Roskadozik vagy világszínvonalú a 378 millióból épült ceglédi csarnok?

Személyes ellentét gerjeszti a ceglédi dzsúdóközpont anomáliáit. Rágalmazás kontra ellehetetlenítés.

Radványi Benedek
2017. 03. 31. 6:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közép-magyarországi Judo Központ nevű beruházás alapkövét három éve rakták le, akkor még arról szólt a történet, hogy a kétezer négyzetméteres létesítmény Magyarország egyhatodának dzsúdósait szolgálhatja ki, s a versenyzőket is segítheti abban, hogy ne csak a saját klubjukban készüljenek, hanem Cegléden folyamatosan más-más partnerekkel gyakoroljanak. Jelenleg legjobb cselgáncsozóink Budapestre járnak, hogy kedden és csütörtökön együtt eddzenek.

Aztán a közelmúltban olyan cikkek jelentek meg a tavaly őszre felépült, átadás előtt álló csarnokról, amelyek címeiben az igénytelen, a roskadozó vagy a repedező jelző biztatott kattintásra. Az említett hibákat bemutató képek tényleg azt a benyomást keltették, hogy hanyag munkát végzett az Aktív Kft., amely nettó 378 millió forintból gazdálkodhatott. Ha már a pénznél tartunk: a magyar kormány a sportágfejlesztési program keretében biztosított fedezetet a beruházásra, eredetileg 447,6 millió forintot, ám a közbeszerzés után már 378 millióra zsugorodott az összeg. A helyi klub vezetőedzője, Bíró Tamás az építészeti hibák mellett ezt a különbséget kérte számon a Magyar Judo Szövetségen (MJSZ) és az építtetőn, a Nemzeti Sportközpontokon (NSK).

„Elhiszi vagy sem, de nem a Magyar Judo Szövetség elnöke lopta el ezt az összeget” – mondta telefonos megkeresésünkre Tóth László, a szövetség vezetője. A projektre tizenegy cég pályázott, Tóth szerint egy rendkívül jól sikerült közbeszerzés eredménye, hogy lejjebb ment a költségvetés. „Amikor ez kiderült, az elnökség úgy határozott, hogy

a fönnmaradó pénzt nem fizetjük vissza a magyar államnak, hanem a sportágfejlesztési koncepciónk alapján más településeknek juttatjuk.”

Így valósult meg egy dzsúdóterem Zalaegerszegen a város közreműködésével, valamint a barcsi és a domaszéki egyesületnek is jutott. Tehát ezt a pénzt gyakorlatilag fillérre a sportágfejlesztés keretén belül, a Magyar Judo Szövetség elnökségének határozatával, kérelmezve az NSK és a szakállamtitkárság engedélyét, a létesítményfejlesztésre tartották meg – mondta az elnök.

A szövetség tagjai a múlt héten bejárták az épületet, s a szerdai elnökségi ülésen is téma volt az ügy. Jövő héten sajtótájékoztatón keretében részletesen is tisztázni kívánják a helyzetet, ám lapunknak Tóth László előzetesen azt nyilatkozta: „Egy tökéletes építészi szakvéleménnyel a kezünkben mondom, hogy semmi szégyellnivalója nincsen sem a beruházónak, sem a projektet elindító dzsúdószövetségnek. Ki tudom jelenteni, hogy ez a beruházás a legnagyobb rendben van, mindenki, aki ennek az ellenkezőjét mondja, valótlant állít.”

No de ki állít szerinte valótlant? A viszály tulajdonképpen egy személyes ellentétére vezethető vissza, bár az MJSZ-elnök szerint nem egyvalaki, hanem egy nagyobb kör támadja. Egy biztos, Tóth László nem kebelbarátja Bíró Tamásnak, az ügyet kirobbantó ceglédi vezetőedző a szövetség szakmai alelnöke is, és ha visszanézünk néhány közelmúltbeli dokumentumot, elég világos kép rajzolódik ki.

