Sós Csaba zsebében turkálnak

Az úszóelnökjelölt Tóth István „rálőtt” a legnagyobb szaktekintélyre, a szövetség egyetlen posztján maradt vezetőjére.

2017. 09. 15. 3:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyárfás Tamás után utódjára, Bienerth Gusztávra is verbális tüzet nyitott Tóth István, a szentendrei HKLSE úszóklub vezetője. Sorozatos nyílt levelei annak idején és most is – kis részben ugyan, de – hozzájárultak ahhoz, hogy a sportági vezető iránti bizalom megrendüljön a Magyar Úszószövetségben (MÚSZ).

Az elmúlt hetekben több nyílt levelet intézett a közgyűlés tagjaihoz. Ezekben Tóth azon olvasmányélményeiről számolt be, amelyek a szövetségi iratbetekintések során érték. Legutóbbi, szeptember 10-i írása alkalmával viszont azt a Sós Csabát is eltalálta, aki a jelenleg működésképtelen MÚSZ kvázi utolsó előtti reménysége – az utolsó a szeptember 24-én megválasztandó elnök lesz –, a szövetség jelenleg egyetlen, még pozícióban lévő, felelős vezetője szakmai alelnökként. A nyílt levélben Tóth arról értekezik, hogy Sós egy cégen keresztül havi 762 ezer forinthoz jut tanácsadásért cserébe.

A Magyar Nemzet megbízható forrásból származó információi szerint azonban a MÚSZ nem Sós Csaba tanácsadói tevékenységét honorálta idén nyár elejétől, és nem is 762 ezres szerződéssel: a megbízás az úszószakember résztulajdonában álló Aquavarázs Kft.-nek szólt nettó 600 ezer forint értékben, és csak részben szólt Sós kapitánykodáson kívüli szakmai munkájának ellentételezéséről. Ennek részeként Sós az általa összeállított, a sportszakmai irányítás szempontjából kulcsfontosságú edzőbizottságot, valamint a paraúszó-bizottságot vezette, és négy további ad hoc bizottságot is. Ezeken kívül szakmai anyagok fordításáért, illetve egy új nemzetközi úszószakkönyv magyarra átültetéséért járt a cégnek szerződés szerint a pénz; a könyv lapunk információja szerint jelenleg szaklektorálásra vár.

Felvetődhetne persze, hogy Sós Csaba a MÚSZ-alelnöki munkát úgymond kettős könyvelés alá vette, vagyis két helyről vett fel pénzt ugyanazért, csakhogy mióta Bienerth Gusztáv szakmai alelnöknek kinevezte, ebben a minőségében nem kapott fizetést a szövetségtől – Gyárfás Tamás alatti szakmai tevékenységéért is csak négy hónapon át fizették. A kapitányi poszt persze más, a válogatottak vezetőjeként havonta 400 ezer forintot kap, ez – úgy tudjuk – töredéke a korábbi kapitányok bérének. Tovább árnyalhatja a mohó és trükköző Sósról felsejlő képet, hogy tudomásunk szerint Bienerth Gusztáv a nyári vizes vb után ötmilliós jutalmat „intézett” neki, ám az arról szóló papírt Sós nem írta alá, a pénzt nem vette fel.

A helyzet pikantériája, hogy a MÚSZ dokumentumaiba egyetlen illetékesként az átláthatóságért a maga eszközeivel tűzön-vízen át küzdő Tóth Istvánnak épp Sós Csaba enged betekintést, de csak szeptember 24-ig, akkori hatállyal ugyanis Sós úszószövetségi pozíciója megszűnik; mint azt korábban lapunknak elmondta, csakis szövetségi kapitányként dolgozna tovább. Tapasztalva a szeptember elsejei rendkívüli úszóközgyűlés hangulatát, meglepő lenne, ha erre nem kapna bizalmat egy összefogásra vágyó szövetségben. Ha pedig még a szavára is hallgatnak, jövő vasárnap a két olimpiai bajnok, Wladár Sándor és Czene Attila közt fog eldőlni az elnöki verseny. Előbbi a Magyar Hírlapnak adott szerdai interjújában – nevek említése nélkül – fontos törekvésének nevezte, hogy megvédje a szövetséget az „anarchistáktól”. Sportági berkeken belül mindenki tudja, kire gondolhatott elsősorban: Tóthra és a debreceni Hornyák Viktorra, Bienerth Gusztáv és korábban Gyárfás Tamás leghangosabb kritikusaira.

Ami Sós „külsős” szerződését általánosságban illeti, észszerűnek tűnne oly módon rendezni a helyzetet, hogy a szövetség legfontosabb, konkrét munkát is végző szolgálattevőit rendes bérért alkalmazzák. A baj az, hogy a Magyar Úszószövetségen belül ez a milliónyi, megoldásra váró feladat közül csak a „sokadik”, a legelső jövő vasárnap vár a háromhetes megszakítás után akkor folytatódó rendkívüli közgyűlésre: az elnökség és az ellenőrző testület felállításával, valamint új elnök megválasztásával helyre kell állítani a MÚSZ működőképességét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.