Meglehet Räikkönen cseréje, Alonso kihagyja Monacót

Özönlenek a hihetetlen hírek a Kína és Bahrein közti, mindössze egyhetes futamszünetben.

2017. 04. 12. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha egy Forma–1-es pilóta egy kisebb csapatnál huzamosabb ideig jól teljesít, előbb-utóbb hírbe hozzák a száguldó cirkusz első – vagy második – számú istállójánál. A pletykálkodás pedig bizonyára nincs ellenére Chase Careynek, aki Bernie Ecclestone elmozdítása után az F1 vezetői székébe huppant, a Liberty Media uraként.

Az F1-ben két futam között sincs megállás a show-t tekintve, a nagyhét első híresztelése nem másról szól, mint az ausztrál Daniel Ricciardo Red Bulltól történő elszerződéséről. Az olasz sajtó szinte tényként kezeli, hogy a 2018-ig jelenlegi istállójánál „abrakoló” versenyzőnek irány Maranello és a Ferrari, Kimi Räikkönen megüresedő ülése! A pletykát itthon közlő Formula.hu szaklap tudni véli, hogy már januárban aláírták a csapatváltás papírjait, amire a Motorsport szerint közvetetten az is utalhat, hogy Ricciardo pótlását már meg is oldották a Red Bullnál – a spanyol Carlos Sainz jöhet a Toro Rossótól.

Persze nem készpénz, hogy Räikkönen megy a Ferraritól, mert még az is lehet, hogy Valtteri Bottasból nem kérnek egy évnél többet a Mercedesnél, ahová nagyon csábítják a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt. Beleborzong az F1-rajongó, ha egy Hamilton, Vettel duóra gondol, bármelyik csapatnál is álljon össze

A rajongók felcsigázásához kiválóan értő új vezetés persze a technikai sportág egészét érintő változásokat is lebegtet: a futamokra jegyet váltóknak nyújtott élményt merőben megváltoztatnák egy-két dologgal. A Motorsport.com-nak nyilatkozó Ross Brawn a részletekről szólva elmondta, a lelátói élményt nemcsak a jelenleginél kell jobbá tenni, hanem még azt a szintet is meg kell haladni az információkhoz való hozzáférés terén, amit jelenleg a tévéképernyők előtt ülők kapnak meg.

– Komoly mennyiségű információ áll rendelkezésre a Forma–1-ben, amit elérhetővé kellene tenni a rajongók számára, így olyan szinten merülhetnek el benne és követhetik figyelemmel a dolgot, ahogy azt ők akarják – utalt a mai ember talán kielégíthetetlen információéhségére Brawn. – Három éven át voltam lelkes tévénéző, és amit hiányoltam, hogy nem tudtam egyre jobban és jobban elmerülni abban, ami a futamon zajlik. A boxutca falát használtam korábban, ahol minden információ rendelkezésre állt, rendelkezésre állt az elemzés a szakértőimtől, akik engem is beavattak. Az egész versenyről képet kaptam – utalt a Ferrarinál vezetőként eltöltött hosszú évekre.

A szakember elérhetővé tenne minden olyan adatot, ami alapján a sportág stratégái futamok közben dolgoznak, ezáltal megnyílna az út arra, hogy a nézők saját maguk kalkuláljanak, elemezzenek az időmérők vagy a futamok alatt is. Brawn állítja, az információk közzétételéhez szükséges informatikai háttér és keret is rendelkezésre áll.

Hogy ehhez mit szólnának az adatok titkosságára azért bizonyára a továbbiakban is vágyó istállók, erre azt mondta, ezen felül kell emelkedni, ha az újítás üzleti lehetőségeire gondolunk

Az F1 közben „térben” is kinyílna, korábban sikertelen csatornák felé: könnyen lehet, hogy a 2018-as versenynaptárba visszakerül a francia, a német és a török verseny is, ugyanakkor Fernando Alonso rajongóinak nem jó hír, hogy a Monacói Nagydíj helyett lehet, hogy egy másik versenysorozat futamát választja, helyére arra az egy hétvégére pedig beülne Jenson Button.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.