A cseppnyi ország, amely csodát csinál sportban

Szlovéniának mindegy, hogy milyen a borítás, halmozzák a sikereket a délszlávok.

Arday Attila
2017. 09. 19. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyen kis nemzet ilyen nagy eredményt ekkora csapatsportban még nem ért el, mint Szlovénia a férfikosárlabda-Eb megnyerésével. Ha a népszerűségi listákat nézzük, a labdarúgás mögött világszerte a kosárlabda és a röplabda fér fel a dobogóra. Azzal, hogy a kétmilliós Szlovénia veretlenül lett a kontinens legjobb kosárcsapata, nagyobb bravúrt hajtott végre a hárommilliós Litvániánál is, amely 2003-ban nyert.

A legnyugatibb délszláv nemzet egyebek mellett az elődöntőben 92-72-vel elintézte a címvédő spanyolokat, majd vasárnap az isztambuli fináléban 93-85-re győzte le Szerbiát, amely így a legutóbbi olimpia és vb után újabb döntőt bukott el – vagy éppenséggel nyert ismét ezüstérmet.

Szlovénia két játékosa is helyet kapott az álomötösben: Goran Dragic a Miamiból és a tizennyolc éves Luka Doncic a Real Madridból. Dragic mondta Doncicről:

– Egy gyerek még. A szobatársa vagyok, rajzfilmeket néz meg a Jó barátokat. Hihetetlen nagy szerencse, hogy itt van velünk.

Dragic lett a torna legeredményesebb játékosa, míg a kiegészítő embernek számító Sasa Zagoracot ősztől az NB I-es középcsapat Sopronban látjuk.

Sok meglepő tényre felhívta a figyelmet a végeredmény. Például arra, hogy a kosársportjukról, labdajátékaikról is híres jugoszláv utódállamok korábban még soha nem nyertek a férfiaknál kosárlabda-Eb-t. Az olimpiákon a horvátok és a szerbek is eljutottak már a döntőig az előző huszonöt évben (a szerbek kétszer is), az Európa-bajnokságon viszont a fináléba is csak egyszer sikerült bekerülnie valamelyiküknek (Szerbiának). Mindez a kontinenstorna erejét és színvonalát is mutatja, még értékesebbé téve Magyarország nyolcaddöntős szereplését.

A délszláv nemzetek közül négy is helyet követelt magának a legjobb tizenhat között (ez igaz a szovjet utódállamokra is), a lakosságát nézve törpének számító Szlovénia pedig újabb nagy csapatsportban kápráztatta el a világot. Két éve röplabdában játszottak a férfi-Eb-n döntőt, Jan Oblak (Atlético Madrid) révén világklasszis labdarúgókapusuk van, aki BL-fináléban is védett, míg a Maribor tagja a Bajnokok Ligája mezőnyének – ennyit a három legnépszerűbb csapatsportról. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a szlovénok a vb-k alapján jégkorongban is a világ legjobb 16 csapata közé tartoznak, férfikézilabdában pedig az idén vb-bronzot nyertek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.