Bármelyik közép-európai csapat felnőhetne a Bayern München szintjére?

Az UEFA elnöke korlátozná, hogy a csapatok mennyit költhetnek a játékosok fizetésére.

Havasi Zsolt
2017. 07. 20. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly ősszel, miután Michel Platinit, az UEFA első számú vezetőjét „összeférhetetlenség” és „hűtlen kezelés” miatt eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől a nemzetközi szövetség etikai bizottsága, a testület új elnököt választott. A szlovén jogász, Aleksander Ceferin foglalta el az Európai Labdarúgó-szövetség vezetői pozícióját, s már a beiktatása alkalmával elmondott beszédéből le lehetett szűrni, nincs ember, aki nála elkötelezettebb lenne a kis országok iránt. Athéni megválasztása előtti felszólalásában például arról beszélt, szeretné egyértelműsíteni, az UEFA irányítja az európai labdarúgást, nem pedig a pénzes klubok.

Ceferin néhány hete épp arról beszélt a Mladina című hetilapnak, fontolóra veszi, hogy a klubok között fennálló anyagi különbségek csökkentése érdekében korlátozza, a csapatok mennyit költhetnek a játékosok fizetéseire.

– A leggazdagabb klubok csak egyre gazdagodnak, a különbség pedig közöttük és a többiek között folyamatosan nő – nyilatkozta. A testület elnöke úgy véli, nem vezet sehova, hogy Európa gazdaságilag legerősebb együttesei olyan játékosokat is megvásárolnak, akikre nincs szükségük, és akik utána alig lépnek pályára. – Ha bevezetnénk a fizetési sapkát, az racionálisabb működésre késztetné a klubokat – fejtette ki Ceferin.

– Érdemes mindenekelőtt tisztázni, hogy pontosan mit is takar a fizetési sapka kifejezés – mondta a Magyar Nemzetnek az UEFA-elnök felvetésével kapcsolatban Dénes Ferenc. A sportközgazdász kiemelte, Európában már két évtizede pedzegetik a rendszer bevezetését, ám teljesen más formában gondolkodnak róla, mint az Amerikai Egyesült Államokban. – Ugyan ránézésre ugyanaz történne – folytatta gondolatmenetét a szakember –, nem engednék bizonyos összegnél többet költeni a klubokat, azonban nem mindegy, hogy mi a cél: a költségek beszorítása egy adott keret közé vagy a profit maximalizálása.

Alapvetően a fizetési sapka a tengerentúlon azt határozza meg, hogy egy csapat mennyi pénzt költhet a sportolók fizetésére a klubnál. Így a helyes szóhasználat inkább a bértömegplafon. Jogintézményként működik, célja az egyenlő versenyhelyzet megteremtése, a klubok számára pedig könnyebbé teszi a játékosok megszerzését, megtartását, emellett a tehetségek is arányosabban oszlanak el. A Major League Soccer (MLS) esetében maga a liga a tulajdonjogok birtoklója, így ez a szervezet irányítja a csapatokat, s felel a fizetésekért. Az észak-amerikai labdarúgó-bajnokság klubjai csak korlátozott számú sztárfutballistát szerződtethetnek a fizetési plafon keretein túl. Ezen játékosok bére bizonyos esetekben csak részben számít be a költségkeretbe, és egyéb kedvezményeket is kaphatnak a klubok, nekik köszönhetően.

– Az MLS működik gazdaságilag a leghatékonyabban, ott sem engedik a leggazdagabb csapatokat annyit költekezni, amennyit akarnak – summázta az amerikai helyzetet Dénes Ferenc, hozzátéve, nemcsak a felső határt, de a minimumot is meghatározzák, amit megadott időn belül el kell költeni. S ahogy mondta, Amerikában kialakult az a belső szabályozás, amely arra épül, miként lehet minél több profitot termelni iparági szinten úgy, hogy az egyénileg, csapatonként is megérje. Az UEFA első embere által felvetett gondolat Európa szemszögéből – a sportközgazdász szerint – a következőt kérdést takarja: hogyan lehet nagyjából kiegyensúlyozott költségvetés mellett a legjobb eredményt elérni? Továbbá fontos pont, hogy Ceferin ötletének megvalósulásához az európai szabályozás mellett szükség lenne országonkénti szabályozásra is.

Dénes rámutatott, az UEFA-elnök ötletének van egy olyan vetülete, miszerint bármelyik szlovén vagy épp magyar csapat felnőhet (persze idővel) a Bayern München szintjére. Ám érdemes látni, napjaink futballja egyértelműen profitorientált rendszer, tehát egy játékos oda megy, ahol magasabb fizetést kap.

Az UEFA 2013-ban vezette be a pénzügyi fair playt. A szabályozás lényege, hogy a klubok nem költhetnek többet, mint amennyi a bevételük. Ha ez mégis megtörténik, akkor szankciókkal büntetheti őket a szövetség. Hiába sújtott azonban több nagy klubot (PSG, Manchester City) is pénzbüntetéssel az UEFA, jelentős változás nem történt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.