1,6 milliárdot önt a kormány a Maty-érbe

Minden idők legnagyobb kajak-kenu világkupaversenye jön 30 nap múlva Szegeden – Kozák Danuta nélkül.

2017. 04. 25. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminc nap múlva kezdődik minden idők legnépesebb síkvízi kajak-kenus világkupaversenye, 63 ország versenyzői „csekkoltak” be a szegedi sportági szentélyben rendezendő versenyen. A magyar csapat szinte a legerősebb összeállításban szerepel – azért csak szinte, mert Kozák Danuta ötszörös olimpiai bajnokunk szülési szabadságon van, de akik pótolják, aligha fogják alább adni; még a riói olimpia előtt említette is lapunknak Szabó Gabriella, hogy egy magyarországi kajakos válogatóverseny adott esetben tud olyan erősségű lenni, mint egy olimpiai vagy egy világbajnoki döntő.

Hogy ennyi országból eljönnek versenyzők, különösen nagy dicsőség a korszakváltáson áteső magyar kajak-kenu sportnak, ugyanis az olimpia utáni évben vagyunk, amikor hagyományosan minden sportágban a legnagyobb a passzivitás. Hazánk viszont nem pihenhet, ha meg akarja tartani zászlóshajó pozícióját, mint Schmidt Gábortól, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökétől megtudtuk, nem is véletlen, hogy a „Road to Tokyo” (Út Tokióba) logó is megvan a 2020-as olimpiát szem előtt tartva.

Szeged ráadásul nem is csak ezt az egy versenyt rendezi ebben az olimpiai ciklusban, pályázott ugyanis a 2019-es, olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, és meg is nyerte azt, nálunk fog tehát gazdára találni a legtöbb tokiói kvóta. Maradva még a szegedi eseményeknél, a sárkányhajós szakág képviselői is birtokba veszik a Maty-ért egy világverseny erejéig, és egyetemi vb is lesz, no és ne feledkezzünk meg róla, hogy 1,6 milliárdot ideönt az állam a következő 2 évben, hogy 2019-re egy, az eddigi 15 ezresnél is nagyobb befogadóképességű, olimpiakompatibilis centrum legyen itt – ismert, a 2024-es budapesti ötkarikás pályázat egy fázisa szinte észrevétlenül „vitte át” a szegedi eseményeket Budapest déli csücskébe a Dunára, ebben tehát visszarendeződés várható egy későbbi olimpiai pályázat esetén.

Hogy a sportági regnálás mellett hasonlóan fontos sportdiplomáciai téren is ott legyünk, a honi szövetség „beküldte” a nemzetközi grémiumba Kárai Pétert, aki mostantól az igazgatótanácsban fog tevékenykedni a sportági tisztaságért és a marketingért felelős területen.

Ismert, nemrégiben az úszószövetségihez hasonló „korszakosságú” váltás következett be a kajak-kenu élén, Schmidt Gábor váltotta a szocialista politikus vonalon országosan ismert Baráth Etelét. A sportágban jelenleg mondhatni, hogy nyugalom honol, és bővülés van, mint Schmidt lapunknak elmondta, vízpartról vízpartra nyílnak az új klubok. Az új elnök az új sporttörvénnyel is elégedett, egy csatornán érkezik a kiemelt állami támogatás – évente 900 millió forint plusz az olimpiai felkészülés sportszakmai támogatásaként 226 millió forint, emellett pedig az utánpótlásedzők külön dotációja – és nem kell többfelé kommunikálniuk sem, csak az államtitkársággal.

A szintén állami támogatásban (50 millió forint) részesülő világkupa programja már előszele a változásnak. Mint Hüttner Csaba szövetségi kapitány lapunknak elmondta, férfi kajaknégyeseknek ugyanis nincs többé ezres szám, helyette ötszázas viszont igen – pörgősebbé, gyorsabban fogyaszthatóbbá válik ez a sportág is... –, a férfiaknak megrendezik a 500-on és 1000-en a párost, valamint a 200 egyest. Kenuban 500 kettes, 1000 páros, 1000 egyes és 200 egyes, ez az összes szám. Női kajakban megrendezik az olimpiai számokat: kajak 500 egyes, páros és négyes, 200 egyes, valamint páros. Női kenuban az összes számot megrendezik, 200 és 500 egyes és páros. Hogy ne legyen egyszerű az élet, a női kenut ezután visszavágják, a világbajnokságon már nem lesz ennyi érvényesülési lehetőség, ahogy az olimpián is csak minimális.

Újdonságként megrendeznek egy vegyesváltó számot, amiben a férfi és a női versenyzők egyesben mennek háromszor ötszáz métert. Ennek a lebonyolítási formája még Hüttner előtt sem teljesen világos.

A kapitány válogatási elvei annyiban újak a korábban megszokotthoz képest, hogy nem lesz a négyesre válogató, az egyesben és párosban elért versenyeredményeket veszi figyelembe Hüttner Csaba, aki szerint ezáltal mindenki magasabb színvonalon fog készülni, érezve az egyéni feladat és felelősség nagyságát.

A szegedi vk két arca Takács Kincső és Lakatos Zsanett női kenusok, szimbolizálva a szakág megérkezését a nemzetközi kajak-kenus életbe, Tokióban végre ők is ott lehetnek! Kozák Danutával kezdtük, vele is fejezzük be: a kapitány információi szerint egy éven belül visszatér a bajnok, a válogatott pedig szeretettel várja vissza. A többi hölgy addig erősödhet, és jönnek a fiatalok is, a legutóbbi utánpótlás-vb volt a magyar sportágtörténelem legeredményesebbje, 25 éremmel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.