Hosszú Katinka: Még mindig nem tudok rendesen úszni

Válaszolni készül az Iron Lady az őt kritizáló kétszeres paralimpiai bajnok Pásztory Dórának.

2017. 07. 03. 15:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha szigorúan vesszük, semmi közös pont sincs a Mol és a most a cég támogató szárnyai alá vett Hosszú Katinka között, azonban az életfilozófiában annál több közös vonást találni – fogalmazott az összegszerűségét tekintve szupertitkos szerződés aláírásakor Hernádi Zsolt, a cég elnök-vezérigazgatója. Ezek között kiemelte a győztes alkatot, illetve a tömegekért vállalt felelősséget; míg Hernádi a Mol élén 30 ezer munkavállalóért, Hosszú Katinka saját bevallása szerint az egész úszósport jövőjéért felel.

A támogatói szerződés megkötése sem véletlen: a Mol meglovagolja Katinka „hangerejét”, Hernádinak személyesen igencsak az ínyére van Katinka konfliktusos felállása.

Az Iron Lady láthatóan büszke volt a szerződés megkötésére, a nagy esemény előtt egy összekacsintásra is futotta férjével, edzőjével és az Iron Corporation cégben társvezető Shane Tusuppal.

– Az én mottóm, hogy a kemény munka mindig kifizetődik. Ez igaz a pályafutásomra és a Mol terjeszkedésére, növekedésére egyaránt – lelkendezett a háromszoros olimpiai bajnok úszónő, aki nagyon alaposan megnézi, mihez adja a nevét, nem véletlenül nőtt 2 fős cégük 5 év alatt 40-re – ebből a létszámból ma összesen 8 ember foglalkozik közvetlenül az úszással, a többiek már az Iron márka építésén ügyködnek.

Hosszú Katinka ez alkalommal kendőzetlenül és meglepően párbeszédkész módon beszélt arról, miért állt bele a meccsbe a Nemzetközi Úszószövetséggel (FINA), amely számára hátrányosan megváltoztatta a világkupaszabályokat, amelyeknek köszönhetően sokkal kevesebbet fog tudni versenyezni az Iron Lady.

– Mindenféleképpen kényelmesebb nem beleállni egy konfliktushelyzetbe, de akkor ez a konfliktus csak nőni fog. Hogy miért most? Mert most jöttek ki ezek a szabálymódosítások, de aki évekig nem figyelte, mi zajlik az úszósportban, az most megtudhatta: régóta fennálló problémák kerültek ezen a ponton felszínre. Hozzátette, hogy a FINA-val igenis próbált kommunikálni az elmúlt időszakban, de a hatalmasságok a fülük botját sem mozdították meg.  

A FINA kifejezetten Hosszú Katinka megkérdezése nélkül adta ki az új világkupaszabályokat, annak érdekében, hogy izgalmasabbá tegyék a sorozatot, és ne tegye az Iron Lady már a verseny elején eldöntötté a végkimenetelt. Ám Hosszú szerint ezzel csak hátrafelé lépeget a sportág.

Kérdésünkre, hogy a közelgő budapesti úszó-világbajnokság alatt függetleníteni tudja-e magát ezektől a konfliktusoktól, azt mondta, egy profi sportolónak felül kell emelkednie ezeken a körülményeken, mert a világ legjobbjaival kell versenyezni, ami viszont most zajlik a közönség szeme előtt a vízen kívül, az számára nem harc, hanem egy olyan folyamat, aminek hite szerint hosszú távon gyümölcsei lesznek.

Az Iron Lady a saját bőrén is megtanulta, hogy fájdalmas események vezetnek előre: bevallása szerint a londoni olimpiából tanult a legtöbbet, és éppen azzal lett gazdagabb, hogy nem kell félni a kudarctól. – Ma már úgy állok fel a rajtkőre, hogy lesz, ami lesz. Amikor Budapesten megszólal a rajtjel, mindent kiadok. Hogy ez hányadik helyre elég, azt meglátjuk. Londonban a helyezésben kifejezett lehetőségre koncentráltam, és elbuktam. Magától az esélytől féltem, hogy olimpiai érmes lehetek. Fel kell arra készülni, hogy nem leszek első, ezért sem érmet célozok meg, hanem időeredményt, ez persze valószínűleg most éremben kifejezhető lesz – érzékeltette várakozásait a vb-vel kapcsolatban. Mint mondta, olimpiát is úgy lehet nyerni, ha időeredményt tűz ki, olyat, amit még soha senki nem ért el, aztán hogy ez elég-e az aranyéremre, eldől.

Kérdésre, hogy a tokiói olimpiáig fog-e úszni, már nem válaszolt egyértelmű igennel, mindössze annyival, hogy nem tudja elképzelni, hogy ne ússzon, ezt csak a családalapításra cserélné fel.

Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok leveléről tud, és szívesen beszélgetett volna vele annak megszületése előtt, és a nyilvánosságon keresztül ígéri neki, „lesz rá válasz”, egyébként is meglepte, hogy a fellépése mennyi úszót megmozgatott a közelmúltban. Azt még nem tudja megmondani, hogy az általa elképzelt összefogásnak mi lesz a formája, mert ezt nem szeretné ő kitalálni, a sportolókkal egyeztetve közösen döntenek erről, hogy az érdekképviseletnek milyen formáját választják.

A Magyar Nemzet azt is tudakolta, mennyi energiát pazarol konfrontálódásra, és nem sok-e a jelenlegi „adag”. – Én az életemet alárendelem annak, hogy úszó vagyok, úgy gondolom, hogy a felelősségvállalás a sportág jövőjéért ehhez hozzátartozik. Hogy nem túlzottan sok az energia, amit a versenyzés helyett a megszólalásokra fordítok, azt az eredmények bizonyítják – mondta Hosszú Katinka, aki a negatív visszajelzéseket, amelyekből most szintén több van, „bepalackozza”, és a világbajnokságon motivációként fogja felhasználni. Hogy mi motiválja még? Például az az érzés, hogy „még mindig nem tudok rendesen úszni”, a technikán folyamatosan javít az edzéseken és a versenyeken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.