vidékre utazniuk, s ilyenkor nem mindenki tudott elkéredzkedni a munkahelyéről, a Kazincbarcika elleni elődöntő utolsó találkozóján például nyolc játékos szerepelt. Ugyanakkor Bagics pont innen eredezteti a sikerszériát: – 2-0-s szetthátrányból jöttünk föl, és nyertük meg a meccset. Az a lendület annyira összekovácsolta a csapatot, hogy

most tényleg az esélytelenek nyugalmával, egymásért küzdve, örömjátékot produkálunk.

És ez meghozza a váratlan sikert is.

Amelyet vasárnap délután Kaposváron koronázhatnak meg: ha győznek, 3-0-val elhódítják a serleget. Ha nem, még mindig lesz két lehetőségük, hogy általános meglepetésre behúzzák a bajnoki címet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.