Berki Krisztián: A repülés kínzás, de minden nap ajándék

A válla egészséges, járja a világot, gyűjti az aranyakat. Kár, hogy utazás alatt nem tud aludni Ausztráliáig.

MN
2017. 03. 29. 8:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berki Krisztián, London olimpiai bajnoka, aki lemaradt a tavalyi riói olimpiáról, újra nagy formában versenyez, hetek, hónapok óta járja a világot, a világkupákat, gyűjti az aranyakat. Kilencszer bemutatta a gyakorlatát, a sikereket pedig nagyon jó visszajelzésnek tartja a Kovács István edzővel végzett munka után – többek között erről is beszélt az M4 Sporton.  

A vállam is bírja a folyamatos utazást, terhelést. Kellett a műtét utáni másfél év, hogy újra használni tudjam a vállamat – mondta el a lólengés ötkarikás győztese, akinek a legnagyobb nehézsége idén nem a lóval és nem is önmagával van:

„A repülőn nem tudok aludni, ez a legnagyobb probléma, egy ausztráliai út során, ahol tizenhárom-tizennégy órán át utazunk, ébren vagyok végig.”

Mint az interjúból kiderült, a ló esetében nem annyira fontos a csarnok és a környezet, mint egy-egy másik szer esetében.

Amikor nyújtóztam, engem is zavart a terem magassága – mondta. A helyszínek így is befolyásolják persze a szereplést, és nem csak az esetleges nagy távolság, időkülönbség, alváshiány miatt. Az ausztrál nyílt tenisztorna helyszínén például sajátos rendezéssel találkozott:  

„Melbourne nagyon érdekes volt, úgy szervezték, mint a tenisztornákat, mindenki úgy jut el a helyszínre, ahogy tud, aztán vagy ott van, vagy nem.”

„Feltűnt egy fiatal generáció, amellyel meg kell próbálni felvenni a harcot” – utalt elsősorban a fiatal kínai tornászokra.  

Ami magát a szertornát illeti, Berki Krisztián szavaiból kiderül, hogyan kell értékelnünk a pontokat: a 6,2 fölötti gyakorlatok rizikósak, a Berki-elemmel 6,6 fölött indulnak majd. 

A versenyző a mostani évét a 2008-as pekingi olimpia utáni évéhez hasonlította. Akkor azért maradt le a játékokról, mert nem nyerte meg a világbajnokságot, így a következő időszak szinte az újrakezdésé lett. 

„Már minden nap ajándék. Egy újabb Európa-bajnokságra mehetek, hetedszer lehetek Európa-bajnok. Mintha újra kezdtem volna a tornát. Tokió a végső cél” – mondta a versenyző, aki számára az olimpiai kvalifikációs rendszer jóval kedvezőbb, mint korábban.  

„Ha a 2019-es világbajnokságon dobogós vagyok, megvan a kvóta.”

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.