Európa talán leggyorsabban fejlődő hokicsapata a miénk

Hokisaink első finn kapitánya állítja, jó úton jár a hazai jégkorong. Jelszava: csapat, győzelem. Interjú.

Gabay Balázs
2017. 09. 22. 15:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elődjét egyebek között azért váltották le, mert nem főállású kapitány volt. Megvan már a lakása, Magyarországon lesz a főhadiszállása?
– A szezon legnagyobb részét Magyarországon fogom eltölteni, de nem leszek itt egész évben.

– 2010-ben dolgozott utoljára nálunk. Hogyan került most kapcsolatba a magyar szövetséggel?
– Nyár elején merült fel a kérdés, hogy érdekelne-e a szövetségi kapitányi munka. Persze több név is volt a kalapban. Augusztusban kezdtek komolyra fordulni a dolgok, és végül gond nélkül megállapodtunk a részletekben.

– Követte az utóbbi években a magyar klubok, a válogatott körüli fejleményeket?
– Nem, semmi időm nem volt erre. Ha az ember klubnál dolgozik, nincs erre lehetősége, én pedig számos egyletnél megfordultam az elmúlt években. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy-egy magyar hokiról szóló hírt ne olvastam volna el, vagy ne néztem volna rá néha a magyar bajnokság állására. A szezon végeztével meg ott a világbajnokság, ahol le lehet mérni, hogy egy-egy ország hol tart a fejlődésben.

– Néhány név azért biztosan megvan a magyar válogatottból.
– Persze, azok az akkor még fiatal játékosok, akikkel Székesfehérváron együtt dolgoztam, ismerősök. Viszont mivel még csak most kezdtem a munkát, véleményt nem tudok mondani arról, hogyan teljesítenek. Sofron, Kóger, Benk, Bálizs, a Vas testvérek mind megvannak, de egyelőre ott tartok, hogy elemeznem kell a játékosok állapotát. A szeptember végi felkészülési tornán erre már lesz lehetőség, és a klubedzéseiken is meg fogom nézni őket.

Világjáró 

Az augusztusban megválasztott Jarmo Tolvanen a szeptember 30-ai hokigálán mutatkozik be, ahol a válogatott a lengyelekkel játszik, s jégre lépnek a hölgyek és a szapporói hősök is az 1995-ös világbajnok finn csapat ellen. A 61 éves tréner Karhulában szüetett, játékosként a finn első osztályig vitte. 34 éve dolgozik edzőként, a finn, a svéd, a német, a lengyel, a magyar, a francia, dán, svájci bajnokságban is tevékenykedett, legutóbb a norvég Stjernennél. A francia Dijonnál egy ízben az év edzőjének választották. A finn U17-es, U18-as és U20 csapatot is segítette, a 2000-es évek elején az NHL-es Calgary Flames játékosmegfigyelője volt. Egy fia van.

– A 2009–10-es idényben ön vitte be először a rájátszásba a Volánt az osztrák ligában. Hogy emlékszik vissza erre az évre?
– Remek év volt, sok kitűnő magyar játékossal rendelkeztünk, persze légiósokkal, külföldi válogatottakkal is. Abból a csapatból csupán néhányan maradtak, legtöbben már visszavonultak. Az akkori szép emlékekből táplálkozva gondolkoztam el a mostani lehetőségen.

– Tíz országban dolgozott edzőként, játékosmegfigyelőként Franciaországtól a skandináv országokon át Kanadáig. Össze lehet hasonlítani a magyarral azt a játékot, amit ott játszanak?
– Nagyon igazságtalan lenne egy ilyen összehasonlítás, mivel a felsorolt országok klubjai nem játszanak magyar csapatok ellen. A válogatott más tészta. Ha külön-külön kellene jellemezni a nyugat- és észak-európaiak játékát, azt lehet mondani, hogy rendkívül kemények.

A magyar bajnokság nincs benne az első hatban a kontinensen, ugyanakkor valószínűleg Európa leggyorsabban fejlődő ligája. Ugyanez a magyar válogatottról is elmondható.

– Van olyan tapasztalat, amit a norvég, svéd, lengyel vagy épp a német ligában megszerzett, és biztosan be lehet majd építeni idehaza?
– Nézze, a hokit alapvetően mindenhol ugyanazokon az alapokon játsszák, a meccselésben nincs hatalmas különbség. Az dönthet inkább, hogy hány igazán jó minőségű játékosa van az embernek. Persze ahogy mindenkinek, úgy nekem is megvan a saját stílusom.

– Mi ez pontosan?
– Mindannak az elegye, amit karrierem során magamba szívtam a klubcsapataimnál és a válogatottaknál. Ezernyi részelemet tudnék mondani, de most ezek kevéssé lennének izgalmasak szerintem. Úgy gondolom, én már megtaláltam a saját utamat, és itt, Magyarországon is ezt fogom járni, nem változtatok rajta.

– A válogatott legutolsó öt kapitányából négy kanadai volt, ön az első finn. Hogy látja, a száraz vagy a jeges edzésekben, stílusban lesz gyökeres változás a korábbiakhoz képest?
– Hokiban a legmagasabb szinten már nagyon csekély különbségek vannak, a válogatottaknál is. Egy-egy játékos dönthet el egy meccset, és néhány apróság. Amikor új edző érkezik egy csapathoz, mindig történnek kis módosítások, de nem kell újra feltalálnunk a spanyolviaszt. 

– Milyen ember ön a palánk mellett, vagy a jégen? Inkább szigorú, és a távolságot megtartva vívja ki a tiszteletet a játékosoknál, vagy lazább, és közel engedi magához a hokisait?
– Egy kicsi mindből. Természetesen kell egy rendszer, kellenek szabályok, amelyeket a játékosoknak be kell tartaniuk. És persze kellenek elvek is.

– Mi a vezérelv?
– Az, hogy amit csinálunk, azt csapatként csináljuk, így minden játékosnak a csapat alá kell rendelnie magát. Mindig a csapat az első.

– Mi a célja magyar kapitányként?
– Lépésről lépésre szeretnék haladni. Elsőként szeretném megismerni a játékosaimat, majd kialakítani a stílust, amelyet játszani szeretnék a csapattal. Aztán jöhetnek a tesztmeccsek. Végezetül talán a legfontosabb: annyi mérkőzést nyerni, amennyit csak tudunk. A válogatottnál ez mindig a legfontosabb célkitűzés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.