„Kérlek,

tartózkodj az olyan jellegű megnyilvánulásoktól, amelyben megrágalmazol

mint az MJSZ elnökét” – olvashatjuk Tóthtól a 2016. december 7-ei elnökségi ülés jegyzőkönyvében. Bíró ugyanekkor keltezett szakmai alelnöki beszámolójában megfélemlítést, az elnökkel való csörtéket és 300 ezer forintos pénzbüntetést vázolt. „Egy jól felépített ötvenes évekbeli koncepciós perben éreztem magam” – írta. Két héttel korábban viszont tényekkel támasztották alá, hogy alaptalan az a vádja, miszerint ötvenből ötven versenyen ugyanaz a személy a versenyelnök.

Bíró Tamás megkeresésünkre így beszélt erről: „Soha nem voltunk puszipajtások. 2014-ben választották meg ezt az elnökséget, és körülbelül két éve kérdeztem meg tőle először, hogy miért azok ellen fordul, akik segítségével odakerült. Gyakorlatilag akkor mérgesedett el a helyzet, én most már másfél éve nem is beszélek vele.” Kérdésünkre azt mondta, nem tudja az okát, miért akarják ellehetetleníteni.

A ceglédi Malomtó széli sporttelepen felhúzott épület nemcsak Bíró, lapunk információi szerint is hírhedten mocsaras területen fekszik, ami felveti, nem ennek tudhatók-e be a repedések. Egy általunk megkérdezett építész a képek alapján úgy véli, a tartópilléreknek például pontosan illeszkedniük kellene, bár emiatt még nem kell attól tartani, hogy az egész össze fog dőlni.

„Tény és való,

amikor legelőször odamentünk, a betonpadlón azok a repedések nem voltak ott,

amelyek fél év múlva már igen” – idézte fel Bíró.

A használatba vételi engedélyt 2017. február 11-én adta ki a Pest Megyei Kormányhivatal Ceglédi Járási Hivatalának építésügyi osztálya. Az üzemeltetés azonban még várat magára. Hörömpő Annamária, a Fidesz ceglédi szervezetének vezetője egy hete úgy nyilatkozott, hogy a város évi 12 millió forinttal támogatja a csarnok működésének költségeit. „Az ingatlanhoz, építéséhez, kivitelezéshez nincs jogilag közünk, [ ] amennyiben tényleg vannak műszaki problémák, úgy reméljük, hogy mielőbb megoldódnak.”

Utóbbiakról szólva Bíró Tamás elmondta, március 23-án a szakosztály kapott egy levelet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, amelyben azt írták, pótolni fogják a hiányosságokat. „Ha garanciát kapnánk, hogy biztosan állni fog húsz év múlva is, és a problémákat kijavítják, akkor mi még arra is hajlandók lennénk, hogy üzemeletetői legyünk a területnek, de arra mindenképpen, hogy használjuk. A csütörtöki önkormányzati ülésen az hangzott el, hogy az NSK meg fogja pályáztatni az üzemeletetést, amire bizonyára az MJSZ lesz a befutó. Bennük viszont nem bízom, ha az ő kezükbe kerül, az a végünket jelenti. Ha ők mondják meg, mit tehetek, gyakorlatilag földönfutó leszek a hazámban. És egyébként is, ha Cegléd rak bele pénzt, miért nem elsősorban az itteni szakosztály használhatja?”

Állítja, tanítványa, Ungvári Miklós 2012-es olimpiai ezüstérme miatt jöhetett létre a létesítmény. A sportoló február végén a helyi tévének fantasztikus sportcsarnokként jellemezte az épületet, mostani megkeresésünkre azt mondta, nem akar állást foglalni, mert nem ért az építészethez. Bíró Tamás így fogalmazott: „Azt szeretnénk, hogy olyan körülmények legyenek, amilyenek egy olimpiai ezüstérmes klubjának járnak,

méltatlan dolog, hogy gyakorlatilag fél évig semmi nem történt.”

Tóth László szövetségi elnök biztos benne, hogy a csarnokot – amelyhez fogható gyöngyszem szerinte a világon sincsen sok – májusban átadja az NSK. Addigra reméljük, kisimulnak a ráncok – az épületen és az érintetteken is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.