„El Pistolero” megmászta utolsó hegyét

A sportág egyik legnagyobb alakja, Alberto Contador dicsfényben fejezte be.

Énekes András Előd
2017. 09. 18. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lance Armstrong visszavonulása több szempontból is mély űrt hagyott az országúti kerékpársportban. A hosszú éveken át tartó fölény után megnyílt a verseny az addig második helyre ítéltetett bringások számára, ezt az esélyt pedig a kétezres évek második felében az új spanyol generáció legtehetségesebb tagja, Alberto Contador használta ki két Tour de France-sikerrel.

Miután kirobbant Armstrong-doppingbotránya és elvették tőle az összes győzelmét, a biciklisport minden addiginál nagyobb mélységbe került, hiszen közel egy évtizedig a sport hűséges követőit is megerősítette a hazugságokban. Alberto Contador karrierjére is árnyék vetült, hiszen megfosztották a 2010-es Tour de France-, illetve 2011-es Giro d’Italia-győzelmétől, miután a tiltólistán lévő klenbutarol szert megtalálták az egyik 2010-es mintájában. Contador azzal védekezett, hogy az egyébként is csekély mértékű – előnyt semmiképp sem jelentő – dopping egy marhasülttel kerülhetett a szervezetébe, de végül vissza kellett adnia a két említett Grand Tour-trófeáját. Sportolói nagyságát jelzi, hogy nem tört meg a vádak és az eltiltás okozta morális harcban, minden erejét a sikeres visszatérésbe fektette. Ez össze is jött neki a harmadik nagy háromhetes körverseny, a spanyol Vuelta 2012-es megnyerésével.

A vékonydongájú kerekes szerzett néhány ellenséget magának a sportágon belül, például Lance Armstrongot, aki a 2009-es Tour de France-on csapattársa is volt, de felismervén a kettejük közti erőkülönbséget, az amerikai megpróbálta a spanyol ellen fordítani a csapatot. Contador ekkor volt pályafutása csúcsán, így hiábavaló volt a bomlasztási kísérlet, szinte önerőből nyerte meg a legrangosabb versenyt, közel négy perces előnnyel. A később elvett, 2010-es címét ellentmondásos módon nyerte: legfőbb vetélytársának, Andy Schlecknek akadt technikai gondja, de amíg ő a láncával babrált, addig Contador meglódult a mezőny elején, és kialakította azt a különbséget, mellyel végül a Champs-Élysées-n is rajta maradt a sárga trikó.

Névjegy

Alberto Contador
Született: 1982 december 6., Pinto.
Magasság: 176 cm
Súly: 62 kg
Eredményei: 2x Tour de France, 2x Giro d\'Italia, 3x Vuelta a Espana, 2x Párizs-Nizza, 1x Tirreno-Adriatico
Házas: Macarena Pescador (2011 óta)

Számot vetve Contador hosszú karrierjével azt leszögezhetjük, hogy nem ő volt a történelem legmakulátlanabb sportolója, de ezzel együtt is óriási szurkolótábora van világszerte. Ennek oka elsősorban a versenyzési stílusában keresendő, ugyanis akár egynapos, akár háromhetes versenyen állt rajthoz, Contador minden esetben a mezőny legaktívabb, legtöbbet támadó bringása volt. Amellett, hogy nagyszerű időfutamokat tudott teljesíteni, az egyik legjobb, úgynevezett hegyi menője volt a sportágnak. Pattogó, dinamikus tekerésével folyamatos fenyegetést jelentett a mezőny elején utazó versenyzők számára.

Kevesen tudják, de 22 évesen nem csak sportolói karrierje, hanem élete is komoly veszélybe került. Az asztúriai körversenyen egyik pillanatról a másikra ledőlt kerékpárjáról, és eszméletlen állapotban rángatózni kezdett. Szerencsére sikerült időben kórházba szállítani, ahol meg is műtötték agyi cavernomával (jóindulatú érdaganattal). Contador egy szép nagy heggel a fején, de viszonylag gyorsan visszaszállhatott a nyeregbe, hogy aztán beírja magát a sporttörténelembe, hiszen azon hét kerékpáros közé véste fel a nevét, akik megnyerték mindhárom nagy körversenyt – többek közt Eddy Merckx, Bernard Hinault, vagy Jaque Anquetil mellé.

Videó a balesetéről, és az azt követő felépülésről: 

Legutolsó nagy pillanatára múlt hétvégén hazai pályán, a Vueltán került sor, ahol a sportág legkegyetlenebb hegyén, az Anglirun elsőként ért fel egy olyan szökés után, melyre sokáig csak ő volt képes. – Ennél jobb időpontban nem vonulhattam volna vissza. Három álmom volt, amikor elkezdtem a pályafutásom: profinak lenni, versenyezni a Touron, és megnyerni a Tourt. Ez volt a legszebb módja, hogy elköszönjek ettől a sportágtól. – mondta Contador szülővárosában, ahol több, mint ötezer ember fogadta a verseny után. A pisztolylövéses célba érkezések sora ezzel véget ért, a földkerekség egyik legkíméletlenebb sportjának egy régimódi bajnoka szállt le a nyeregről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.