Az amerikaifoci rákfenenéjéről vallott a volt NFL-sztár

Már a Dicsőség Csarnokába beválasztott Warren Sapp is a sok ütközés miatti súlyos agykárosodásról beszél.

Gabay Balázs
2017. 06. 22. 6:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget nem érő ügy legújabb szereplője a korábbi Super Bowl-győztes Warren Sapp, aki a Tampa Bay Buccaneersnél és az Oakland Raidersnél is játszott az élvonalbeli amerikaifutball-ligában (NFL), és később a beválasztották a Dicsőség Csarnokába. A Players Tribune-nek adott interjúját az Index szúrta ki, ebben arról beszél, hogy memóriazavarai miatt már most engedélyezi, hogy halála után orvosi kutatásokra használhassák az agyát.

Sapp az amerikaifutball talán legsúlyosabb problémájára mutat rá: a rengeteg ütközés miatt egyre több volt játékos panaszkodik memóriagondokra, őrjítő fejfájásra, depresszióra. Az utóbbi években rendre előfordul, hogy egykori játékosok nem látnak kiutat, az öngyilkosságba menekülnek a gyötrő fájdalmak miatt. Sapp olyan memóriapanaszokról beszél, melyekről más játékosok szerinte nem mernek, legalábbis amikor az ember elfelejti elhozni a gyereket az iskolából, vagy nem jut eszébe a hazafelé vezető út, az már igen jelentős leépülésre utal.

„Ilyenkor arra gondol az ember, hogy alszik egy kicsit, vagy biztos azért van az egész, mert a múlt éjjel ivott valamit. Vagyis próbál keresni egy okot, hogy úgysem az agyával van baj, hogy nem a saját szeme láttára épül le. Ez rémisztő érzés, és sérülékennyé is teszi, mert úgy érzi magát, mint egy gyerek, akinek segítségre van szüksége” – mondta Sapp. Meggyőződése, hogy az edzésen és a mérkőzéseken előforduló sűrű fejkontaktusok, brutális ütközések és az ezt követő agyrázkódások miatt alakul ki az úgynevezett krónikus traumatikus enkefalopátia (cte), amely minden rossz okozója.

A krónikus, traumatikus enkefalopátia olyan károsodás, melynek során az agy nekiütközik a koponyának, és súlyos sérülést szenvedhet, kognitív és egyéb zavarokat okozva. Bennet Omalu nigériai származású amerikai orvos a 2000-es évek elején dobott követ az állóvízbe azzal, hogy bebizonyította: a rendszeres ütközések az NFL-ben bizony előidézik a cte-t, és emiatt lesznek később depressziósok, öngyilkosok a játékosok. A liga pénzügyi okokból persze megpróbálta lesöpörni az orvos érveit, de ma már a játékosok is pontosan látják a probléma súlyosságát. Omalu törekvéséről film is készült Will Smith főszereplésével, Concussion címmel 2015-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.