Fehér ember ilyet még nem csinált errefelé

Dirk Nowitzki belépett a „harmincezresek” táborába az NBA-ben. Európai kosarasnak ez még sohasem sikerült. Portré.

Páll Norbert
2017. 03. 17. 17:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen sokat kell visszalapozni, hogy bemutassuk, miként vált halhatatlanná Németország egyik legnagyszerűbb sportolója. Az 1978-ban Würzburgban született erőcsatár valódi sportcsaládban nőtt fel, édesanyja kosárlabdázó, édesapja pedig kézilabdázó volt. A kicsi Dirk pedig olyan magasságbeli paramétereket mutatott, hogy szinte egyenes út vezetett a Spalding labda bűvöléséhez. A fiatalon felnőtt játékossá érő német a kezdetekkor sokat viaskodott unortodox értékeket valló edzőjével, aki a hirtelen sokat növő Nowitzkit olyan edzésmódszerre kényszerítette, amely nem igazán kedvezett neki. Nowitzki állaspontja utóbb sokat változott, számtalanszor emlegeti, milyen sokat köszönhet akkori nevelőjének.

Már 16 évesen a felnőttek között csillogtatta tudományát, amire felfigyelt a német kosársport egyik edzőpápája, Dirk Bauermann. „Nowitzki az utóbbi tíz-tizenöt év német kosárlabda-tehetsége” – közölte 1994-ben a tréner. Sokat nem lőtt mellé a véleményével.

Dirk Nowitzki statisztikája 2017. március 7-ig:

Pontok száma: 30 058 (örökranglista 6. hely)
Lejátszott mérkőzések száma: 1380 (örökranglista 10. hely)
Pontátlag: 21,8 pont
Mezőnykísérletek átlaga: 47,3 százalék
13-szoros All Star-játékos
Elért kosarak száma: 10 609 (örökranglista 10. hely)
1-szeres alapszakasz-MVP
1-szeres döntő-MVP

Ez idő tájt 25 pont körüli átlagot produkált Nowitzki meccsenként, nem is csoda, hogy sorra érkeztek az NBA megfigyelői. Az igazi áttörés akkor következett be, amikor 1998. március 29-én a Nike Hoop Summiton olyan NBA-nagyságok ellen bemutatózhatott (33 pont, 14 lepattanó, 3 labdaszerzés), mint Scottie Pippen vagy Charles Barkley. Az érintettek ekként vélekedtek az akkor 18 éves Nowitzkiról. – Ez a srác igazi géniusz, könnyen beléphet az NBA világába.

Az 1998-as drafton az 1. kör kilencedik választottja volt, és egy kisebb csavarral került a Don Nelson vezette Dallashoz. Eredetileg ugyanis a Milwaukee Bucks csapott le rá, csakhogy az akkori Mavericks-főnök mindenáron meg akarta szerezni az akkor 212 centiméteres, pokoli munkabírású tehetséget. A Bucks akkori elöljárói valószínűleg életük utolsó pillanatáig bánni fogják, hogy oly könnyen lemondtak róla.

Innentől kezdve a német csillag életében sosem játszott szerepet a rendszeres környezetváltozás, az egoista önmegvalósítás, csakis a Mavericks sikeressége motiválta. Az első két évadban csak kereste önmagát, aztán a 1999–2000-es idényben már feltornászta az átlagát 17 pont fölé. Az igazi fejlődés a következő szezonban jött: mérkőzésenként 21,8 pont, 9 feletti lepattanózás (egy szezon alatt 151 tripla és 101 blokk), playoffba kerülés, ahol az Utah Jazz (ugye nem kell bemutatnunk a zenészek akkori két nagyságát, Karl Malone-t és John Stocktont) állította meg a „Big Three” (Nowitzki, Nash, Finley).

A „Függetlenek” kerete sokat változott a következő időkben, de a csapat többször a Nyugati-főcsoport legjobbja lett, rendszeresen ölre menő harcot vívva a San Antonio Spursszel. Nowitzki rendre kapott klasszis társakat, még Steve Nash távozása után sem estek kétségbe a tulajok; érkeztek olyan nagyságok, mint Shawn Marion, Antoine Walker, de a valódi áttörés csak nem következett be a csapat életében. Nem úgy Nowitzkinek, aki rendre meghívást kapott az All Star-meccsekre, többször bekerült az év kezdőötösébe.

A 2006–2007-es szezonban Nowitzki és a Dallas egészen a nagydöntőig menetelt, ahol 2-0-s előnyben voltak a Dwayne Wade–Shaquille O’Neal vezette Miami Heattel szemben, és még a harmadik mérkőzésen is 15 pontos fórban jártak. Akkor aztán bekövetkezett a végső összeomlás, és onnantól kezdve a floridaiak lemosták a parkettről Nowitzkiékat. A németről a 2. mérkőzés után ekképpen nyilatkozott az ESPN morózus szakértője, Bill Simmons: „Dirk Larry Bird-i magasságokba fejlesztette a játékát.”

