Fantasztikus védekezésével újra BL-döntős lett a győri női kézilabdacsapat

A Podgorica nemigen tudta, mit csináljon az ETO-val. A Szkopje szétlőtte a címvédő Bukarestet.

Arday Attila
2017. 05. 06. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görbicz Anita az előző szezon után úgy nyilatkozott, be akarja bizonyítani a trénerének, Ambros Martínnak, hogy ő nem balszélső, hanem irányító. Az idei szezon közben erre bőven volt alkalma, a négyes döntő első elődöntőjét viszont a balszélen kezdte, és onnan lőtte az esemény első találatát.

A Győr magabiztos volt, a fizikai erejéről is híres, hírhedt Podgorica viszont erőlködött. Azt is mondhatnánk, fantasztikusan működött a győriek védekezése, hiszen az első nyolc percben egy gólt kaptak csak, tizennyolc percig csak négyet, huszonnyolc percig is csak nyolcat. 

Grimsbo kapus sántikálásánál rájött a szívbaj a magyar szurkolókra, de csak egy rossz lépésről volt szó, folytathatta. 

Tomori Zsuzsannától labdahalászás után láthatunk egy egész pályás szólót, majd egy gólt. A túloldal legnagyobb fegyvere, a román Neagu emberére akadt a győri kapunál Tomoriban, aki kiállításokat is kiharcolt, hol egyik, hol másik csapat javára. Amikor az ETO-t büntették, Tomori belemenést igyekezett előadni, talán túl látványosan. Nagyobb hiba volt, hogy amikor lefelé ment két percre, még meg is tapsolta a román bírókat, Nastase és Stancu ettől biztosan nem szerette jobban. Más kérdés, hogyan kerülhettek ide, amikor a másik ágon egy román együttes, a CSM Bucuresti volt érdekelt a Vardar Szkopje ellen, így ha akarták, befolyásolni tudták, ki lenne a döntőre esélyes román együttesnek az ideálisabb ellenfél a fináléra.

Nem úgy tűnt, hogy a Győrt akarnák ellenfélnek – a tavalyi fináléban hetesekkel gyűrték le a bukarestiek –, az ítéleteken Danyi Gábor másodedző úgy felháborodott időnként, hogy Martín vezetőedzőnek időnként vele kellett foglalkoznia, nem a pályán történtekkel. A zsűriasztalnál sem nézik az ilyesmit jó szemmel, arról nem is beszélve, hogy a vezetőedző helyett a kispad elhasznál ilyenkor egy sárga lapot, kevesebb lehetőséget adva a reklamálásra.

Azért ment előre az ETO szekere. Groot betöréseit élmény volt nézni, kivéve akkor, amikor kilőtte utána a labdát a lelátóra. Görbicz bebizonyította, hogy nagyon is jó balszélső, a félidőig négyszer betalált, majd a szünet előtti utolsó percekben irányítóként nagy labdákat adott a beállónak vagy a befutó szélsőnek. Amorim három góllal segítette az első harminc percben a magyar együttest, amelynek a jobb oldala meglepően inaktívnak bizonyult. 

Hihetetlen góllal zárult az első félidő.

Még öt másodperce maradt a montenegrói csapatnak, hogy a kapusindítás után egy gólra feljöjjön, ám a félpályán Batinovic kapus elkapkodott indítását elcsípte Broch, és bevágta az üres kapuba, Batinovic ugyanis oldalról végezte el a kidobást. 11-10 helyett így 12-9 volt a győrieknek, nagyon nem mindegy.

Hat perccel a fordulás után már kénytelen volt időt kérni a montenegrói Dragan Adzic. Csapata ugyanis addig egy gólt sem lőtt, Grimsbo hármat védett, Görbicz hetesből és éles szögből is betalált, 15-9 lett ide. Úgy, hogy továbbra is csak a győriek bal oldala működött igazán jól. Groot kínai figurából szerzett átlövésgólt, újabb élményt nyújtva. Közben egyszerre két meccset is nézhettünk (volna) a médiatribünön, az előttünk lévő sorban ugyanis egy kolléga internetről a magyar–skót U17-es labdarúgómeccset követte.

