Milliók a szekrényben, afrikai kenőpénzek: így nyerhetett olimpiát Rio

A gyanú szerint Szenegálig érnek a szavazatvásárlás szálai, melyek a nagypolitikát is érintik.

Gabay Balázs
2017. 09. 07. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy miért ne lepődjünk meg azon a híren, miszerint a riói olimpiát szavazatok megvásárlásával szerezte meg Brazília? Például azért se, mert alig három hónappal a láng meggyújtása előtt magát az elnököt, Dilma Rousseffet függesztette fel a parlament, mert a képviselők úgy vélték, vesztegetéssel szerzett pénzt több kampányához is, emellett az államháztartási adatokat is meghamisította az újraválasztása érdekében. Aztán ügyvivőnek érkezett az alelnök, Michel Temer, aki tevékeny részese volt a Petrobras olajcég körül kialakított korrupciós hálózatnak: állítólag a beérkezett kenőpénzből fizették a korábbi Sao Paolo-i kormányzó, Sergio Cabral megválasztását. A buliban a szenátus elnöke és egy másik miniszter is benne volt, az alsóház akkor újraválasztott elnökét pedig a korrupciós ügyek mellett gyilkossági kísérlettel vádolták.

Egyszóval, amit a brazil szappanoperákban látunk, az a való világban is hasonlóan működik, csak olykor vérbe, dollárba, realba áztatva. A brazil ügyészség február óta dolgozott együtt a francia kollégákkal a riói olimpia kapcsán felvetődött korrupciós háló kibogozásán, és nagyon úgy tűnik, hogy forró nyomra bukkantak. A keddi tizenegy házkutatás legizgalmasabb helyszíne Carlos Nuzman villája volt. A Brazil Olimpiai Bizottság elnökénél svájci offshore bankszámlákra és több mint 50 millió forintnyi összegre bukkantak a nyomozók, akik azt sejtik, hogy az általa vezetett riói szervezőbizottság ropogós bankjegyek segítségével hozta Rióba az olimpiát.

Persze, ha nem csinálják ilyen feltűnően a dolgot, akár meg is úszhatnák.

Mindössze két nappal a 2009-es olimpiai helyszínkiválasztás előtt Nuzman maga utalt át kétmillió dollárt Papa Massata Diacknak.

A férfi annak a Lamine Diack fia, aki a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke volt egy korrupciós ügyekkel terhelt időszakban (1999–2015), egyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is tagjai között tudta, és mit ad Isten, a kandidálók közül Rióra szavazott. A nyomozati anyag szerint az Arthur király becenévvel illetett dúsgazdag brazil üzletember, Arthur César de Menezes Soares Filho Sergio Cabrallal karöltve, Nuzmanon keresztül, nemcsak Diackot, de a NOB számos afrikai tagjának szavazatát is megvásárolta. (Cabral más korrupciós ügyei miatt börtönbüntetését tölti.) A brazil ügyészség Nuzman és Soares 320 milliós vagyonát zárolta, az olimpiai bizottság elnökét továbbá azzal is gyanúsítják, hogy a 2014-es szocsi téli olimpiai szavazatáért orosz állampolgárságot kért.

Nuzmant kihallgatta a rendőrség, és mivel feltételezések szerint orosz útlevele is van, nem hagyhatja el Brazíliát. Arthur királyt nehezebb lesz nyakon csípni, ő ugyanis az Egyesült Államokban bujkál, így kérni fogják a kiadatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.