GPS-készülékkel látnak el hegymászókat a Csomolungmán

A jövőben kötelezővé tennék a szerkezet alkalmazását.

MTI
2017. 03. 20. 18:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben a kezdeményezés sikeresnek bizonyul, kötelezővé teszik a készülékek alkalmazását – közölték az illetékesek hétfőn Katmanduban.

A hegymászóknak, akik felérnek a 8848 – más mérések szerint 8850 – méteres csúcsra, fotóval is igazolniuk kell, hogy fent jártak, a csúcshódítás hitelességét pedig az alaptáborban tartózkodó összekötőnek is igazolnia kell a hatóságoknak.

Tavaly nagy port vert fel, hogy egy indiai házaspár hamisított fotót tett közzé állítólagos csúcshódításáról. Le is buktak, a nepáliak pedig tíz évre eltiltották őket a hegymászástól az országban.

A turisztikai minisztérium egyik munkatársa a sajtónak elmondta, hogy a navigációs készülékeket az expedíció végeztével a hegymászóknak be kell mutatniuk Katmanduban, ahol ellenőrzik, hogy valóban megtörtént-e a csúcshódítás.

A turizmus és a hegymászás kulcsfontosságú bevételt jelent Nepál számára, a bruttó hazai össztermék (gdp) négy százalékát adja. A Csomolungma meghódításával májusban próbálkoznak a legtöbben, akkor a legkedvezőbb az időjárás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.