„A végére mindenki fáradt, és ekkor én érkeztem a legjobb sebességgel”

Baji Balázs még nem fogta fel a 110 méteres gátfutásban nyert vb-bornzérme jelentőségét, edzője álomról beszélt.

Radványi Benedek
2017. 08. 08. 18:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Reggel nyolckor keltem fel, s azóta gyakorlatilag nem tettem le a telefont. Ezt komolyan mondom. Amikor elmentem ebédelni, megfogadtam, hogy fél óráig nem nyúlok hozzá, de azalatt is folyamatosan csörgött – árulta el délután Baji Balázs, amikor épp a Magyar Nemzet szerkesztőségéből érkező hívást fogadta. – De boldogan válaszolok minden kérdésre.

Ahány interjú és beszélgetés, annyiféleképpen fogalmazom meg a gondolataimat, s ezek is hozzásegítenek ahhoz, hogy valóban felfogjam, mekkora sikert értem el.

Bizony, nem kicsit, a 110 méteres gátfutás hétfő esti vb-döntőjében a harmadik hely sporttörténelmi. Ő az első magyar futó, aki érmet nyert a világbajnokságokon, sprintszám döntőjébe legutóbb Kovács Attila jutott 1987-ben (100 méteren 4. lett), 110 gáton pedig csak Bakos György volt finalista, ő még 1983-ban lett 6. A tavalyi Eb-ezüstje után a második felnőtt világversenyes érmét szerző Baji elmondta, fantasztikus érzés elsőnek lenni valamiben egy nemzeten és egy sportágon belül. – De még nem tudom felfogni, nem érzem a jelentőségét – ismételte meg.

###HIRDETES###

A békéscsabai Baji Balázs a vasárnapi elődöntőből futamát megnyerve, 13,23 másodperces idővel jutott a döntőbe, amelynek rajtja előtt nyugodtnak, magabiztosnak tűnt. A látszat csalt: – Nem voltam olyan nyugodt, pattanásig feszülő idegekkel álltam a rajtnál. Próbáltam magamat lenyugtatni, és elkerülni azt, hogy a döntő terhe nyomasztóan hasson rám. Az eleje jól sikerült (reakcióideje a második legjobb volt – a szerk.), de az első és a második gátnál hibáztam, lelassultam, higgadtnak kellett maradnom ahhoz, hogy ez ne zökkentsen ki.

Kellett egy kis idő, hogy felzárkózzak a többiek mellé, és az utolsó gátról lejőve sikerült egy nagyon jó hajrával ellépni tőlük.

Persze igazi hajráról nem beszélhetünk ezen a távon, nem tempóváltás történik ilyenkor, de azért vannak minimális különbségek, a végére mindenki fárad, és ekkor én érkeztem a legjobb sebességgel. Az első két helyezett kiemelkedett, utána mindannyian pár századon belül értünk be.

Számszerűsítve: a riói olimpiai bajnok jamaicai Omar McLeod 13,04 másodperccel nyert, másodikként a vb-címvédő orosz Szergej Subenkov végzett (13,14), Baji bronzérmet érő ideje 13 századdal lett gyengébb júliusi 13,15-ös országos csúcsánál (13,28). Két századdal előzte meg a francia Darient (13,30), a 12,80-nal világcsúcstartó amerikai Merritt 13,31-gyel lett ötödik, a barbadosi Breathwaite 13,32-vel hatodik.

Bár ilyen szoros volt a befutó, Baji érezte, hogy dobogós lett, ám teljes bizonyossággal csak akkor örült a bronzéremnek, amikor a kijelzőn meglátta az eredményt. Igaz, azt is bevallotta, gyakorlatilag ugyanígy ünnepelt volna, ha negyedikként zár.

Edzője, ifjabb Tomhauser István lapunknak elmondta, sikerük az álom kategóriába tartozik. – Ha létezik gyönyörű álom, akkor ez az. Az első lépcsős cél az volt, hogy döntőbe kerüljön, a másodikat ki se mondtuk, hiszen tudtuk, ott már utolsó biztos nem lesz.

A kulisszák mögött, az atléták melegítése során lehetett érezni, hogy bármi megtörténhet, látszott, hogy bombaformában van.

Bennem már az elődöntő estéjén halványan megfogalmazódott, hogy oda lehet érni a dobogóra, de ezt nem mondtam ki, hogy ne helyezzek rá nyomást, a felszabadult mentális állapot sokkal többet segít ilyenkor.

A döntőt követő doppingvizsgálat miatt Bajiék éjfél körül értek haza, aztán a szálláson néhányan összegyűltek egy szobában és csaptak egy kisebb ünneplést. Hasonló forgatókönyv szerdán is lejátszódhat, hiszen a női súlylökés döntőjében Márton Anitától is jó szereplést várunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.