Kilenc perc telt el, mire gólt lőtt a Podgorica, hetesből így 15-10 lett. Aztán végre beszórta első gólját a jobbszélső Nora Mork, igaz bal oldalról egy helycserét követő betörés után, és már 17-11 lett, annak is köszönhetően, hogy Grimsbo repkedett a kapuban. Tizenkét perc után viszont Tomori megkapta a harmadik kiállítását is, ami piros lapot jelentett, ez nem hiányzott.

Egy újabb érdekes ítélet után közben a kispadon már Danyi Gábornak kellett Görbicz Anitát nyugtatnia. 

Az emberfórt kihasználva feljött négy gólra az ellenfél, de ennél közelebb nem tudott kerülni a hajráig. Sokszor egyszerűen fogalma sem volt, hogy mit csináljon a remekül összerakott ETO-védelemmel. Ötven perc után 8-7-re állt Görbicz és Neagu külön gólpárbaja, de ami ennél fontosabb, kézben tartotta a meccset a magyar fél, annak is köszönhetően, hogy megérkeztek a gólok a jobb oldalról. Bódi Bernadett fontos találatokat szerzett ugyanis szélsőként, újra hatra növelte az előnyt, Görbicz belőtt egy újabb hetest, és az sem volt baj, hogy a podgoricaiak kapufát lőttek, amikor üres volt a kapu. 

A Győr tavaly egy góllal nyerte meg az elődöntőt a Buducnost ellen, most viszont sokkal simábban. 26-20-ra győzött, így boldogan várhatja, nézheti a második elődöntőt a Bukarest és a Szkopje között.

Ambros Martín, a Győri Audi ETO edzője: – A kezdés meghatározó volt, ez nem volt mindig így a szezonban, de most oda tudtunk rá figyelni, majd az egész meccsen koncentrálni tudtunk.

Eduarda Amorim, a Győr balátlövője: – Végig betartottuk a taktikát, és sokat segítettünk egymásnak a pályán.

Dragan Adzic, a Podgorica edzője: – Megérdemelten nyert a Győr, tavaly sokkal jobb ellenfelei voltunk.

Katarina Bulatovic, a Podgorica jobbátlövője: – A Győr jobb kezdése valóban sokat számított, később sem találtuk a megoldást ellene.

Női kézilabda-Bajnokok Ligája
Négyes döntő, elődöntő
Győri Audi ETO KC – Buducnost Podgorica
26–20 (12–9)
Budapest, 12 000 néző. Vezette: Nastase, Stancu (románok)
Kiállítások: 10, ill. 4 perc
Hétméteresek: 5/5, ill. 4/4

Győri Audi ETO KC: GRIMSBO – Bódi 1, N. Mork 1, GROOT 5, Broch 3, AMORIM 4, GÖRBICZ 9 (5). Csere: Kiss É. (kapus), Tomori 1, Al-Gaui, Knedlíková 1, Hársfalvi 1, Hudák E. Edző: Ambros Martín

Buducnost Podgorica: Zogbi – Irman, BULATOVIC 6 (1), Achruk 1, Cvijic 2, NEAGU 7 (1), Grbic 1. Csere: Batinovic (kapus), Ramusovic 1, Jaukovic 2 (2), Ujkic, Novovic, Pavicevic. Edző: Dragan Adzic

Vígadva sír a román

A második elődöntőben kétszektornyi román drukker elhűlve látta, hogy az első félidőben, húsz perc alatt 18 gólt kap a címvédő CSM Bucuresti a Vardar Szkopjétől, amely 2014 óta mindig résztvevője a négyes döntőnek, de a fináléba még sosem jutott be. A szünet előtt már 11 góllal is vezetett a Szkopje, 100 fős szurkolótábora végig ünnepelte a csatát, amelyet végül 38-33-ra nyertek meg. A bukarestiek végig esélytelen volt a fordításra, de érdekes módon a szurkolótábora egyre lelkesebb lett, a lefújáskor „Romania, Romania” rigmussal boldogította önmagát, bár ez valószínűleg nekünk, magyaroknak is szólt. 

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.