Csak kolbász és virsli van, légkondi nincs: botrányos a vívó-vb Lipcsében

A pástra lépő tíz magyar közül négy jutott fel a 64-es táblára a második nap selejtezőiből.

Arday Attila
2017. 07. 21. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtöki versenynapon női párbajtőrben és kardban, valamint férfitőrben kezdődtek meg a versenyek, a legtöbb pástra lépő magyarnak egyúttal be is fejeződtek egyéniben. 

A távirati iroda beszámolója alapján a párbajtőrözők 136 fős mezőnyében a világranglistán éllovas, olimpiai bajnok Szász-Kovács Emesének nem kellett még vívnia. Várnai Vivien ötből négy asszót nyert a csoportkörben, majd 13:9-re verte a portugál Fabiana Bonitót, ezzel ő is a főtáblára került. Ugyanez nem sikerült az első szakaszt 4/6-os mérleggel záró Mihály Katának, aki azután 15:9-es vereséget szenvedett a venezuelai Eliana Lugótól, illetve Budai Dorinának, aki 1/6-tal már az első szakasz után befejezte szereplését.

Kardban – amelyben 107 induló volt – Márton Anna csütörtökön még pihenhetett annak köszönhetően, hogy második a nemzetközi rangsorban, és a friss Eb-bronzérmes, 16 éves Pusztai Lizának sem kellett sokáig izgulnia, mivel csoportjában hatból öt ellenfelét legyőzte. Katona Renáta 4/6-tal végzett, majd 15:13-as vereséget szenvedett a spanyol Celia Pérez Cuencától, míg a selejtezőben visszafogott, 1/5-ös teljesítményt nyújtó

Garam Nóra a főtábláért 15:7-re verte a thaiföldi Pornsawan Ngernrungruangrojt. Ő a legjobb 64 között az első fordulóban Márton Annával vív majd.

Tőrben 157 fős mezőny indult. A csoportkör Dósa Dánielnek sikerült a legjobban, ötből ötöt nyert, ezzel csatlakozott a kiemeltekhez a főtáblán. Hári Máté viszont hat ellenfeléből csak egyet tudott legyőzni, így számára befejeződött a verseny. Mátyás Bálint 3/5-tel, Németh András pedig 3/6-tal fejezte be az első szakaszt, ezért nekik még két kieséses asszót kellett vívniuk. Előbbi 15:5-re verte dominikai ellenfelét, majd 15:10-re kikapott a dán Alexander Tsoronistól, utóbbi pedig 15:10-zel búcsúztatott egy chilei tőrözőt, aztán 15:11-re alulmaradt a francia Julien Mertine-nel szemben.

Ma a férfi kardozók és a női tőrözők 64-es táblájának asszóit rendezik, így estére akár érmünk is lehet, elsősorban a kardvívóinknak köszönhetően. A többi egyéni versenyszámban szombaton és vasárnap tartják a főtáblát, míg hétfőtől szerdáig a csapatversenyeket rendezik Lipcsében.  

Ami a rendezést illeti, a Hunfencing.hu oldal beszámolója szerint vannak bőven gondok.  

Egy tökéletes infrastruktúrájú ország rohamosan fejlődő városának minden igényt kielégítő csarnokában tartják a versenyeket – írja a hazai szövetség honlapja. Azonban a „low budget”, avagy

az érezhetően alacsony költségekre való törekvés szinte mindent beárnyékol.

Az még akár a vb „zöld jellegeként” is felfogható, hogy a transzferen vagyonokat spórolnak a szervezők. A nyolc hivatalos szálloda egyikéből sem indítanak buszjáratokat – a sűrű villamosvonalakra hivatkozva. Az akkreditáció egyben közlekedési bérletként is szolgál, és valóban, a magyar küldöttség szállásától kétpercnyire van a megálló, ahonnan tíz percet utazva újabb ötperces sétára található a csarnok. Persze egy fárasztó nap végén a délutáni csúcsforgalomban, a harminc fokban, a hatalmas vívózsákkal a kézben ez sem túl kellemes, de felfogható – a takarékosság mellett – környezetbarát intézkedésként. 

A pozitívumok azonban itt véget is értek – folytatja a beszámoló. Két rendkívül fontos, illetve két apró (?) hiányosságot említ meg annak igazolására, hogy ennél azért többet érdemelne egy vívó-világbajnokság 2017-ben. Kezdjük a fontosabbakkal! A csarnokban a rendezők nem kapcsolják be sem a légkondicionálást, sem a légforgatást. Odakint pedig harmincfokos a hőmérséklet, így délutánra elképesztő meleg alakul ki a teremben. És mivel tíz-tizenkét órás versenynapokról beszélünk, emellett nem fürdőruhában, hanem vívóruhában, sisakban sportolnak a versenyzők, ez hatalmas hiányosság – a másik oldalról pedig hatalmas spórolás A másik: a biztonsági személyzetet gyakorlatilag megspórolták a helyiek. És ennek következménye az a mérhetetlen kupleráj, ami a pástok körül zajlik. Persze aranyos, piros trikós önkéntes gyerekekkel tele a csarnok, ők azonban nem fogják és nem tudják megakadályozni a vívókat és az edzőket abban, hogy kedvük szerint csellengjenek a pástok környékén. A FIE illetékesein látszott, hogy nem tetszett nekik a nyitónap, saját hatáskörben változtattak is, de a hatfős fő szervezői csapat nem tud rendet tenni kétezer vívó, edző és vezető között.

Ehhez profi biztonságiakra, megfelelő kordonrendszerre lenne szükség – mindkettő hiányzik  

És akkor egy-két apróság. A versenyt körülvevő vendéglátó-intézményekben szinte kizárólag a jófajta német kolbászok, virslik, esetleg hamburgerek kaphatók. Finom is a Bratwurst jófajta mustárral, ropogós pereccel. Csak éppen a világbajnokságon részt vevő sportolók verseny előtt és közben nem feltétlenül erre vágynak. Ez már csak azért is furcsa, mert egy megfelelő kínálatú gyorsétterem a csarnokban vagy a közvetlen közelében akár jó üzlet is lehetne az üzemeltetőnek A legviccesebb azonban a press center. A puritán környezettel tényleg semmi gond, az újságíróközpont munkahely és nem a Hilton hotel. De hogy a média részére fenntartott wifi nem vagy csak alig üzemel, és a nyitó sajtótájékoztatón nem működött az egyetlen mikrofon, az már-már abszurd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.