Beszállnánk az osztrák olimpiába

Magyarország szívesen adna otthont a korcsolyaszámoknak 2026-ban.

Fokasz Oresztész
2017. 09. 21. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország szívesen adna otthont a korcsolyaszámoknak a 2026-os téli olimpián, ha azt az ausztriai Innsbruckban rendeznék. Ezt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) már jelezte is a pályázatra készülő osztrák szervezeteknek. A lépés nem jelentene társrendezést, de elismerést hozna Magyarországnak – mondta el Kulcsár Krisztián MOB-elnök a TV2 I/I Azurák Csabával című műsorának felvételén. A magyar jégcsarnok egyébként 2021-re épülne fel Budapesten.

Arról, hogy pályáznak-e a 2026-os téli játékokra, október 15-én regionális népszavazást tartanak Tirolban. Kulcsár tudomása szerint a támogatók vannak többségben.

A nyári olimpiai helyszínekről egy hete döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság: 2024-ben Párizsban, 2028-ban Los Angelesben méretik meg magukat a világ élsportolói. Ismert: 2024-re Budapest is pályázott, de ezt a kormány később visszavonta, mert a Momentum Mozgalom és más szervezetek aláírásgyűjtése nyomán népszavazást kellett volna tartani a kérdésben.

Korábban, még tavasszal már felröppent egy hír arról, hogy Magyarország (illetve valamelyik hazai város) Innsbruckal közösen pályázna az olimpiára. A Bors cikke akkor Kósa Lajosnak tulajdonította ezt az információt, ő viszont aztán később maga cáfolta az értesülést.

Pedig ha komoly a szándék, lenne miről tárgyalni, ugyanis egy téli olimpia nem iskolai futóverseny, sem a megszervezését, sem költségeit tekintve. A jövő évi, phjongcshangi költések például most mintegy 700 milliárd forintnál tartanak átszámítva, körülbelül az összeg negyedével csúsztak túl az eredeti terven. Nekik teljesen új létesítményeket is fel kellett húzniuk, és minden bizonnyal Budapestnek is így kellene tennie, ha itt rendeznék a jeges sportágak versenyeit. Amennyiben társulnánk Ausztriához, biztosan a fővárosunk jöhet csak szóba. Ehhez viszont nem árt tudni, hogy Dél-Koreában egy nyolcezres és egy tizenkétezres korcsolyapálya várja a versenyzőket, a jégkorongozókat egy tízezres és egy hatezres jégcsarnok, nem beszélve a gyakorlócsarnokról. Erre mondta Kovács Zoltán, hogy kandidálás esetén nálunk még a Papp László arénát is bővíteni kellene mint fő hokis helyszínt. Plusz mindenképp el kellene készülnie annak az öt-hatezres jégkorongcsarnoknak, amelyet a Kemény Ferenc sportlétesítmény-fejlesztési program részeként a Budapesti Olimpiai Központ területén építenének fel valamikor 2017 és 2022 között. A terv a Magyar Közlönyben jelent meg még tavaly karácsony táján. Korcsolyaarénánk egy sincs, amely a Phjongcshanghoz közeli Kangnung város létesítményéhez fogható, vadonatújakat kellene felhúzni a következő években. Curlingarénából szintén híján vagyunk, pedig ez is húzósportág a téli olimpiákon: egyetlen hitelesített pályánk van, Kamaraerdőn. Nem vagyunk egyébként rosszak a sportban, az elmúlt években ezüst- és aranyérmünk is volt vegyes párosban világbajnokságon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.