Fehér csillagok

Az NBA története nem dúskál a fehér bőrű legendákban, persze akadtak azért akkora ászok, mint a Boston Celtics aranykorának legjobbja, Larry Bird – az ő idejében azért nem „uralkodtak” ilyen mértékben a színes bőrű kosarasok. Az elmúlt húsz évben, vagyis már az újkori, felgyorsult, főleg a fizikumra és az atletikusságra épülő kosárlabdában is olyan nagyságok pattogtattak a ligában, mint az örökös gólpasszlista első és harmadik helyezettje, az Utah Jazz irányítója, a már emlegetett John Stockton, valamint a szintén említett kanadai Steve Nash (Dallas Mavericks, Phoenix Suns). A felsorolásból kihagyhatatlan a Nowitzkivel együtt játszó Jason Kidd, a Golden State és az Indiana egykori triplakirálya, Chris Mullin, aki játéka mellett kicsapongó életével is felhívta magára a figyelmet. Persze helye van a listán a New Jersey Nets (manapság már Brooklyn Nets) tragikus sorsú délszláv dobógépének, Drazen Petrovicnak is. A jelenleg is aktívak közül kiemelendő a Cleveland Cavaliers centere, Kevin Love.

A német óriás kiheverte a sokkot, újfent kezébe vette a gyeplőt, és 24,6 pontot, 8,9 lepattanót tudott felmutatni 50 százalék feletti mezőnystatisztikával, ráadásul negyedik játékosként bekerült az 50-40-90-es elitcsoportba (50 százalék feletti mezőnykísérlet, 40 százalék feletti tripla és 90 százalék feletti büntetőhatékonyság). Ezen pazar évadjának végén megkapta az alapszakasz legjobbjának járó Maurice Podoloff-trófeát (MVP), vagyis a liga legjobbjának választották. A Der Spiegelnek tett nyilatkozatában 29 évesen még mindig az elveszített „nagy” mérkőzések miatt kesergett, de hangsúlyozta, eljön még a Mavs nagy napja.

És nem is tévedett. Pár szezonnal később, 2011-ben az akkorra már szétcincált gárda sokak megrökönyödésére a nehézkes alapszakaszt követően a rájátszásban átgázolt a mezőnyön, a nagydöntőben hiába állt a pályán velük szemben Wade és Lebron James a Cleveland Cavs mezében. Nowitzki a finálé utolsó négy mérkőzésén megállíthatatlan volt, mindig a lehető legjobb pillanatokban vette elő dobóformáját, és természetesen ő lett a finálé MVP-je is. Avagy a kitartó munka, a játék szeretete és Nowitzki örökös pozitív látásmódja végül meghozta gyümölcsét.

– Gratulálok neked, Dirk! Hihetetlen történetnek lettél a részese, ami nem meglepő annak ismeretében, hogy mennyire jó ember vagy. Emlékszel az éjszakába nyúló, 1 az 1 elleni csatáinkra?

Steve Nash

A würzburgi talentum azóta is húzza az igát, ugyan kora előrehaladtával egyre csökken a parkettán töltött percek száma, ám rá mindig lehet alapozni, egy nyarat leszámítva – ekkor majdnem hátat fordított hőn szeretett klubjának – rendre a csapat kedvére alakítja szerződését. Teszi mindezt azért, hogy sikerre éhes és alkalmas társak kerüljenek a franchise kötelékébe. Sajnos ezen fáradozásának pont a klub elnöke, Mark Cuban a legfőbb kerékkötője, aki önmegvalósító hobbitárgynak használja az egyszeres bajnok egyletet.

Gratulálok neked, 41-es, ez egy igazán mesébe illő történet.

Kobe Bryant

Manapság már sokan Nowitzki végső bejelentését várják, pedig ő néhány héttel ezelőttig hallani sem akart erről. Sőt épp a napokban élte át egyik legemlékezetesebb estéjét. 2017. március 7-én a Los Angeles Lakers elleni találkozó második negyedében elengedte a labdát, amely behullott a gyűrűbe, végleg legendává téve gazdáját.

 

Dirk Nowitzki hatodik játékosként átlépte a 30 000 pontos álomhatárt, ezzel olyan nagyságokkal került egy lapra, mint Wilt Chamberlain, Kobe Bryant, Karl Malone, Michael Jordan és persze a pontrekorder Kareem Abdul-Jabbar.

Üdvözítő, hogy elérted a 30 000 pontot. Követendő példává lettél, aki nagykövete ennek a csodás sportágnak.

Adam Silver NBA-komisszár

Big D ilyen magasságba emelkedése egészen hihetetlen, hiszen ehhez csaknem húsz éven át sérülésmentesen, folyamatosan a liga legjobbjai közé kell tartozni. Ő átlépte ezt a határt mindenféle kisiklás nélkül, maximálisan kiaknázva a benne rejlő lehetőségeket. Nowitzki élete teljes, nem is maradhat számára más, mint hogy megdicsőülve elköszönjön hőn imádott sportágától. Erre vélhetőleg 2018 nyarán kerül sor – legalábbis erre utalt legutóbb nyilatkozatával. – Egy célom maradt, hogy elmondhassam magamról, 20 éven át egyetlen klub alkalmazásában álltam.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.