Sós Csaba: Már az elején öt nyíl benne volt Bienerth Gusztávban

A kapitányt, az „ellenzék vezérét” és egy esélyes elnökaspiránst is kérdeztünk a MÚSZ-elnök visszahívása után.

2017. 09. 01. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várakozásokat is felülmúlóan feszült rendkívüli közgyűlésen mozdították el pénteken pozíciójából Bienerth Gusztávot, a Magyar Úszó Szövetség elnökét. Ahogy azt várni lehetett, a rendkívüli közgyűlésen már a napirend megállapítása sem ment egyszerűen – két órát vett igénybe –, az elnök regnálására legjellemzőbb mozzanat mégis az volt, amikor a sportág ikonja, Darnyi Tamás felállt, és javasolni szerette volna, hogy ne Bienerth Gusztáv, hanem Sándor Elek legyen a levezető elnök. Bienerth ettől rendkívüli módon felbőszült, és Darnyi szavába vágva közölte, esze ágában sincs átadni az ülés levezetését.

– Értem az izgalmat, de ne vigyük káoszba a közgyűlést. Az első napirendi pont az lesz, amit mondtam – utalt arra, hogy bizalmi szavazást kért maga ellen, önjelölt üléslevezető elnökként. Háromórányi tanácskozás után, a közgyűlés felfüggesztését követően a jelenetsort úgy értékelte, kivont karddal harcolt, férfias küzdelmet vívott, de talán több volt ez. Az eredmény nem is lehetett más, 141 igen, 2 nem, 10 tartózkodás mellett Bienerthet valósággal elzavarta az őt nagy támogatással megválasztó közgyűlés, utódját szeptember 24-én választják meg.

(A botrányos úszóközgyűlésről részletes cikkünket itt olvashatja:)

– Én hálás vagyok neki – kezdte lapunknak értékelését felvetésünkre Sós Csaba szövetségi kapitány, szakmai alelnök, akiről elterjedt, hogy Bienerth mellett ő volt a másik, aki nemmel szavazott, azt azonban tisztázta, nem ő volt az, hisz nem voksolhatott, de ha tehette volna, Bienerth mellé áll. Hogy miért? – Engem ő nevezett ki, ezért az életem végéig hálával tartozom neki. Sajnálom, hogy visszahívták.

Szerinte nehéz megválaszolni azt a kérdést, hogy hol fordult Bienerth ellen a közhangulat. – Amikor leült a székébe, már öt nyíl benne volt, legyünk tárgyilagosak. Azonnali hatállyal össztűz alá vették. Voltak késve kifizetett pénzek is, ami sokakat nem tett barátságossá.

Bienerth „ellenzékének” eddigi szószólóját, a szentendrei úszóklubot vezető Tóth Istvánt is megszólaltattuk, meglepően visszafogottan értékelt.

– Az elnök személyével kapcsolatban semmilyen gondom nem volt, csak a tevékenységével. Minden egyes lépésével súlyosan sértette a szabályokat, három bírósági keresetet is benyújtottam ezek miatt, az erkölcsi bűnök semmiképp nem évülnek el. Januárban még bizalmat szavaztam neki, mert nagyon jó előadó, és fantasztikus képességei vannak, kár, hogy ez nem párosult jó döntésekkel – fogalmazott Tóth. Szerinte a legfontosabb most következik: – Nem szabad engedni, hogy hátulról lapító önjelölt gyámok telepedjenek ránk – utalt ezzel arra, hogy sportágból érkező, vezetői tapasztalattal bíró elnökre van szükség. Ő, bár tizennyolc egyesület jelölését bírja, úgy érzi, nem méreti meg magát.

Arról, hogy ki lehet alkalmas jelölt a sajtóban forgó nevek közül, Sós Csaba azt mondta, a fehérvári Sárdi Ákos nem rúghat labdába a két olimpiai bajnok, Czene Attila és Wladár Sándor mellett, ő mindkettejükkel szívesen együtt dolgozna szövetségi kapitányként. Sós két „jelöltje” közül Tóth István Wladárt érzi erősebbnek. A közgyűlés után megszólítottuk Wladár Sándort is, aki nem kívánt élni a nyilatkozat lehetőséggel. A jövőt érintve Tóth még elmondta, a politika nem fog belefolyni az elnökválasztásba, de elképzelhetőnek tartja, hogy valamelyik jelölt mögé odaáll majd.

Hogy hol „lett elrontva” az úszószövetség története? Tóth István szerint talán ott, hogy Gyárfás Tamás elkapkodta a lemondását, amit azért ő is támogatott akkor. – Ott és akkor összezavarodott az úszótársadalom – értékelt, de szerinte ebben sem érdemes politikát keresni. Gyárfásra utalva Sós is tett egy megjegyzést: – A korábbi elnök mérhetetlenül erős karizmája és kapcsolatrendszere miatt nem volt, aki elvállalja ezt a történelmi szerepet januárban. Aki jött, az okvetlenül céltáblává vált.

A rendkívüli közgyűlésen ajánlotta fel a lemondását még Fodor Szabolcs, akitől megtudtuk, szabadságolása és külföldi tartózkodása miatt időzítette bejelentését péntekre, de elképzelhetőnek tartja, hogy egy új felállásban újra szerepet vállalna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.