Zömmel közpénzből pörgött a legnagyobb hazai teniszverseny

A Hungarian Open teljes büdzséje csaknem 1,2 milliárd forint volt. A parkolási káoszt nem sikerült orvosolni.

Gabay Balázs
2017. 05. 09. 6:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk is ott járt az áprilisi Gazprom Hungarian Openen, amely a legnagyobb hazai rendezésű tenisztorna volt 2017-ben. A HVG a teniszszövetség segítségével most összesítette a verseny költéseit: 1,2 milliárd forintra jött ki a büdzsé, ebből 834 millió forint volt az állami támogatás. Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselő, a szövetség elnöke a lapnak azt mondta, néhány tíz milliós plusszal zárták az eseményt, amely viszont komoly szervezési problémákkal küzdött.

Alapvetően nem a III. kerületi Mátyás-hegyi Nemzeti Edzésközpontba álmodták meg a viadalt, hanem a Margitszigetre, az ottani helyszín viszont nem készült el időben, ezért új pálya után kellett nézni. A tavaly decemberben átadott központ nevéből fakadóan sem egy többezres látogatottságú verseny vendégül látására készült. Eredetileg 18 fős parkolója és hetvenfős lelátója van. Utóbbit bővítették többezresre: a lelátó felépítése és elbontása majdnem 700 millió forintot emésztett fel, a költségét az Emmi és a fejlesztési minisztérium állta.

Mivel hazánk nem sűrűn rendez ilyen színvonalú versenyt – olyan nagy nevek is érkeztek, mint Verdasco vagy Karlovic –, sok ezer rajongó akarta élőben látni a meccseket, azonban a edzésközpont környékén nem volt megfelelő mennyiségű parkolóhely az autóval érkezőknek. Így a környező kis utcákban alig fértek el a kocsik, a közterületesek pedig rőfre bírságoltak mindenkit. Szűcs Lajos a HVG-nek állította, ők kértek területfoglalási engedélyt, hogy ez ne fordulhasson elő, de nem kapták meg. A tumultus miatt a lakók is kiakadtak, tényleg alig lehetett közlekedni a Mikovinyi utcában, ezt a versenyről tudósító kollégánk is tapasztalta.

A szövetség elnöke az újságnak azt mondta, három évre kapták meg a versenyrendezési jogot, az első év más hasonló versenyeken is előhozza a rendezéssel kapcsolatos gyermekbetegségeket, amelyeket könnyen orvosolnak majd, ha a végleges helyszínre költözhetnek majd a Margitszigeten. Hozzátette: az sem újdonság, hogy kezdetben zömmel közpénzből állják a költségek jó részét, ez majd akkor változik, ha a hirdetők is jobban rátalálnak a versenyre. Köztük egyébként ott volt a névadó Gazprom, a Peugeot, az Emirates, kisebb szponzorok, illetve közintézmények, mint az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a fejlesztési tárca, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a köztévé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.